Jangan Skip Makan Kalau Nak Badan SIHAT !!!

Bila orang sebut jangan skip makan, jangan oh jangan, ramai je tak berapa nak faham, atau yang memang dah faham pasal etika makan ini. JANGAN SKIP MAKAN. Hooo bila sebut benda ini, sebenarnya ada beberapa perkara yang boleh kita kaitkan dengan amalan makan ini. Semua tahu makan sedap, tapi sebenarnya pasal jadual makan ini, sangat penting bagi kita. 


kepentingan sarapan


Cerita Pasal Diet

Kalau nak betul betul nak diet , bagi kurus, korang patut kena makan, bukan skip makan. Tapi pasal diet ini, bukanlah makan sesuka hati. Tetapi ianya bergantung kepada berapa kalori yang patut korang ambil, sesuai dengan target dan kondusi sekarang. Korang rasa kalau tak makan memang senang, tapi jangan tertipu, kalau berat yang turun itu sebenarnya ialah jisim otot, bukannya jisim lemak. Sebab kalau nak kurus, mesti turunkan jisim lemak, bukan jisim otot. Jadi kevin zahri kata pun MAKAN, tapi BERPATUTAN !!!
Baca lagi pasal CINCH SHAKE 

Pengalaman Ainul Kekalkan Berat Badan Semasa Hamil

Jangan tak tahu pulak, masa hamil biasanya ada orang berat badan naik mendadak. Itu tanda seseorang itu menghidap penyakit kencing manis. Sebab badan naik mendadak, walaupun anak kecil comel tak naik naik. Pengalaman pertama Ainul semasa mengandung, lain sekali, disebabkan Shaklee, semuanya jadi lain. Rasa bertenaga, walaupun umur dah 30an, tapi berat hanya naik dalam 2 kg sahaja. Alhamdulillah, doktor kata setakat ini tiada masalah. Jadinya, kalau nak sihat semasa mengandung pun, antara tips penting ialah Jangan Skip Sarapan. Sarapan penting, kalau tak jadi lemah, satu hari boleh lemah.
Baca tentang Pengalaman Ainul

Rasa Pening Kepala

Kisah saya pula , senang cerita, saya memang tak boleh skip makan, kalau tak, mulalah pening kepala dan sebagainya. Kalau puasa pun, jangan skip SAHUR, hahaha, itulah pentingnya makan. Alhamdulillah, kalau saya tak skip makan, barulah rasa selesa, dan tak pening kepala. Bila terlampau tahan lapar, mulalah rasa pening, dan silap haribulan boleh masuk angin. Anak saya Arreessa kalau tak makan, mulalah buat perangai, rasa nak muntah dan sebagainya. Itu yang terjadi masa kami travel ke Jogjakarta bulan lepas !!!
Baca tentang KELAS BLOG

Jangan SKIP MAKAN

Memang penting, biasalah, manusia yang berdisiplin, jangan skip makan, lagi-lagi waktunya, tapi bukan makan sekali 4 pinggan, tapi sikit-skit, ada caranya, kalau betul, barulah menjadi nak diet tuh. oklah, itu sahaja pesanan dari saya !!

Comments

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak

Tanda-tanda awal kanser payudara