Vitamin Untuk Merawat Jerawat

Alhamdulillah, hari ni nak mulakan cabaran hari pertama, oklah, jom kita cerita pasal jarawat. Oklah, jom kita tengok apa yang best cara nak atasi jerawat ini. Banyak tips tradisional yang kita boleh baca, tapi yang saya share pasal vitamin yang bagus untuk buat korang ceria tanpa jerawat. Saya terus direct translation dari sini


cara rawat jerawat dengan mudah


Vitamin yang tergolong dalam antioksidan, diakui beberapa lama oleh pakar kulit, sebagai perawat jerawat.  Vitamin A memang digunakan untuk merawat jerawat yang teruk oleh dermatologi. Kekurangan vitamin A memang dikaitkan dengan keradangan dan jerawat. Fungsi vitamin A bagus untuk pengeluaran sel darah merah, menyokong sistem imun, untuk kulit cantik dan menghasilkan penglihatan yang normal.

Sel-sel kulit mati biasanya berkumpul di bahagian dalam liang dan akhirnya menyebabkan pembentukan jerawat. Vitamin A berfungsi dengan menghalang pembinaan jerawat yang terbentuk liang yang kulit. Di samping itu, sifat-sifat antioksidan vitamin A bertindak sebagai anti-radang untuk kulit dan membantu untuk meredakan bengkak, kulit merah dan sakit.

Orang yang mempunyai jerawat perlu makan makanan yang tinggi vitamin A dengan 10,000 iu sehari. 

EPA yang ada dalam ikan dan makanan laut ada satu anti radang semula jadi yang terbaik. Keradangan adalah faktor utama ketumbuhan jerawat. Jadi makanan anti jerawat sangat penting. Keradangan juga dikaitkan lagi dengan penyakit lain seperti diabetes, jantung, dan lain-lain.

Omega-3 berfungsi untuk membersihkan jerawat dengan menghalang dua bahan kimia keradangan yang bertanggungjawab untuk membentuk jerawat, mereka dipanggil PGE2 dan LTB4. Untuk mengetahui jika anda mempunyai radang jerawat klik di sini. Kajian menunjukkan bahawa orang yang memakan diet yang lebih tinggi dalam omega-3 asid lemak, seperti di Jepun, kawasan pantai North Carolina dan Papua New Guinea semua mempunyai kadar yang rendah jerawat.

Ia amat disyorkan bahawa individu yang mempunyai jerawat radang pada muka dan / atau badan perlu makan makanan yang tinggi omega-3 asid lemak.

Zink memang bagus untuk pembesaran, untuk otak, kesuburan dan ketahanan badan. Dalam mengatasi jerawat, zink membantu proses metabolisme asid lemak omega-3. Dua, zink adalah antioksidan penting dan anti-radang untuk kulit. Tiga, zink membantu memecahkan bahan P, yang menyebabkan pengeluaran sebum apabila badan dalam keadaan tertekan. Empat, zink bertanggungjawab untuk mengangkut Vitamin A daripada hati.

Kajian telah menunjukkan bahawa orang yang berjerawat mempunyai tahap zink yang rendah dalam sistem mereka. Oleh itu  zink adalah makanan tambahan penting diambil bersama vitamin A dan Omega-3 

Selenium merupakan mineral kecil dan juga sebagai antioksidan yang berfungsi untuk melindungi antioksidan lain. Selenium telah terbukti untuk bekerja secara sinergi dengan serta mengekalkan tahap antioksidan lain, seperti zink. Kurangnya selenium dan vitamin E dalam badan boleh membentuk jerawat. Ianya juga boleh menyebabkan masalah lain seperti eczema.


Cabaran 31 Hari Mencari Cinta

1. Jerawat.

Post a Comment

0 Comments