Makan Buah Boleh Rendahkan Kalori ?

Betul ke fakta di atas ni ? Aku saja nak tengok juga betul ke kalau makan buah boleh rendahkan kalori ? So aku cuba google, dan tengok, yang keluar, ialah buah buahan yang boleh merendahkan kolestrol, bukannya merendahkan kalori. Adui, apa ini keyword orang cari pun ada jugak ? Tapi kira oklah, sebagai nak menjawab soalan di atas, jom kita tengok apa yang sebenarnya kalori ni. Oklah, asyik cerita pasal buah dada je, kali ini cerita buah kalori pulak !!!


kalori tips



Istilah Kalori

Kalau korang selalu sangat baca blog kesihatan, dan pakar pakar nak turunkan berat badan, mesti suka cakap pasal nak rendahkan lemak dan sebagainya. Tapi, kalau nak diikutkan secara saintifik, yang aku faham apa yang ditulis kat wikipedia tuh, kiranya berapa tenaga yang diperlukan untuk menaikan kepanasan satu 1 gram air oleh 1 darjah Celcius. Amacam ? Ada faham tak ? Nampak tak kat situ, kata kunci menaikkan kepanasan ? Sebab itu orang kata ada istilah bakar kalori tuh. Tapi yang ni istilah saintifik , kalau dari segi nutrisi, berbeza pulak maksudnya. Tapi semua orang tahu yang kalori ini elemen penting kalau nak turun berat badan. Maknanya kalau makan kalori tinggi, tak ditukar kepada tenaga, jawabnya jadi LEMAK !!!

Buah Rendahkan Kalori ?

Kalau dah makan, jawabnya boleh naikkan kalori . Ada beberapa jenis buah yang memang tinggi kalori macam Pisang. Sebab tu atlet sukan ambil pisang masa perlawanan. Pernah tengok juga Rafael Nadal makan pisang masa nak rehat, ini semua nak tambah tenaga untuk menghadapi perlawanan tenis yang sengit. Jadi kalau nak diet, kena panda mengira kalori dan ambil kalori yang rendah. Paling best ambil banyak serat, bak kata Kevin Zahri, serat buat kita rasa kenyang boleh dikatakan kalori rendah.


Nilai Kalori Setiap Makanan

OKlah, sambil aku cari pasal buah kalori ini, ada satu blog ni bagus, boleh refer situlah, takpa yang ni aku copy paste terus dari blog tu, boleh refer kat situ, kang kena marah pulak. Oklah, ni antara senarai makanan dan nilai kalorinya, bagus untuk pengiraan anda !!!


Kategori:Kuih Muih

1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori


Kategori: Lauk Pauk

1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori


Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori


Kategori: Makanan Segera

1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori


Kategori: Buah-buahan

1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

Senaman

Cara terbaik nak bakar kalori yang di ambil tentu sekali ialah SENAMAN, tak pun kena AKTIF bergerak, tapi paling baik ialah memahami setiap senaman ada juga kajian yang dibuat, berapa kalori yang terbakar bila kita buat aktiviti tersebut, macam biasa, gambar pakcik google boleh memberikan anda idea berapa banyak kalori terbakar semasa melakukan aktiviti aktiviti ini.


jenis senaman


Jus Buah 

Buah memang terbaik untuk kesihatan yang bagus, tapi ada juga pakar pakar senaman kata JUS BUAH tak bagus, tahu tak kenapa ? Sebab jus buah ni kalau dah dikira dengan beberapa extra sugar, kalori dia memang TINGGI !!!  Sebab tu ada yang cakap, tak elok ambil jus buah kalau nak kurus, jadi bila kalori dah tinggi, kenalah senaman banyak lagi. Jadi mungkin dia suruh minum air masak je, senang. Oklah tapi Jus buah memang sedap, hehehe !!!

Jom Bakar Kalori

Akhir kata dari saya, JOM BAKAR KALORI !!! Itu je, buat senaman, aktif, jaga makan, barulah boleh dapat body cun, dan sihat, sekian sahaja untuk pagi jumaat ni !!!!











JANA PENDAPATAN DENGAN SHAKLEE


Kelebihan menjadi ahli Shaklee bukan sahaja boleh dapat discount product dari 15%-20% malah berpeluang menadapat cash rebate dan bonus. Walaupun kita hanya makan sendiri, membeli untuk keperluan diri, keluarga dan pesanan rakan rakan sekerja pun boleh menyebabkan duit masuk secara automatik ke dalam account bank bila cukup syaratnya.

Ramai yang beranggapan daftar sahaja dengan sesiapa. Sama je kan. Oh! ianya sama tapi tidak serupa. Ramai yang terkandas, terbiar begitu sahaja. apabila ada pengedar yang tetiba sahaja tidak aktif, tidak ambil peduli. Jangan jadi seperti dia ni. kesian..

Oleh sebab itu, sangat penting untuk mendaftar dengan mereka yang aktif , ceria seperti kami

Jadi, apa yang bagusnya kalau daftar ahli bersama keluarga kami; Chromatic Family?

Kami Mementingkan Kecemerlangan 

Kami suami isteri Faiz & Ainul pengasas kepada Chromatic Family ini. Kami mula makan Shaklee pada tahun 2011 dimana isteri mula megambil Shaklee sebagai makanan tambahan untuk tenaga, kulit cantik dan membantu dalam penyusuan anak pertama kali.

Pada Jan 2012, kami telah mendaftar sebagai ahli Shaklee. Mei 2012 baru lah kami serius untuk mengorak langkah serius dalam business dan June 2012 kami telah berjaya mencapai pangkat pertama dalam Shaklee , berjaya mendapat 4 angka dengan business Shaklee walaupun masih lagi bekerja sebagai jurutera (Ainul) dan sibuk dengan research PHD ( Faiz)


Antara koleksi Award kami. 

Award di Anugerah di USA


Apa yang best sangat dengan kami berdua ni?


1. Baru setahun buat business Shaklee sudah berjaya mendapat award Top 10 New Income Leaders. 

2. Setiap tahun mendapat award business Growth. Dimana business kami sentiasa berkembang

3. Pengedar Shaklee yang berjaya mencapai 5 angka sebelum umur 30 tahun. 

4. Pengedar Shaklee yang berani resign sebagai jurutera dan stop buat PHD yang konon lebih terjamin kehidupan masa depan dan kami suami isteri full time bersama sama buat Business Shaklee

5. Pengedar Shaklee yang 100%  menggunakan blog sebagai marketing tools online. 

6. Pengedar Shaklee yang turut mengajar SID lain bagaimana mahu menjana income menggunakan blog

7. Ini dia Google Analytics blog kami dimana setiap hari beribu beribu potential customer masuk tanpa henti. 

8. Artikel blog kami yang viral dan menyebabkan berpuluh puluh SMS, whatspp masuk setiap hari





9. Page facebook kami yang mempunyai 106k likers > Diet Diet Sihat dan exclusive untuk family Chromatic sahaja yang boleh menggunakan page ini. 


10.  Kami adalah blogger hebat yang sentiasa masuk TV contoh LIVE Semanis Kurma , menjadapat jemputan Review KL Fashion Week, Malam Pratonton Filem MIG.

Malah selalu sangat masuk majalah & suratkhabar seperti Kosmo, majalah Pa&Ma, Majalah Midi





Geng Chromatic yang Hebat


Siapalah kami jika tiada mereka. Ahli ahli Chromatic sendiri sangat lah hebat . Malah jauh lebih hebat dari kami. 

Apa yang hebatnya mereka

1. Pakar Set Detox & Kurus anda. Tengok aje la Najihah ni. Ex Engineer dan ful time buat business Shaklee. Awet muda makan Shaklee. Mak anak 3 orang tu.  Apa rahsia dia berjaya kurus? boleh contact beliau ye



bukan setakat testimonial makan shaklee aje yang power . Sales beliau juga power. Ala jual 6-10 botol vivix sehari relax jekk


2. jual 14 botol vivix sehari walaupun sibuk bekerja sebagai pensyarah. hebatkan dia. Inilah Farhanah Omar. siap dapat award jualan sales vivix terbanyak lagi. 



3. Mana kuah nak tumpah kalau tak ke nasi. ratu Viral kami Soffiah Sharif. Tengok je artikel beliau yang hebat. Sehari jual 5-6 tin ESP tu biasa.




4.  Sibuk bekerja di syarikat swasta bukan halangan untuk berjaya dalam business ni. hanya tahu guna instagram pun boleh skor sales RM10,000 dan lebih setiap bulan


SKINCARE BEBAS PARABEN, NO MERKURI, TANPA ALKOHOL . Nak cari shaklee? Cari #almaricantikbyisma . Assalamualaikum semua :) Saya pengedar sah Shaklee Seremban. COD SEREMBAN AREA tanpacaj dan #posseluruhmalaysia menggunakan poslaju gdex dan citylink . Saya sendiri dah pakai NUTRIWHITE ni lebih 2 tahun. Sampai sekarang Kulit masih taknak bertukar pakai yang lain. . Dapatkan harga yang super JIMAT ??????+ FREE SHAKER ?? + FREE KONSULTASI ??+ SESI FOLLOW UP AFTER PURCHASE ???? . . . APA KEBAIKAN PENCUCI MUKA NUTRIWHITE? ?Rumpai laut berfungsi membuang kekotoran, sel-sel mati dan menegangkan kulit ?Alga Hijau membuang toksin dan mengekalkankan kelembapan kulit ?Strawberi Begonia menyeragamkan warna kulit. Takdelah muka kita ada zon warna berbeza. ?Melembut dan menyegarkan kulit . #daribelogcikaish #cod #codseremban #codseremban2 #codshaklee #shakleeseremban #shakleemalaysia #setbersalin #setberpantang #sethamil #setkulitcantikshaklee #espshaklee #promosishaklee #vivix #sayajualshaklee #sayajual #igshop #milkboostershaklee #shakleesenawang #setkulit #kulitcantik #cantikshaklee #nutriwhiteshaklee . . ??Cara nak mendapatkan produk? Senang je. Whatsap isma #0126716961 Atau boleh membeli dari branch shaklee menggunakan id saya #910287


Ramai ahli ahli Chromatic yang berjaya dalam bidang mereka dan merupakan pengguna Shaklee yang setia. seperti Sasterawan Negara Dato Dr Zurinah Hassan , Owner Butik Mumsluv Pn Aida Fazlin, Pakar Hartanah Tuan Fauzi Ahmad , Coach Business Model Puan Noraishah Ramlan , Pakar Physiology UIAM Dr Harris Shah

Geng Chromatic Yang Ceria, best

Walaupun geng Chromatic yang high profile & glamour, mereka sangat sempoi bila berjumpa. lakukan aktiviti bersama. berkongsi pengalaman, pendapat dan tips untuk sama sama maju ke hadapan








Punya la banyak aktiviti kami buat. Kalau nak tunjuk semua gambar memang penuh la. Boleh tengok terus semua aktiviti kami di SINI. 


Bestkan Group kami ni. Banyak lagi yang best dan kami sentiasa memperbaiki diri untuk menjadi yang lebih baik dari sebelum ini.


Daripada bukti-bukti yang ada ni, anda pun dah dapat feel betapa syiok kalau berada dalam Chromatic kan? Jadi, persoalannya sekarang sudah bukan tentang apa yang best sangat pasal Chromatic sampai anda perlu join dalam kumpulan ini.

Tapi,

Apa lagi yang tak cukup sampai anda sanggup korbankan diri sendiri daftar dengan orang lain?




The journey of a thousand miles begins with one step. ~ Lao Tzu


Faiz Saaid  & Ainul Mustafa
ainulfadzilah@gmail.com
faizsaaid17@gmail.com 
013-3612717 / 016-3944294



*Disclaimer: kami sebagai mentor & ahli Chromatic lain sebagai penyokong, hanya mampu buka jalan. Selebihnya masih terletak pada usaha masing-masing untuk berjaya. Bagaimana tiada jalan singkat dalam mana-mana perniagaan yang bukan scam, begitu jugalah dengan Shaklee. Cuma, you’ll be there faster & cheaper.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak

Tanda-tanda awal kanser payudara