Side Income Perlu Ke ??

Rami yang tahu akan kepentingan side income malah ramai juga yang tak ambil kisah. Tak penting pun side income.ye betul tak penting pun kan. Focus pada kerja yang ada sudah.

Tapi pernah tak anda mengalami kekangan kewangan di tengah bulan? nak balik kampung sampai kena berhutang atau duit belanja cukup-cukup..atau tiada saving langsung... 


side income



Kenapa Perlu Ada SAVINGS ?

Menurut pakar kewangan 20% dari gaji adalah untuk saving. 80% lagi baru untuk bayar hutang, bayar bil dan lain-lain. Berapa saving anda? cukup atau lebih 20% tak???


kenapa perlu saving?? Simpanan untuk masa depan, untuk masa kecemasan dan untuk anak-anak belajar, kahwin. Lambat lagi anak nak kahwin? kalau bukan sekarang menyimpan agak-agak nanti nak guna kahwin anak boleh ke dengan segera dapat duit? jangan la pula pinjam Along ye. 


contoh: Anda menyimpan RM100 setiap bulan. 1 tahun = 12bulan, jadi RM100x12bulan= RM1200. kalau 20tahun , RM1200x20= RM24000 .. banyak ke untuk 20 tahun akan datang ?

semuanya terpulang pada anda sama ada anda fikir ianya perlu atau tidak. Jika gaji anda RM3000 & side income RM500 sebulan pun, at least side income tu boleh simpan kan :)

Mengejar duit?? tak kejar tapi zaman sekarang semua kena ada duit. nak masuk tandas pun kena bayar kan.

Side income yang boleh dilakukan

  1. cikgu tuition
  2. Jual nasi lemak
  3. buat cupcakes/ cakes/chocolate
  4. menjahit
  5. menulis novel / skrip
  6. MLM
Hanya cadangan saya sahaja.... tepuk dada tanya selera anda :)

Kerja Dari Rumah

yang best sekarang kita boleh home from home je. tak perlu buka kedai, buat loan. hanya sedikit modal, internet dan boleh buat biz.

Apa jua yang anda lakukan, lakukan la dengan sehabis baik. Jangan takut untuk mencuba & gagal kerana pengalaman itu tak boleh dijual beli. 

Semoga berjaya

Comments

  1. bagus lagi kalau ada side income.. kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bagus ana lagi lagi side income yang bertambah dan stabil

      Delete
  2. Mmg bgus sgt... leh tampung mana2 belanja yg bocor... huhuhuhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak

Tanda-tanda awal kanser payudara