Adakah Normal Ibu Hamil Ada Darah Tinggi ?

Selamat pagi semua ? Hari ini jom kita berdiskusi sikit tentang tekanan darah tinggi dikalangan ibu yang mengandungkan anak kesayangan anda semua. Memang sengsara sikit, siapa yang dah rasa tahulahkan ? Oklah jom baca sikit info menarik dari blog minah saleh yang cun ini. 

ibu hamil bermasalah

Apa itu Tekanan Darah Tinggi ?

Tekanan darah adalah daya darah yang menolak terhadap dinding arteri anda. Arteri adalah salur darah yang membawa darah dari jantung ke bahagian-bahagian badan yang lain. Jika tekanan dalam arteri anda menjadi terlalu tinggi, anda mempunyai tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi juga dikenali sebagai tekanan darah tinggi.

Bacaan tekanan darah anda adalah seperti nombor dua: bahagian atas (pertama) bilangan adalah tekanan apabila kontrak hati dan bahagian bawah (dua) jumlah adalah tekanan apabila jantung anda melegakan. Tekanan darah yang sihat adalah 110/80. Tekanan darah tinggi berlaku apabila nombor atas ialah 140 atau lebih, atau apabila nombor bawah adalah 90 atau lebih.

Tekanan darah tinggi boleh tekanan jantung anda dan menyebabkan masalah semasa mengandung. Ada wanita yang mempunyai tekanan darah tinggi sebelum mereka hamil. Lain-lain mempunyai tekanan darah tinggi untuk pertama kalinya semasa mengandung. Kira-kira 8 dalam 100 wanita (8 peratus) mempunyai beberapa jenis tekanan darah tinggi semasa mengandung.

Apakah Jenis Tekanan Darah Tinggi Boleh Berlaku Semasa Kehamilan dan Bagaimana Cara Rawatannya ?

Jika pembekal anda fikir anda mungkin mempunyai tekanan darah tinggi semasa mengandung, dia mungkin mahu melayan anda dengan aspirin dos rendah untuk membantu mencegahnya. Bercakap dengan pembekal anda untuk melihat jika rawatan dengan aspirin yang tepat untuk anda.Terdapat empat jenis utama tekanan darah tinggi semasa mengandung:

 1. Tekanan darah tinggi kronik. Ini adalah tekanan darah tinggi anda sudah mempunyai sebelum anda hamil atau yang membangun sebelum 20 minggu kehamilan. Ia tidak akan hilang sebaik sahaja anda melahirkan.

  Semasa mengandung, doktor anda akan memastikan tekanan darah anda di bawah kawalan. Tanpa rawatan, darah tinggi kronik boleh membawa kepada masalah kesihatan seperti kegagalan jantung atau strok. Beliau juga memeriksa tanda-tanda praeklampsia.

  Pembekal anda mengubah apa-apa ubat yang anda ambil jika ia tidak selamat untuk bayi anda. Sesetengah ubat tekanan darah, yang dipanggil ACE inhibitor dan penghalang reseptor angiotensin, boleh membahayakan bayi anda semasa kehamilan. Anda mungkin boleh berhenti mengambil ubat anda pada separuh pertama kehamilan. Tekanan darah cenderung untuk jatuh pada masa ini. Jangan berhenti mengambil sebarang ubat, walaupun, sebelum anda bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda.

  Pembekal anda boleh menggunakan ultrasound dan janin ujian kadar jantung untuk memeriksa pertumbuhan dan kesihatan bayi anda. Anda mungkin perlu untuk melahirkan awal jika tekanan darah tinggi anda menjadi lebih teruk atau jika anda pergi untuk mempunyai preeclampsia.
 2. Preeclampsia. Ini adalah suatu keadaan yang boleh berlaku selepas minggu ke-20 kehamilan atau selepas mengandung. Ia adalah apabila seorang wanita hamil mempunyai tekanan darah tinggi dan tanda-tanda bahawa beberapa organnya, seperti buah pinggang dan hati beliau, mungkin tidak berfungsi dengan betul. Sebahagian daripada tanda-tanda termasuk mempunyai protein dalam air kencing, perubahan dalam penglihatan dan sakit kepala yang teruk.

  Preeclampsia boleh dianggap sebagai masalah perubatan serius. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, ia boleh menjadi satu keadaan yang mengancam nyawa yang dipanggil eklampsia. Eklampsia menyebabkan sawan dan boleh membawa kepada koma. Walaupun anda mempunyai preeclampsia ringan, anda memerlukan rawatan untuk memastikan ia tidak menjadi lebih buruk. Tanpa rawatan, preeclampsia boleh menyebabkan buah pinggang, hati dan kerosakan otak. Rawatan bergantung kepada berapa teruk preeclampsia anda. Rawatan boleh terdiri daripada pemantauan yang teliti oleh pembekal anda untuk mendorong buruh.
 3. Tekanan darah tinggi semasa mengandung. Ini adalah tekanan darah tinggi yang hanya wanita hamil boleh mendapatkan. Tidak seperti preeclampsia, wanita dengan tekanan darah tinggi semasa mengandung tidak mempunyai protein dalam air kencing mereka. Keadaan ini bermula selepas 20 minggu kehamilan dan hilang selepas anda melahirkan. Sesetengah wanita dengan tekanan darah tinggi semasa mengandung mempunyai preeclampsia kemudian dalam kehamilan.

  Kita tidak tahu bagaimana untuk mengelakkan tekanan darah tinggi semasa mengandung. Tetapi jika anda mempunyai berat badan berlebihan atau obes, mencapai berat badan yang sihat sebelum kehamilan boleh mengurangkan peluang anda mempunyai keadaan ini.

  Ketika mengandung, pembekal anda memeriksa tekanan darah dan air kencing pada setiap lawatan pranatal untuk memantau tekanan darah tinggi anda. Dia boleh menggunakan ultrasound dan janin ujian kadar jantung untuk memeriksa pertumbuhan dan kesihatan bayi anda.
 4. Tekanan darah tinggi kronik dengan preeclampsia. Kira-kira 1 dalam 4 wanita dengan hipertensi kronik (25 peratus) mempunyai preeclampsia kemudian dalam kehamilannya.

  Ketika mengandung, pembekal anda montiors keadaan anda pada setiap lawatan pranatal. Dia boleh menggunakan ultrasound dan janin ujian kadar jantung untuk memeriksa perkembangan bayi anda.

Apakah Yang Boleh Berlaku Akibat Tekanan Darah Tinggi ?

Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi semasa mengandung, pembekal anda boleh membantu anda menguruskan masalah kesihatan yang paling melalui penjagaan pranatal biasa. Wanita hamil yang mempunyai tekanan darah tinggi adalah lebih cenderung berbanding wanita tanpa tekanan darah tinggi mempunyai komplikasi ini:

 1. Berat lahir rendah. Ini adalah apabila bayi mempunyai berat kurang daripada 5 paun, 8 auns. Tekanan darah tinggi boleh menyempitkan saluran darah dalam uterus (rahim). Bayi anda mungkin tidak mendapat oksigen dan nutrien yang mencukupi, menyebabkan dia berkembang perlahan-lahan.
 2. Kelahiran pra-matang. Ini adalah kelahiran yang berlaku terlalu awal, sebelum 37 minggu kehamilan. Walaupun dengan rawatan, seorang wanita hamil yang mempunyai tekanan darah tinggi yang teruk atau preeclampsia mungkin perlu untuk melahirkan awal untuk mengelakkan masalah kesihatan yang serius untuk dia dan bayinya.
 3. Mendadak plasenta. Dalam keadaan ini uri terpisah dari dinding rahim sebelum kelahiran. Ia boleh memisahkan sebahagian atau sepenuhnya. Jika ini berlaku, bayi anda mungkin tidak mendapat oksigen dan nutrien yang mencukupi. Pendarahan faraj adalah gejala yang paling biasa mendadak plasenta selepas 20 minggu kehamilan. Jika anda mempunyai pendarahan faraj semasa hamil, hubungi pembekal penjagaan kesihatan anda dengan segera.

Bagaimana Tekanan Darah Tinggi didiagnosis Semasa Mengandung ?

Kebanyakan wanita dengan tekanan darah tinggi semasa mengandung tidak mempunyai gejala. Jadi ia adalah penting untuk pergi ke semua lawatan penjagaan pranatal anda. Pembekal anda mengukur tekanan darah dan memeriksa air kencing anda untuk protein pada setiap lawatan. Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, pembekal anda boleh membantu anda menguruskannya.

Apa Yang Anda Boleh Lakukan Jika Ada Tekanan Darah Tinggi Sebelum Mengandung ?

Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi kronik sebelum mengandung, pergi untuk pemeriksaan andaian sebelum anda cuba untuk hamil. Membuat pilihan yang sihat sebelum kehamilan boleh membantu anda menguruskan tekanan darah anda. Sebagai contoh, melakukan sesuatu yang aktif dan makan makanan yang sihat setiap hari untuk membantu anda mendapatkan untuk atau tinggal di berat badan yang sihat. Jika anda merokok, berhenti. Merokok adalah berbahaya bagi orang-orang yang mempunyai tekanan darah tinggi kerana ia merosakkan dinding saluran darah. Membuat perubahan ini boleh membantu anda mempunyai kehamilan yang lebih selamat.

sumber: marchofdime

Post a Comment

4 Comments