9 Tips Turunkan Berat Selepas Melahirkan Anak

Tak boleh dinafikan, ramai para ibu di luar sana, akan merasa kurang selesa, dan geram pun ada, bila dah lahirkan anak, mesti nak kuruskan badan. Ada yang memang dah kurus itu bestlah, tapi ada pula yang naik mendadak, lepas itu pula, tak boleh nak diet, Macam mana nak slim ni ? Ok takpa, jom baca tips di bawah iniset kurus shakele


  1. Jangan skip meals - dengan bayi yang baru, ramai ibu baru lupa untuk makan. Jika anda tidak makan, anda akan mempunyai kurang tenaga - dan ia tidak akan membantu anda mengurangkan berat badan.

  2. Makan 5 - 6 hidangan kecil - sehari dengan makanan ringan yang sihat di antara (bukannya tiga besar makanan).

  3. Makan sarapan. Malah jika anda biasanya tidak makan pada waktu pagi, masuk ke dalam tabiat bersarapan pagi. Ia akan memberi anda tenaga untuk memulakan hari anda dan membantu anda menyimpan daripada rasa letih kemudian.

  4. Makan perlahan-lahan.Apabila anda mengambil masa anda makan, anda akan melihat bahawa ia adalah lebih mudah untuk memberitahu bahawa anda penuh. Anda akan kurang cenderung untuk makan terlalu banyak.

  5. Pilih susu dan produk tenusu rendah lemak. Carilah produk tenusu rendah lemak atau bebas lemak. Anda tidak perlu minum susu penuh untuk membuat susu ibu yang baik.

  6. Untuk snek, pilih buah-buahan dan sayur-sayuran. Makanan seperti epal, oren, beri, pisang, lobak merah, dan jalur lada adalah pilihan snek yang besar. Mereka adalah infat rendah, tetapi tinggi dengan vitamin dan serat.

  7. Minum 8 atau 9 cawan cecair sehari. Air minuman membantu badan anda mengusir lemak kerana anda kehilangan berat badan. Hadkan minuman seperti soda, jus dan cecair lain dengan gula dan kalori. Mereka boleh menambah sehingga dan menjaga anda daripada kehilangan berat badan.

  8. Pilih makanan yang direbus atau dibakar dan bukannya makanan goreng.

  9. Had pengambilan gula-gula, gula dan lemak.
Anda boleh juga merujuk juga kepada tips turunkan berat badan dari KKM di sini. Rujukan artikel disini

Post a Comment

0 Comments