8 Manfaat Bawang Putih

Salam sejahtera. bagus ke makan bawang putih nih ? hoo memang bagus. Ada orang kata boleh merawat macam-macam penyakit, buat badan jadi kuat, oklah jom kita tengok 10 manfaat dan kebaikan bawang putih untuk kesihatan anda.
1. Merendahkan Kolesterol Jahat (LDL) 

Sebahagian besar kajian penyelidikan yang melibatkan kedua-dua haiwan dan manusia menunjukkan bahan bawang putih dapat menurunkan kadar kolesterol. Selain itu, kajian juga menunjukkan bawang putih menurunkan junilah kolesterol (LDL) dan trigliserida hingga 20 mg/dL pada manusia. Kolesterol LDL (jahat) diturunkan secara sederhana oleh bawang putih manakala kolesterol baik (HDL) tidak terjejas dengan kehadiran bawang putih. 

2. Rambut Gugur 

Bawang putih boleh menyelesaikan magalah gugur ranibut anda kerana tahap allicin yang tinggi, sebatian sulfur yang serupa yang terdapat dalani bawang, yang didapati untuk merawat kehilangan rambut secara berkesan. Gosok bawang putih yang dihiris pada kulit kepala anda. Anda juga boleh menyapu minyak bawang putih dan urut ke dalam kulit kepala anda. 

3. Menghilangkan jerawat. 

Bawang putih menjadi ubat semulajadi terbaik untuk jerawat. Sifat anti oksidanya membunuh bakteria, jadi gosokkan hirisan bawang putih pada jerawat. 

4. Mencegah dan merawat selesema. 

Kaya dengan antioksidan, sistem imun anda bakal mendapat manfaat jika makan bawang putih secara rutin dalam resepi harian. Jika anda terkena selsema atau batuk, boleh amalkan : rendanm bawang putih yang dicincang dalam air panas, biar seketika dan minum. Boleh tambah madu jika mahu. 

5. Melegakan psoriasis dengan bawang putih. 

Oleh sebab bawang putih mempunyai ciri-ciri anti radang, ia sangat berguna dalam melegakan psoriasis yang tidak selesa. Cuba sapukan minyak bawang putih di kawasan yang terjejas dengan ruam kulit. 

6. Kawal berat badan 

Banang putih boleh membantu mengawal berat badan, Satu kajian yang menunjukkan yang mana tikus makan makanan yang kaya dengan bawang putih dapat mengurangkan berat badan dan lemak. 

7. Merawat penyakit kulat air 

Dengan ciri-ciri banang putih boleh menjadi cara yang baik untuk menghilangkan kegatalan akibat kulat air tersebut. Rendam kaki anda dalam air suam dengan bawang putih yang dihancurkan. 

8. Ulser bibir 

Letak sedikit bawang putih dihancurkan pada ulser; sifat anti radang semulajadi boleh membantu mengurangkan rasa sakit dan bengkak, malah mempercepatkan proses penyembuhan.

Post a Comment

2 Comments