DODOL Buat Anda KURUS ?

hahaha, ini kalau baca, korang mesti salahkan aku punya, Dodol yang berlemak, inti sedap, boleh buat orang KURUS ? Apa cerita ini Faiz ? Hooo, oklah, semua orang tahu yang Dodol ini memang sedap, makan banyak jawabnya kalori banyak, tak detoks balik, habislah badan naik. Tapi nak tahu tak macam mana Dodol ini boleh buat anda KURUS ? huhhuu jom tengok gambar bawah ini.


dodol buat anda kurus


Penat Kacau DODOL ?

Hahaha, oklah, aku nak flashback balik, masa kami geng SUPERMOM ini , buat projek kuih raya, projek video raya, antara aktiviti penting kami sebelum puasa ialah mengacau Dodol. Jadi ketua chef itu ialah Mak Kak Miah Nurqaseh, hahaha, habis kami kena marah. Aku ingat orang dalam tv tu kacau dodol macam senang je. Rupanya, hahaha, gila kena kuat, sebab kalau tak kacau , habis dodol tu berkerak. Nak kacau dodol ini rupanya kena lama, lepas tu dengan dodol tu makin keras, memang kena lagi kuat kacau tuh, jangan sampai berkerak. hahhaha. 

Apa Yang Bagusnya Kacau DODOL ?

Macam aku cakap tadi, kalau ko kacau dodol 8 jam, perlukan ketahanan, dan juga, dodol tu makin lama makin susah, jadi kekuatan tu perlu ditambah. Kalau nak diibaratkan, kau kacau dodol ini, dah lah bakar banyak kalori, tapi apa yang best sebenarnya, kau akan rasa kesan Afterburn Effect. Apa itu Afterbun Effect ? Lebih kurang bahasa orang putih 

The “afterburn effect,” also called “excess post-exercise oxygen consumption” or EPOC, refers to the correlation between the number of calories burned post-exercise and the activity’s intensity. Research generally suggests that the longer and more intense the exercise, the more oxygen the body consumes afterward, meaning a higher sustained metabolic rate and thus more calories burned after the activity" -http://greatist.com/afterburn-effect

Ko nampak tak ? Lepas kacau dodol itu, kalori ko boleh terbakar, walaupun ko tak pegang dah kayu kacau dodol tuh. Itulah powernya, hahaha, sebab itu ko tengok orang yang banyak buat kerja berat ini, dekat kampung, badan semua ok, baik punya. hahhaha, jadi tak perlulah nak daftar gym semua. 

Faedah Latihan Kekuatan Untuk Kurus

Best jugak kalau korang rajin baca blog orang putih ini. Selain dari aku kata pasal afterburn effect , ada banyak lagi faedahnya. Oklah, 7 faedah yang aku ambil dari blog Coach Calorie ini ialah

  1. Menggalakan hormon yang membantu menghilangkan Lemak
  2. Meningkatkan Metabolisme
  3. Meningkatkan lagi kadar pembakaran lemak
  4. Meningkatkan keyakinan diri
  5. Memberikan Afterburn Effect kepada badan 

Lepas Ini Kena Kacau DODOL ?

Takpalah, hahaha, tak ingat juga, kalau tak biasa boleh serik woo kacau dodol ini. Tapi kalau jenis lantak dodol banyak-banyak, boleh pulak jadi gemuk. Makan banyak dodol time raya, yang tu kenalah cari penawar lain pulak, huhuhu, penat sungguh haritu, sampai kena sakat dengan mak kak miah !!!

Comments

  1. kalau ada sarung tangan time tu mesti lg best bak mendayung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha betul jugak tu, tapi mak kak miah jugak paling cool

      Delete
  2. Org tua2 dulu mmg kuat. Salah satu tips depa ni adalah dgn mkn ulam ulaman...ulam ulaman mmg wajib ada dlm stp menu stp hari.

    ReplyDelete
  3. nenek saya dulu mmg tokey dodol n saya tukang jual keliling kampung..bila baca perlukan tenaga yg byk tu trus tfikir.. eh handal btul neneknaki ni ek..die kacau dodol sesorg jek tu..kdg2 jek la tlg..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak

Tanda-tanda awal kanser payudara