Cara Tingkatkan Antibodi Badan

Hari ini nak buat entry yang simple, cerita pasal antibodi badan kita. Sebenarnya imun sistem badan kita memang perlukan zat, supaya badan kita dapat melawan virus, walaupun ada yang kata vaksin penting untuk melawan virus dan penyakit yang lebih bahaya. Tapi apapun, cara terbaik untuk meningkatkan sistem imun badan ialah dengan mengambil makanan yang berkhasiat seperti yang di bawah. Artikel diterjemah terus dari sini.


imun sistem


Vitamin A

Vitamin A adalah vitamin larut lemak yang terdapat dalam telur, produk tenusu, hati dan buah pinggang. Ia juga terdapat dalam  sayur-sayuran kuning atau gelap dan lobak merah dalam bentuk beta-carotene4 dan membantu mengekalkan sistem imun yang sihat. Sel-sel kulit dan sel-sel yang melapisi saluran pernafasan, pencernaan dan saluran kencing, bertindak sebagai penghalang dan memberikan pembelaan terhadap menyerang virus dan bakteria. Vitamin A diperlukan untuk berfungsi dengan baik sel-sel ini, menjadikannya vitamin penting untuk kekebalan dan kesejahteraan umum bagi seluruh keluarga.

Zink

Zink merupakan mineral yang penting bagi kebanyakan proses dalam tubuh manusia. Lebih 90 peratus daripada zink didapati dalam tulang dan tisu otot dan ia amat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Tidak menghairankan, zink juga menyediakan sokongan pemakanan untuk sistem imun yang sihat. Anda boleh mencari ia dalam kerang, daging lembu dan daging merah yang lain, dan juga dalam kacang. Beberapa makanan tambahan zink juga boleh didapati dalam bentuk tablet, kapsul, dan cecair.

Vitamin C

Vitamin C adalah vitamin yang diketahui bahawa ada di dalam makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, terutamanya citrus.Ia adalah antioksidan yang sangat berkesan dan juga mungkin dapat menjana semula antioksidan lain seperti vitamin E. Vitamin C telah ditunjukkan untuk merangsang kedua-dua pengeluaran dan fungsi sel-sel darah putih yang penting untuk kesihatan imun. Sel-sel ini menyerang bakteria dan virus asing apabila memasuki badan. Jadi vitamin ini adalah satu yang baik untuk membantu mengekalkan sistem imun berfungsi dengan baik sepanjang tahun. Jika anda mengalami jangkitan saluran pernafasan atas atau sejuk, vitamin C boleh membantu mengurangkan kesakitan jika diambil secara teratur. Dan jika anda mengalami alahan, vitamin C boleh membantu  untuk menurunkan paras histamine dan ini membantu melegakan gejala alahan.

Minyak Ikan

Ia merupakan sumber semula jadi kedua-dua vitamin A dan D, dua vitamin yang penting untuk mengekalkan sistem imun yang sihat. Ia merupakan satu cara yang mudah dan biasanya murah untuk menyokong kesihatan imun semua ahli keluarga.

Co-enzim Q10

Co-enzim Q10 didapati dalam kebanyakan sel-sel tubuh, dengan jantung, buah pinggang, hati dan pankreas mengandungi kandungan paling tertinggi. Ia memainkan peranan penting dalam pengeluaran tenaga dan membantu dalam meningkatkan kesejahteraan umum, dan juga merangsang sistem imun . 

Bawang Putih

Benda yang paling popular di banyak dapur di seluruh dunia kerana rasa yang unik, tetapi ia juga mempunyai banyak manfaat kesihatan. Bukan sahaja bawang putih mengekalkan dan menyokong sistem imun yang sihat, ia mempunyai anti kulat dan ciri-ciri antibakteria juga. Bawang putih juga merupakan makanan tambahan yang baik untuk diambil jika anda demam, kerana ia membantu untuk melegakan batuk dan selsema.

Post a Comment

0 Comments