Berat Turun 10 kg Dalam Masa Seminggu Selepas Bersalin ?

Pengalaman anak pertama yang hanya makan jamu dan pantang yang sangat ketat. Berat semasa hamil naik 13kg dan semasa dalam pantang 44hari hanya turun 9kg. Punya la payah nak turun berat. Menyusukan anak nafsu makan makin bertambah. Betul menyusukan anak boleh bakar kalori. tapi kalau kalori yang masuk lebih banyak dari yang keluar macammana ye.
Bagaimana mahu turun 10kg dengan cepat selepas bersalin ?

1. Berpantang dengan betul

Semasa berpantang sila berpantang dengan betul. Minum air panas, makan makanan panas. Tapi jangan la sampai terabai segala nutrisi. Pastikan cukup segala zat, nutrisi yang diperlukan sebab ibu dalam pantang perlukan segala zat untuk kembali sihat, bertenaga. Makanan yang berzat akan membolehkan luka ketika bersalin cepat sembuh. Pasti ibu ibu mahu segera sihat kan. 

2. Berbengkung

Jangan mengelat tau. Amalan zaman berzaman ini tetap menjadi amalan ibu moden. Pemakaian bengkung untuk ibu yang bersalin secara pembedahan juga boleh tau. Sangat digalakkan untuk memudahkan si ibu bergerak. 

Kini terdapat pelbagai jenis bengkung. Ada yang panjang kena lilit dan ada yang moden hanya perlu lekat sahaja. Apapun pilihan para ibu sila pakai bengkung setiap hari..

3. Jamu atau vitamin

Ramai yang tak suka makan jamu atau vitamin ketika berpantang. Jamu atau vitamin sebenarnya membantu dalam proses pemulihan dengan cepat. Malah ramai ibu ibu yang makin berseri seri selepas bersalin kerana amalkan jamu atau vitamin dengan konsistent. 


anda PATUT tahu pasal ini ...Post a Comment

0 Comments