Kandungan Gula Dalam Kuih

Bila cerita bab kuih ini, hooo, tentu ramai gila suka kuih muih ini, tapi tulah, kena beringat sikitlah ye, kuih ini manis, banyak gula, dan kalau gula tinggi sangat, boleh kena diabetes. hoo, haritu si sarah Shaklee cerita, menakutkan jugak diabetes ini, boleh sampai buta , kaki kena potong, badan lemah, boleh meninggal camtu je


gula kuih bahaya


Kira Kalori

Sebenarnya ada yang suka diet, ambil kuih dengan Shake, hooo, memang bagus, tapi kena tengok jugaklah ye, berapa tinggi kalori kuih muih tersebut, campur dengan shake macam ESP atau Cinch. Tapi kena fahamkan kiraan kalori, barulah bagus, kalau nak tahu cerita bab kalori ini, boleh refer dua topik kat bawah ini

  1. Cerita buah dan kalori
  2. Boleh ke diet rendah kalori ?

Indeks Glisimek

Makanan yang bagus sebenarnya dia ada GI yang rendah. Biasanya kuih muih ini, lagi-lagi ada nasi, dia GI tinggi. Maknanya bila tinggi, terus kandungan gula dalam badan boleh naik mendadak dan menyebabkan kencing manis. Hooo, kalau nak fahamkan lagi pasal GI ini, korang baca sini.

Senaman

Hahahha, apapun jangan lupa minum air dan senaman, ok, bagus senaman ini, rilek rilek sudah, oklah sebelum ini pun saya ada tips senaman paling cool, dicedok dari poster KKM, hehehe, kalau nak tips lagi boleh refer cerita KKM kat bawah ini

Comments

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak

Tanda-tanda awal kanser payudara