15 Fungsi Kolagen Untuk Manusia

Korang tahu tak, masa kita kecil, sebenarnya badan kita ini kan comel lotey gitu, gebu tembam, ramai makcik makcik suka picit pipi kita, cium bulat bulat. Lama kelamaan, bila dah makin besar, makin dewasa, malah makin tua, dah tak comel dah. Ada yang cepat je tua. Sebab apa ye ? 




Jawapannya ialah KOLAGEN. Kolagen penting, antara yang membuatkan badan kita ini sihat ke, tua ke, cergas ke. Jadi, korang tahu tak fungsi kolagen ini ? Oklah, hari ini kami nak share sikit, 15 fungsi kolagen yang membuatkan korang akan rasa lebih mudah berseri macam Anuar Zain, heheh.

  1. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus
  2. Mengecilkan liang-liang roma
  3. Melembapkan kulit dan mengurangkan kekeringan kulit
  4. Mencerahkan dan menjadikan kulit bersih tanpa jeragat dan pigmentasi
  5. Mengembalikan keanjalan kulit
  6. Meningkatkan kekuatan sesendi dan memudahkan pergerakan otot-otot
  7. Meningkatkan fungsi organ-organ dalaman yang memerlukan kolagen
  8. Menyokong kalsium dalam tubuh dan mengurangkan kesan sakit belakang dan sendi
  9. Melembapkan rambut dan memelihara rambut dari bercabang
  10. Menguatkan kuku dan menjadikan kuku sihat dan berwarna pink
  11. Menegangkan kembali payudara dan punggung
  12. Mengurangkan garis halus pada leher
  13. Menguatkan gusi anda
  14. Memelihara kornea mata anda daripada kering dan cepat letih
  15. Menghilangkan lingkaran gelap bawah mata

Sebab bulan ini ramai sangat suka kolagen, hmmm apa kata korang baca artikel ini pulak, hahaha, rugi kalau tak baca, hmmm, best ke kolagen ni ? Apa seronoknya ? Jom baca pengalaman ainul ambil kolagen di sini.

Comments

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak

Senggugut Teruk Rupanya Ada Ketumbuhan Rahim