Meningkatkan Memori Anda Dengan Lesitin

Adakah ingatan anda kelihatan kabur pada masa-masa? Adakah anda mempunyai kesukaran mengingat muka, fakta, tarikh, atau nombor? Adakah anda mengalami masalah daya ingatan apabila minda anda seolah-olah menjadi kosong? Puncanya boleh dikesan kekurangan pemakanan.


kanak-kanak pandaiKaitan Lesitin dengan Otak

Otak anda, seperti seluruh organ-organ tubuh badan anda, memerlukan satu set khusus nutrien untuk berfungsi dengan cara ia sepatutnya. Kami kini memahami peranan yang penting asid lemak seperti bermain minyak ikan dalam meningkatkan fungsi otak, terutamanya di kalangan kanak-kanak yang mengalami masalah dengan ADD, ADHD, disleksia dan dyspraxia. Terdapat lain lemak penting asid-lesitin yang membantu tubuh mencerna dan menggunakan minyak dan lemak yang kritikal dalam mengekalkan otak yang cekap dan fungsi saraf. Mungkin penemuan baru-baru ini yang terbesar ialah penggunaan lesitin untuk mengaktifkan minda lembap dan meningkatkan daya ingatan dengan menyediakan tubuh dengan bahan-bahan yang perlu untuk menghasilkan asetilkolina neurotransmitter penting. Ini adalah neurotransmitter yang bertanggungjawab untuk penyimpanan ingatan dan dapatan dan keberkesanan isyarat saraf di banyak kawasan otak. Otak anda, jika dikeringkan dan dianalisis, akan menunjukkan komposisi kira-kira 30% daripada lesitin.

Apakah Lesitin?

Lecithin adalah bahan lemak seperti yang dikenali sebagai fosfolipid dan adalah sumber terbaik vitamin B choline dan inositol. Membran sel, yang membenarkan nutrien untuk meninggalkan atau memasuki sel, sebahagian besarnya terdiri daripada lesitin. Ia boleh didapati dalam telur dan kacang soya dan, kerana ciri-ciri seperti sabun, membantu dalam penyerapan dan penggunaan lemak penting dan vitamin yang mengandungi lemak oleh mengemulsi mereka (pecah menjadi kepingan kecil) supaya mereka boleh digunakan oleh setiap sel.

Eksperimen Mudah

Satu eksperimen sains yang menyeronokkan yang boleh anda lakukan yang menunjukkan unik lemak membubarkan kemampuan lesitin adalah untuk taburkan satu sudu granul lesitin cecair disejukkan dari daging lembu panggang. Anda akan melihat bahawa lemak telah dipecahkan ke dalam zarah yang kecil seperti lesitin emulsifies ia.

Manfaat Lesitin Untuk Otak

Kerana perbelanjaan telur kuning yang diperolehi lesitin, kacang soya telah digunakan sebagai sumber hampir eksklusif lesitin untuk 20 tahun yang lalu, kira-kira. Ia telah berkesan digunakan oleh pengamal kesihatan untuk menurunkan kolesterol, tekanan darah, dan menghalang pembentukan batu karang pada individu yang sensitif. Satu kajian penemuan yang dilakukan pada tahun 1975 di Massachusetts Institute of Technology (MIT) mendapati bahawa bekalan harian lesitin "meningkatkan aktiviti kimia otak." Secara khususnya, mereka mendapati bahawa aktiviti lesitin otak terjejas seperti pembelajaran, ingatan, koordinasi motor, maklum balas deria, dan corak tidur. Kita boleh menggunakan penemuan ini dengan menyimpulkan bahawa lesitin memperbaiki ingatan, pertuturan, dan masalah motor bahawa baki terjejas dan pergerakan. Dalam buku Kepekatan Jumlah beliau, Dr Levinson, seorang pakar neurologi dari New York, menyatakan bahawa dia sering menggunakan lesitin untuk membantu kedua-dua perhatian dan pembelajaran dalam pesakit muda.

Pemprosesan auditori Masalah dalam Kanak-kanak

Salah satu kawasan yang paling menarik di mana saya telah melihat lesitin membuat perbezaan ketara adalah dalam peningkatan fungsi pemprosesan auditori di kalangan kanak-kanak. Saya telah menerima banyak laporan daripada patologi pertuturan dan ibu bapa memberitahu pemprosesan auditori sangat baik (pendengaran dan mengingati) pada kanak-kanak yang mengambil produk ini kacang soya semula jadi. Pengalaman saya adalah bahawa apabila lesitin diambil sahaja ia sangat membantu, tetapi apabila diambil bersama-sama dengan asid lemak (minyak ikan, minyak flaxseed, minyak primrose petang) dan Vitamin E, ia menghasilkan ditandakan keputusan. Kerana sifat mengemulsi lemak ia membantu tubuh kanak-kanak mencerna minyak tambahan, sekali gus menjadikannya penggunaan mereka betul.

Lesitin untuk Kanak-Kanak

Ramai kanak-kanak yang telah mengalami dengan pelbagai jangkitan telinga mendapat manfaat daripada penggunaan biasa lesitin. Silia telinga sering rosak apabila jangkitan telinga banyak telah berlaku. Telah diketahui bahawa kepekatan tertinggi Vitamin A di seluruh badan adalah dalam silia telinga. Lecithin meningkatkan penyerapan badan Vitamin ini penting secara mendadak, oleh itu ia adalah sangat penyembuhan kepada kawasan dalam struktur telinga dan otak yang menjejaskan fungsi pemprosesan auditori cekap.


Lesitin Membaiki Pendengaran

Kajian 1975 MIT menunjukkan bahawa dengan ujian mata pelajaran dewasa dalam pembelajaran dan ingatan tugas, ia telah mendapati bahawa subjek yang telah mengambil lesitin setiap hari menunjukkan "peningkatan pemikiran dan kecerdasan." Sejak kita tahu bahawa hemisfera kiri otak adalah bertanggungjawab untuk penyimpanan auditori, dan kita sering merujuk kepada sebagai "hemisfera pemikiran," kita dapat melihat bagaimana apa-apa bahan yang meningkatkan pemprosesan auditori juga akan menjejaskan keupayaan berfikir otak. Kajian MIT juga dirujuk kepada peningkatan besar dalam kawasan bersuara (ini adalah terutamanya fungsi otak kiri). Ini adalah aplikasi yang sangat menarik penyelidikan sejak masalah pemprosesan auditori adalah sejarah yang sukar dan panjang untuk merawat.

Hyperaktif

"Lecithin sangat menenangkan kepada sistem saraf," kata Dr Bernard pelosok, Pengarah Pusat bagi Penyelidikan Autisme di San Diego. Dr Feingold, pengarang terkenal "Feingold Diet," juga digunakan lesitin meluas dalam program tambahan untuk kanak-kanak yang menderita dengan hiperaktif. Sarung myelin, lemak meliputi kot saraf, sebahagian besarnya terdiri daripada lesitin. Kita sering merujuk kepada kanak-kanak yang hiperaktif sebagai mencari seolah-olah mereka adalah "berwayar." Ia mungkin bahawa kita secara tidak sedar mengenal pasti proses neurologi yang berlaku sebagai sistem saraf sedang terjejas oleh pecahan meliputi lemak saraf. Lecithin berfungsi untuk menyuburkan sarung lemak yang meliputi gentian saraf. Dalam Emosi buku dan Kesihatan Anda, ia menyatakan bahawa lesitin muncul untuk menenangkan "hypomania." Ini adalah satu keadaan meningkat aktivitinya bersama-sama dengan impulsivity dan tenaga tidak berkesudahan yang terus - pada masa ini seolah-olah di luar kawalan individu dan sering disertai oleh kekurangan keperluan untuk tidur banyak. Ini menerangkan agak tepat kanak-kanak yang benar-benar hiperaktif. Lecithin tidak bertindak sebagai peluru sihir dalam kes-kes hiperaktif tetapi boleh membuat perbezaan yang besar apabila diambil dalam tempoh masa yang panjang dalam makan badan apa yang diperlukan untuk melaksanakan fungsi penting sistem saraf.


Imbangan dan Penyelarasan Motor

"Asetilkolina neurotransmitter yang digunakan oleh otak untuk mengawal selia dan mengawal gerakan dan aktiviti deria," kata Tempah Lecithin Carlson Wade. Beliau juga menyatakan: "penggunaan lesitin adalah penting dalam membantu menjana semula dan memulihkan sel-sel otak yang lembap Nampaknya untuk memperbaharui proses pemikiran." Wade juga menulis mengenai kajian formal yang dilakukan oleh doktor keluarga yang digunakan lesitin untuk membantu pesakit-pesakit mereka yang menderita dengan pelbagai gangguan motor. Doktor-doktor ini mendapati purata peningkatan 30% dalam imbangan dan pergerakan ketika mengambil lesitin. Ia telah mendapati bahawa choline mempengaruhi semua impuls saraf, termasuk perbuatan bergerak mata kita di seluruh halaman. Kerana lesitin menyuburkan sarung lemak yang meliputi gentian saraf, ia telah didapati sangat membantu dalam mengurangkan pergerakan sukarela dalam Sindrom Tourette. Ia juga berguna dalam keadaan di mana terdapat kelemahan otot. Sebagai proses neurologi adalah lebih baik, isyarat saraf dipengaruhi dan lemah otot bertindak balas dengan kekuatan yang lebih besar.

Bagaimana Untuk Tambahan

Sekarang kita tahu dan memahami kepentingan bahawa lesitin bermain dalam kecekapan sistem saraf kita, proses otak, ingatan dan fungsi motor, ramai di antara kita ingin menambah makanan ini penting bukan sahaja kepada diet tetapi anak-anak kita yang kita sendiri serta. Lecithin adalah mudah didapati di mana-mana kedai makanan kesihatan dan datang dalam pelbagai bentuk seperti cecair, kapsul, dan granul. Setakat ini yang paling mujarab, dan mudah untuk menggunakan, adalah granul lesitin kerana ia mengambil masa sepuluh kapsul untuk menyamai satu sudu granul. Juga, granul adalah mudah untuk campuran ke dalam smoothie buah-buahan, minuman protein, atau mana-mana jenis pengisar goncang. Ia juga boleh dikacau ke dalam yogurt berperisa atau bijirin. Ibu Ramai yang telah pun meletakkan ia dalam roti buatan sendiri dan penkek mereka. Granul lesitin dijual dalam bentuk pukal dalam beg plastik atau dalam tin. Pastikan untuk membaca label. Pengalaman saya telah bahawa, walaupun granul yang dijual dalam beg plastik adalah kurang mahal, mereka juga mengandungi jauh kurang phosphatidylcholine bahan penting. Sesetengah jenama yang mempunyai kandungan tinggi phosphatidylcholine Carlson, Lewis Labs, dan BioSan. Kelebihan menggunakan lesitin yang dijual dalam tin adalah bahawa anda dijamin kesegaran dan lebih penting lagi, kalsium dan magnesium telah ditambah. Sejak pengambilan tinggi fosforus sahaja boleh mengakibatkan kehilangan beberapa kencing kalsium, tambahan kalsium untuk granul lesitin adalah sangat membantu dalam mencegah fenomena yang.

Sukatan Lesitin

Syor yang paling biasa bagi jumlah lesitin yang berguna kepada badan adalah satu sudu untuk kanak-kanak dan dua sudu untuk orang dewasa setiap hari. Sejak ini adalah makanan, seseorang tidak perlu bimbang tentang mengambil lesitin terlalu banyak. Pastikan untuk menjaga lesitin yang peti sejuk sebaik sahaja anda telah membuka bekas itu untuk memastikan ia dari menjadi tengik. Lecithin harus mempunyai manis, bau kasar apabila ia segar. Jika ia berbau masam, ia tidak segar. Salah satu kesan sampingan yang menarik lesitin telah dilaporkan oleh beberapa bapa yang mula mengambil lesitin bersama-sama dengan anak-anak mereka: mereka berkata bahawa mereka mula perasan bahawa, di mana garis rambut mereka telah mula surut, kini terdapat bulu sedikit rambut baru muncul. Kesan ini pertama kali dilaporkan oleh Adelle Davis lima puluh tahun yang lalu akibat daripada mengambil inositol, salah satu vitamin yang banyak terdapat dalam lesitin. Salah satu faedah utama mengambil produk semulajadi dan bukannya ubat adalah bahawa kesan-kesan sampingan yang berfaedah.

Manfaatkan Khasiat Lesitin

Anda boleh meningkatkan kesihatan emosi, meningkatkan kuasa berfikir otak, meningkatkan daya ingatan, dan koordinasi motor dengan memastikan bahawa anda dan anak-anak anda mempunyai jumlah yang mencukupi neurotransmitter diperlukan boleh didapati pada setiap masa. Ini adalah mungkin dengan penggunaan lesitin, makanan otak anda mesti mempunyai jumlah untuk terus hidup. Kami amat berterima kasih kepada Tuhan untuk bukan sahaja memberi kita makanan yang indah untuk membantu minda dan badan kita, tetapi juga untuk memberi kita kebijaksanaan untuk mengetahui bagaimana untuk menggunakan makanan ini untuk membantu anak-anak kita.

Maklumat dalam artikel ini tidak harus ditafsirkan sebagai diagnosis atau nasihat perubatan. Sila berjumpa dengan doktor anda untuk sebarang keadaan kesihatan dan sebelum menambah makanan tambahan atau mengubah diet kanak-kanak.

Post a Comment

0 Comments