Vitamin Sakit Pinggang

Salam sejahtera, hari ni, pulak nak share sikit tentang vitamin untuk orang yang ada sakit belakang, atau sakit pinggang. Hoo, memang susah woo nak bergerak, kalau sakit pinggang lama-lama memang boleh bawak penyakit yang serius. Tapi takpa, sebab dah ada tips copy dari blog ni, jom kita tengok 5 vitamin yang bagus untuk sakit pinggang anda.


vitamin sakit belakang



1. Vitamin D

Badan memerlukan vitamin D untuk mencipta sel-sel tulang yang baru. Ia juga merupakan komponen penting dalam penyerapan kalsium untuk tulang sihat. Kekurangan vitamin D dalam badan boleh membawa kepada penurunan permukaan tulang, yang biasanya mengakibatkan sakit belakang yang lebih rendah.

Vitamin D telah terbukti untuk menjadi ejen yang sangat baik dalam mengekalkan kembali kesihatan. Orang yang mempunyai sakit belakang kronik yang lebih rendah mengalami peningkatan yang ketara dalam keadaan mereka apabila mereka mula mengambil vitamin D secara teratur. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan vitamin D yang kerap boleh mengurangkan kekejangan di bahagian bawah belakang anda.

Vitamin D jarang bertindak balas dengan ubat-ubatan atau ubat lain dan oleh itu adalah selamat untuk anda untuk mentadbir dan mengambil. Tambahan pula, vitamin D adalah murah dan berpatutan untuk kegunaan harian.

2. Vitamin C

Vitamin C, juga dikenali sebagai asid askorbik, adalah vitamin yang membantu sakit belakang yang lebih rendah. Seperti vitamin D, ia meningkatkan penyerapan kalsium di dalam badan yang menggalakkan tulang yang kuat dan sihat. Vitamin C dikenali untuk membantu dalam proses penyembuhan patah dan patah tulang, luka dan terbakar. Pengambilan tetap Vitamin C juga menawarkan banyak manfaat kesihatan seperti pengukuhan sistem imun anda dan perlindungan meningkat daripada selesema dan selesema.

3. Vitamin B

Vitamin B kompleks adalah kumpulan vitamin yang penting untuk kesihatan anda secara keseluruhan. Dalam kumpulan ini, tiga vitamin membantu sakit belakang yang lebih rendah. Mereka adalah vitamin B1, B6 dan B12. Kajian menunjukkan bahawa vitamin ini ketara boleh mengurangkan sakit belakang anda yang lebih rendah. Mereka membantu dalam penyembuhan radang saraf, yang merupakan salah satu punca sakit belakang yang lebih rendah. Tambahan pula, vitamin B1, B6, B12 dan membantu menguatkan dan menyuburkan saraf anda untuk membantu mereka menyembuhkan dan mencegah kerosakan yang lebih teruk.

4. Vitamin E

Apabila belakang anda meradang, radikal bebas dilepaskan. Radikal bebas adalah toksik dan boleh menyebabkan kerosakan yang lebih, kerana mereka boleh meningkatkan keradangan belakang anda. Vitamin E boleh membantu sakit belakang yang lebih rendah kerana ia adalah antioksidan yang kuat yang melawan radikal bebas. Dengan mengambil vitamin E dengan kerap, anda meningkatkan tindak balas antioksidan dalam badan anda yang boleh membantu melegakan sakit belakang yang lebih rendah.

5. Kalsium dan Magnesium

Kedua-dua mineral adalah penting untuk mencegah kekurangan kalsium, yang boleh membawa kepada osteoporosis. Kalsium adalah blok bangunan untuk tulang yang kuat dan adalah penting untuk kesihatan mereka. Selain mengukuhkan tulang, magnesium mengekalkan otot dan fungsi saraf. Pengambilan yang mencukupi magnesium boleh membantu kekejangan otot dan dengan ketara mengurangkan sakit belakang.


Cabaran 31 Hari Mencari Cinta

17. Sakit Pinggang

Comments

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  2. Sangat bermanfaat sekali. kadang2 sakit belakang kita tak sedar langsung macam sakit2 biasa. tapi kalau biar lama2 jadi kronik nanti.

    Ada terjumpa baju sokongan belakang ni. nampak macam best jer. .
    Takperlu ubat, bukan makanan, bukan sapuan.
    boleh tengok disini page dia >

    https://www.facebook.com/BajuSokonganTulangBelakang

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak

Tanda-tanda awal kanser payudara