24 Kebaikan Jus Lobak Untuk Kesihatan

Jus lobak memang sedap, ramai je order jus lobak ais, campur susu. Biasanya orang kata jus lobak bagus untuk mata, ada yang katanya selalu minum, mata jadi ok. Oklah, takpa, jom kita bongkar lagi kebaikan jus lobak  satu persatu


kebaikan vitamin A1. Memperbaiki Imuniti dan Jantung

Beta-carotene ialah sumber vitamin A yang membantu sistem imun. Vitamin A juga membantu dari segi penglihatan, dan juga boleh mencegah penyakit jantung dan strok. Selain itu juga ianya membantu organ dalam lebih sihat dan melindungi dari jangkita organisma patogen
Sumber potasium dalam jus lobak boleh mengurangkan kolesterol. Bagus untuk hati sambil mengurangkan lemak didalamnya. Potasium, dengan mangan dan magnesium boleh mengstabilkan paras gula dalam darah, yang boleh mengurangkan risiko diabetes.

3. Membantu Darah Beku

Vitamin K dalam jus lobak membantu darah cepat beku.

4. Memulihkan Luka Luar dan Gusi

Vitamin C memang bagus untuk membantu pemulihan luka dan mengekalkan gusi yang sihat

5. Mencegah Kanser

Ianya boleh bertindak sebagai anti-kanser. Karatenoid dalam jus lobak boleh mengurangkan risiko kanser prostat, kanser usus dan kanser payudara.

6. Pembentukan Protein dan Tulang Yang Sihat

Vitamin K dalam jus lobak penting dalam pembentukan protein dalam badan. Ianya juga membantu pengikatakn kalsium yang memulihkan tulang yang rosak dengan lebih cepat. Potasium dalam jus lobak juga meningkatkan kesihatan tulang.

7. Mencuci Hati

Jus lobak boleh mencuci hati. Toksin dapat dikeluarkan dengan pengambilan jus lobak. Bila hati dapat berfungsi dengan baik, ianya dapat mencegah pengumbulan lemak, dan mengelakan masalah berat badan dan obesiti.

8. Mengurangkan Masalah Kulit Kerit dan Berparut

Potasium membantu masalah kulit kering, dan dapat mengurangkan parut. Ianya membantu supaya badan kekal hidrasi supaya kulit lembab, dan memberikan kulit yang cantik.

9. Mengurangkan Jerawat

Jus lobak yang kaya dengan lemak sihat, ianya dapat mencegah pembentukan jerawat 

10. Vitamin Untuk Kulit

Ianya seperti vitamin untuk kulit yang membekalkan nutrisi yang cukup untuk kulit, dapat mengurangkan masalah eczema, yang disebabkan oleh kekurangan  vitamin A

11. Mengawal Kulit dari Sinaran Matahari

Beta-carotene dalam jus lobak mengawal sinaran matahari dan meningkatkan keupayaan kulit untuk melawan kerosakan dari sinaran matahari

12. Melawan Penuaan

Sekali lagi beta-caretone yang menjadi sumber vitamin A dapat mengurangakan masalah sel yang akan tua. Ianya juga dapat membantu meningkatkan jumlah kolagen dalam badan, seterusnya membuatkan kulit lebih anjal dan lebih sihat.

13. Penjagaan Rambut

Jus lobak bagus untuk pertumbuhan rambut yang lebih sihat.

14. Penjagaan Kuku

Jus lobak bagus untuk kesihatan kuku.

15. Laktasi

Jus lobak yang kaya dengan vitamin A membantu memperbanyakkan susu , jika diambil semasa hamil. Ianya juga bagus untuk pembentukan bayi dalam kandungan.

16. Mencegah Jangkitan Dalam Kandungan

Ianya dapat mengurankan jangkitan bahaya dalam kandungan.

17. Sumber Kalsium

Ianya adalah sumber yang kaya dengan Kalsium

18. Pembentukan Otot

Vitamin Ad dapat membantu pembentukan otot . Fosforus dalam jus lobak juga dapat membentuk, memulih dan menjaga kesihatan otot.

19. Meningkatkan Metabolisme

Jus lobak juga dapat meningkatkan metabolisme kerana ianya kaya dengan vitamin B yang dapat membantu memecahkan glukos, lemak dan protein. Ianya dapat membantu pembentukan otot, yang meningkatkan metabolisme dan menolong mengurankan berat badan. Vitamin B juga dapat mengurankan masalah stress . Fosforus dalam jus lobak dapat meningkatan metabolik badan, yang mengoptimumkan penggunaan tenaga dalam badan, dan mengurangkan kesakitan selepas bersenam.

20. Meningkatakn Keupayaan Mengangkut Oksigen

Zat besi dalam jus lobak dapat meningkatkan jumlah oksigen dalam badan, dan bagus untuk mengurangkan berat badan.

21. Membekalkan Tenaga

Fosforus dalam jus lobak dapat membantu badan mengggunakan lebih banyak tenaga semasa senaman.

22. Mengawal Paras Gula

Dapat mengawal paras gula dalam darah, dan dapat mengurangkan berat badan yang disebabkan oleh diabetes.

23. Membantu Penghadaman

Jus lobak kaya dengan fiber yang membantu penghadaman dan membuatkan anda lebih kenyang dengan lebih lama.

24. Detoks Badan

Ianya bagus untuk mencuci badan dari toksin supaya dapat mengelakan dari toksin berkumpul yang menyebabkan masalah obesiti.

sumber: stylecraze

Post a Comment

0 Comments