Risiko HB Rendah Ketika Hamil

Hb rendah merupakan keadaan di mana badan mengalami kadar hemoglobin dalam darah yang tidak normal atau rendah. Keadaan ini boleh menyebabkan sistem peredaran darah tidak lancar disebabkan kurang hemoglobin.


anemia ketika hamil

Anemia atau HB rendah semasa kehamilan adalah disebabkan kurannya zat besi dan ini boleh menjejaskan ibu dan fetus, dan memerlukan perhatian serius.

Tengok ibu hamil dibawah Hb rendah masa pregnant pun boleh tersenyum lagi. Apa tips dari beliau? jom kita tengok bersama sama
JENIS-JENIS ANEMIA ATAU HB RENDAH SEMASA HAMIL

Keadaaan ini berlaku badan tidak mempunyai cukup zat besi untuk menghasilkan jumlah yang cukup hemoglobin. Hemoglobin merupakan protein dalam sel-sel darah merah di mana ia membawa oksigen daripada paru-paru ke seluruh badan.

Dalam anemia kekurangan zat besi, darah tidak dapat membawa oksigen yang mencukupi kepada tisu di seluruh badan.

Kekurangan zat besi merupakan punca yang paling biasa anemia semasa kehamilan.

2. Anemia deficiency folate

Folat, juga dikenali sebagai asid folik adalah sejenis vitamin B. Badan memerlukan folat untuk menghasilkan sel-sel baru, termasuk sel darah merah.

Semasa mengandung, wanita perlu folat tambahan. Tetapi kadang-kadang mereka tidak mendapat cukup dari diet mereka. Apabila ini berlaku, badan tidak boleh menghasilkan sel-sel darah merah yang cukup untuk mengangkut oksigen ke tisu-tisu di seluruh badan.

Kekurangan folat secara langsung boleh menyumbang kepada beberapa jenis kecacatan kelahiran, seperti kecacatan tiub neural (spina bifida) dan berat lahir yang rendah.

Badan memerlukan vitamin B12 untuk membentuk sel darah merah. Apabila seorang wanita hamil tidak mendapat cukup vitamin B12 dari dietnya, badannya tidak dapat menghasilkan sel darah merah. Wanita yang tidak makan daging, ayam, produk tenusu, telur dan mempunyai risiko yang lebih tinggi mengidap kekurangan vitamin B12, yang boleh menyumbang kepada kecacatan kelahiran, seperti kecacatan tiub neural, dan boleh membawa kepada buruh pramatang. Kehilangan darah semasa dan selepas bersalin juga boleh menyebabkan anemia.

MEREKA YANG BERISIKO HB RENDAH KETIKA HAMIL

Semua wanita hamil mempunyai risiko untuk menjadi anemia. Itu kerana mereka memerlukan lebih banyak zat besi dan asid folik daripada biasa. Tetapi risikonya lebih tinggi jika anda:


 1. Kehamilan kembar (lebih daripada seorang bayi) pada satu masa
 2. Muntah banyak kerana demam pagi
 3. Hamil ketika masih remaja

SIMPTOM HB RENDAH KETIKA HAMIL

Gejala-gejala yang paling biasa bagi HB rendah semasa mengandung ialah:


 1. Kulit pucat termasuk bibir dan kuku
 2. Rasa letih atau lemah
 3. Pening kepala
 4. Sesak nafas
 5. Degupan jantung yang cepat
 6. Masalah tumpuan
Pada peringkat awal anemia, anda mungkin tidak mempunyai tanda-tanda jelas. Jadi pastikan anda mendapatkan ujian darah rutin untuk memeriksa anemia pada setiap kali temujanji prenatal anda.

RISIKO HB RENDAH KETIKA HAMIL

Anemia kekurangan zat besi

HB rendah yang teruk atau tidak dirawat semasa mengandung boleh meningkatkan risiko mempunyai:


 1. Kelahiran pramatang atau rendah lahir-berat bayi (low birth weight)
 2. Pemindahan darah (jika anda kehilangan sejumlah besar darah semasa penghantaran)
 3. Kemurungan selepas bersalin
 4. Bayi dengan anemia

Kekurangan folat

HB rendah disebabkan kekurangan folat yang tidak dirawat boleh meningkatkan risiko anda mempunyai:


 1. Kelahiran Pramatang atau rendah lahir-berat bayi (low birth weight)
 2. Bayi dengan kecacatan kelahiran yang serius pada tulang belakang atau otak (kecacatan tiub neural)
Jika tidak dirawat, kekurangan vitamin B12 juga boleh meningkatkan risiko anda mempunyai bayi dengan kecacatan tiub neural.

BAGAIMANA MENGETAHUI HB RENDAH KETIKA HAMIL

Semasa temujanji pranatal pertama anda, anda akan mendapat ujian darah supaya doktor anda boleh menyemak sama ada anda mempunyai anemia. Ujian darah biasanya termasuk:


 1. Ujian hemoglobin -ia mengukur jumlah hemoglobin – protein kaya dengan zat besi dalam sel-sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru ke tisu-tisu di dalam badan.
 2. Ujian hematokrit - ia mengukur peratus sel darah merah dalam sampel darah. Jika anda mempunyai lebih rendah daripada paras normal hemoglobin atau hematokrit, anda mungkin mempunyai anemia kekurangan zat besi. Doktor anda boleh menyemak ujian darah yang lain untuk menentukan jika anda mempunyai kekurangan zat besi atau satu lagi punca anemia anda.
  Walaupun anda tidak mempunyai anemia pada awal kehamilan anda, doktor anda kemungkinan besar akan menggalakkan anda memiliki satu lagi ujian darah untuk memeriksa anemia pada trimester kedua atau ketiga anda.

RAWATAN HB RENDAH KETIKA HAMIL

Jika anda menghidapi kelesuan semasa kehamilan anda, anda mungkin perlu untuk mula mengambil suplemen zat besi dan / atau makanan tambahan asid folik tambahan kepada vitamin pranatal anda. Doktor anda juga mungkin mencadangkan bahawa anda menambah lebih banyak makanan yang tinggi zat besi dan asid folik untuk diet anda.

Selain itu, anda akan diminta untuk kembali untuk ujian darah lagi selepas tempoh masa yang tertentu supaya doktor boleh memeriksa bahawa hemoglobin dan hematokrit tahap anda bertambah baik.

1. Pengambilan suplemen B12

Untuk merawat kekurangan vitamin B12, doktor anda mungkin mencadangkan anda mengambil makanan tambahan vitamin B12. B Complex Shaklee merupakan suplemen vitamin B paling lengkap.

2. Tingkatkan makanan seimbang

Doktor mungkin mencadangkan anda memasukkan lebih banyak makanan haiwan dalam diet anda, seperti: daging, telur dan produk tenusu.OB anda boleh merujuk anda kepada seorang hematologist, seorang doktor yang pakar dalam isu-isu anemia / darah. Pakar ini mungkin melihat anda sepanjang kehamilan dan membantu anda menguruskan OB anemia.

3.Tingkatkan makanan tinggi vitamin C

Makanan yang tinggi dalam vitamin C boleh membantu badan anda menyerap lebih banyak zat besi. Ini termasuk buah-buahan sitrus dan jus, strawberi, kiwi, tomato dan lada loceng. Cuba makan makanan mereka pada masa yang sama yang anda makan makanan yang kaya dengan zat besi. Sebagai contoh, anda boleh minum segelas jus oren dan makan satu bijirin diperkaya dengan zat besi untuk sarapan pagi.

4. Tingkatkan makanan tinggi asid folik

Juga, memilih makanan yang tinggi dalam asid folik untuk membantu mencegah kekurangan folat. Ini termasuk sayur-sayuran berdaun hijau, buah-buahan sitrus dan jus, roti diperkaya dan bijirin dan kekacang 

5. Ikut arahan doktor

Ikut arahan doktor anda untuk mengambil vitamin pranatal yang mengandungi jumlah yang mencukupi daripada zat besi dan asid folik. Vegetarian dan vegan perlu berbincang dengan doktor mereka tentang sama ada mereka perlu mengambil makanan tambahan vitamin B12 apabila mereka mengandung dan penyusuan.

Post a Comment

0 Comments