5 Makanan Mencegah Sesak Nafas

Salam tengah-hari semua. Macam mana korang semua ? Sesak nafas ke ? hehhehe, mungkin ada yang sesak nafas balik dari shopping, pergi konsert, atau menonton suami memancing ikan. huhuhu. Tapi hari ini dila nak share sikit tentang topik sesak nafas. hmm, memang ramai yang masalah pernafasan macam nih, hmmm, oklah, takpa, jom kita tengok 5 makanan yang bagus untuk orang yang selalu sesak nafas.


sukar bernafas


1. Bawang putih

Bawang putih meningkatkan sistem imun dan mempunyai harta antioksidan dengan mengekalkan peredaran darah yang sihat. Sebatian aktif dalam bawang putih adalah komponen sulfur yang disebut allicin.

Allicin ini adalah antibiotik yang sangat kuat dan agen kuat yang membantu tubuh untuk menghalang keupayaan kuman untuk membesar dan membiak. Ini bahan kimia membantu dalam melegakan penyempitan yang disebabkan kepada saluran pernafasan. Oleh itu, beberapa keping menghancurkan bawang putih, mengambil jus, dan menambah 10-12 titis jus bawang putih ke dalam air suam, minum sekali sehari untuk melarikan diri dari sesak nafas

2. Cili

Lada cili adalah sayur-sayuran yang sering dikenali sebagai capsicum bertindak sebagai anti-radang. Lada cili mengandungi bahan yang dipanggil Capsaicin, yang bertindak sebagai bronkodilator yang merangsang air liur dan cecair lain yang hadir di dalam mulut, hidung, tekak dan paru-paru; dengan itu, mengurangkan rembesan mukus dan mogok pembentukannya juga. Oleh itu, gunakan lada cili alternatif dalam diet dan dalam bentuk salad, kari dan lain-lain untuk menghilangkan nafas yang sulit.

3. Gooseberries

Gooseberries dipanggil sebagai Amla kaya dengan vitamin C; juga, mereka berada dalam bentuk semula jadi dan mempunyai astringen, penyejukan dan kesan anti-oksida. Vitamin C meningkatkan sehingga sistem imun dan mengurangkan keterukan nafas pendek.

Gooseberries membantu dalam mengurangkan keradangan yang disebabkan ke paru-paru. dan membebaskan halangan saluran udara. Oleh itu, makan gooseberries setiap hari secara langsung, atau kering dan serbuk untuk menyimpan untuk jangka masa yang panjang dan memakan dengan mencampurkan dengan madu untuk menyembuhkan sesak nafas

4. Jus buah delima

Delima adalah sumber yang kaya dengan kandungan asid askorbik dan flavonoides, yang bekerja sebagai agen anti-radang yang kuat. Ini akan membantu untuk mengurangkan nafas pendek, yang berlaku disebabkan oleh keradangan dan tersumbat disebabkan kepada sistem pernafasan. Juga, dyspnea menghalang pelepasan dari sel-sel mast, yang juga sangat membantu untuk bersama-sama jus sejuk dan minum delima setiap hari alternatif, boleh membantu untuk mengurangkan dan mencegah nafas pendek atau nafas yg sulit.

5. Kopi 

Kopi mengandungi kafein yang merupakan bronkodilator diketahui serupa dengan teofilin dan telah digunakan sebagai ubat dalam rawatan asma.

Kafein menghalang pembebasan monosit, eosinophills dan basophills dari sel-sel mast, yang bertindak sebagai perengsa dan dengan itu membantu dalam pernafasan yang betul. 2- minum 3 cawan kopi yang kerap boleh membantu dalam mencegah serangan asma dan dyspnea juga. Juga, ia adalah disyorkan untuk tidak memberikan kopi kepada kanak-kanak.29. Sesak Nafas

Post a Comment

1 Comments

  1. I lebih suka dengan jus buah delima yang mempunyai kesan yang baik sebagai rawatan semulajadi bagi pesakit sesak nafas.

    ReplyDelete