Berat Turun 40 kg Dalam Masa 2 bulan?

Berjaya menurunkan berat badan merupakan satu idaman bagi semua orang. Malah paling seronok bila berat turun dengan cepat dalam masa yang singkat.Malah ada yang turun 5kg dalam tempuh 1 bulan. Diet yang ketat sehingga berat turun, pinggang, pinggul mengecil sememangnya mengembirakan.Tetapi tahukah anda disebalik kegembiraan itu akan tersirat kesan jangka masa panjang. 


bahaya diet tak terkawal


Kesan diet yang tidak betul

Antara kesan jangka masa panjang sekiranya diet yang diamalkan tidak betul  ialah:

1. Berat badan bertambah secara cepat

Cepat turun, cepat naik. Ini boleh berlaku kerana badan mengumpul kalori apabila berdiet. Diet intensif tanpa mengira pengambilan pemakanan mereka, badan membuat kekurangan vitamin dan mineral. Sehingga, apabila anda berpuas hati dengan berat semasa dan makan seperti biasa, tidak akan terkejut jika berat badan akan naik cepat. Sebaik-baiknya, 0.5 kg berat badan dalam seminggu. Jika ditotal, kira-kira 2kg sebulan. 

2. Kekurangan zat makanan

Kulit kering, gusi berdarah, wajah pucat, atau rambut gugur. Ini pertanda kalau Anda mengalami kekurangan zat makanan ketika berdiet. Jika dibiarkan, tubuh badan akan mudah terkena penyakit kerana sistem imunisasi tidak bekerja dengan baik. 

3. Haid tidak teratur

berhati-hati jika anda diet yang ketat dan mengambil pil diet, boleh memberi kesan buruk sistem kesuburan. Malah, diet anda menjejaskan fungsi organ dan kerja secara keseluruhan. Apabila perubahan diet dan aktiviti fizikal, badan hendaklah membuat penyesuaian. Termasuk hormon, kesan ovulasi tidak berjalan normal dan juga begitu tidak teratur haid

4. Mudah marah

Kemurungan cepat marah, tekanan, ketidakstabilan emosi, adalah kesan psikologi apabila anda melakukan diet yang ketat. Terutamanya jika taksub untuk mengurangkan berat badan. Berhati-hati jika anda rasa gembira apabila lapar dan bersalah apabila penuh. Ini tanda dari keadaan psikologi yang tidak stabil kerana diet. Biasanya, ini disertai oleh penurunan dalam keinginan seksual. Anda juga akan menjadi malas dan tidak cinta ghairah apabila diajak bersama.

Jangan terlalu obses

Apa jua jenis diet anda, pastikan secara yang betul. Pastikan senaman, nilai kalori makanan diambil kira. Begitu juga dengan makanan yang seimbang. Jangan terlalu obsess untuk kurus sehingga sanggup mengambil risiko turun berat 40kg dalam masa 6minggu ??? 1 bulan 20kg ?? Fikir-fikirkan la mana yang terbaik untuk tubuh badan anda.

Post a Comment

0 Comments