Tuesday, May 28, 2013

Tips Badan Bertenaga Ketika Hamil

Salam sejahtera semua, hmm, nampaknya semua orang ada masalah macam ni kan ? Ada yang rasa hamil tu menyeronokkan ? Tak dapat dinafikan, pengalaman pregnant, memang best, buat yang nak dapat first baby. Tapi tentu sekali kita mendengar dilema orang yang hamil, biasalah kan ?


set hamil shaklee


Dilema Wanita Hamil 

Memang dilema, kesian juga melihatnya, siapa dah rasa, tahulah, tapi dalam banyak-banyak yang biasa, tentu kita tahu, antara dilema yang selalu dialami oleh kaum ibu ini ialah:

  1. Morning Sickness - biasakan, mula-mula dalam 3 bulan pertama, tentu akan ada muntah-muntah, tak larat nak makan, dan sebagainya. Bila dah tak larat tu yang membuat badan letih, jadi lemah, dan paling bahaya boleh mudaratkan kesihatan ibu, dan juga secara tak langsung kepada bayi.
  2. Cramp Kaki - memang tak dapat dinafikan, cramp kaki, masa tidur, bangun je tengah malam rasa sakit kaki sangat-sangat, itu petanda kekurangan kalsium, sebab anak pun perlukan kalsium dari ibunya.
  3. Berat Badan Naik - memang naik tu biasa, tapi ada yang naik secara luar biasa, itu yang dipanggil diabetes type 3, atau GDM, yang ni memang diabetes yang sangat-sangat menghantui setiap ibu mengandung. 

Macam Mana Nak Bagi Badan Bertenaga ?

Biasanya bila dah makan pun susah, apa pun susah, jawabnya, ibu tu kenalah jaga permakanan, dan paling penting, ambil zat-zat yang diperlukan, lagi-lagi vitamin yang sangat diperlukan oleh ibu mengandung, supaya ibu dan anak sihat sentiasa.

  1. Vitalea Iron Formula - Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Mempunyai patented Sistem Penyerapan Bioaktif utk memastikan peningkatan penyerapan asid folid kritikal. Membantu meningkatkan Hb ke paras normal semasa hamil bagi ibu yang mempunyai darah rendah.

  2. Sustained Release Vita-C -  membantu meningkatkan sistem imunisasi badan. Penambilan bersama Vita-lea Iron Formula meningkatkan kadar penyerapan iron dalam tubuh

  3. B-Complex - lengkap dengan 8 kumpulan B termasuk asid folik yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil. Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress ,menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu-ibu berfikiran positif sentiasa. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

  4. Omega Guard - DHA atau nama saintifiknya, Docosahexaenoic, adalah sejenis asid lemak omega-3 poli tak tepu yang berantai panjang, dijumpai dalam setiap sel dalam badan. DHA adalah penting untuk perkembangan dan kefungsian otak, mata dan sistem saraf pusat. Semasa mengandung, janin yang seda ng membesar bergantung kepada ibunya untuk mendapat DHA yang diperlukan. Ini kerana DHA diperolehi daripada makanan yang dimakan, maka kandungan DHA dalam diet seseorang ibu menentukan sebanyak mana DHA yang dapat disalurkan kepada janin.

  5. OsteMatrix - kandungan kalsium yang mencukupi di dalam diet anda, lebih-lebih lagi semasa tempoh kehamilan akan dapat memastikan bayi yang bakal dilahirkan mempunyai tulang dan gigi yang sihat tanpa menggugat kandungan kalsiaum yang sedia ada di dalam tubuh anda. Kalsium juga membantu untuk menghalang kekejangan otot yang dialami dalam tempoh kehamilan dan kontraksi yang berlaku disaat melahirkan.


hamil dengan sihat


Testimonial Anna Eddy

Saya baru bersalin anak ke-3... Seorang Princess yg sgt adorable..... Teringin nak berkongsi testimoni saya selepas merasai perbezaan pengalaman hamil tanpa vitamin shaklee utk 2 anak saya sebelum ini dan selepas hamil anak ke-3 dgn vitamin shaklee utk kehamilan..

Spjg preggy saya ambil vitalea, vit C, B Complex, Omega Guard dan Ostematrix since saya mmg x suka minum susu... Saya lebih bertenaga, tiada rasa loya, lebih cergas dan kulit saya semakin cantik tanpa pigmentation. Sampai la kesaat melahirkan.. Saya masih rasa sihat dan bertenaga.. Sehinggakan proses bersalin kali ni... sgt mudah dan cepat... Kalau sebelum ni, selepas keluar tanda..sakit kontraksi memakan masa 2 hari dgn bukaan serviks baru 2cm.. Tapi kali ini.. Sakit kontraksi berlaku sgt sekejap.. Sejurus smpai ke hospital.. Doc cek bukaan serviks dah 7cm.. Diusung terus ke Labour Room.. Sedang nurse & Doc buat persiapan utk sambut baby.. Saya terus saya nk meneran.. Doc cuba cek bukaan serviks.. Mmg dh 10cm.. Dgn 2X push je.. Sy selamat melahirkan baby girl yg sgt comel.. kulit baby sgt halus mulus... putih merah.. Doc pun puji.. uri cantik, luka perinium sgt minimal dan proses jahitan sgt mudah...

Baby pun sgt baik....disbbkan susu badan saya dh mula mengalir sejurus melahirkan... baby terus tido kekenyangan..

Apa Perasaan Wanita Dalam Video Ini ? Mesti Best Kan ?







COD Area Shah Alam

Apa macam best tak ? Jangan biarkan korang semua rasa lesu tak bermaya masa pregnant, lagi lagi time puasa, puasa ganti atau sunat. Oklah, kalau berminat, just klik je gambar kat bawah tu order secara online, atau hubungi je saya, memang senangkan ? Jom kita share share tips yang best.
013-3612717
ainulfadzilah@gmail.com
https://www.facebook.com/DietDietSihat
http://jalanabadi172784.blogspot.com

No comments:

Post a Comment