5 Khasiat Kunyit Untuk Orang Buncit

Kunyit adalah salah satu penyembuh. Ini rempah kuning bertenaga telah lama terkenal dengan ciri-ciri anti-radang dan antioksidan. Penyelidikan terkini telah mendedahkan bahawa kunyit merupakan satu keajaiban semula jadi benar, membuktikan bermanfaat dalam rawatan pelbagai keadaan kesihatan yang berbeza seperti penyakit jantung, artritis dan penyakit Alzheimer. Ciri-ciri perubatan rempah ini adalah disebabkan oleh kehadiran curcumin antioksidan.


perut buncit


1. Ia membantu melindungi jantung

Kunyit boleh membantu melindungi jantung. Keradangan boleh mengeraskan otot jantung dengan merangsang kolagen tambahan untuk membentuk seluruh sel-sel jantung - ini memaksa jantung bekerja lebih keras. Kunyit boleh membantu mencegah proses ini.

2. Ia mengurangkan risiko Alzheimer

Kunyit juga boleh membantu mengekalkan ingatan dan mengurangkan risiko penyakit Alzheimer. Penyakit Alzheimer dicirikan oleh pengumpulan protein amiloid 'plak' di dalam otak, menyekat sambungan antara sel-sel saraf penting untuk memori. Kunyit mengurangkan pengumpulan protein amiloid.

3. Ia melindungi daripada kerosakan radikal bebas

Kunyit juga bertindak sebagai antioksidan yang kuat yang membantu melindungi sel daripada kerosakan radikal bebas. Kunyit telah didapati mempunyai sifat-sifat anti-kanser. Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan kunyit kerap boleh mengurangkan peluang anda untuk membangunkan beberapa jenis kanser, termasuk payudara, prostat dan kanser kolon.

4. Ia adalah kuat anti-radang

Kunyit juga rempah yang kuat anti-radang yang bermanfaat untuk merawat keadaan radang seperti arthritis dan penyakit radang usus.

5. Ia membantu dengan fungsi hati yang sihat

Menambah kunyit untuk diet juga boleh membantu menyokong detoksifikasi hati yang sihat, dan boleh menghalang pengoksidaan kolesterol, yang akan membantu mengurangkan risiko artherosclerosis dan strok.

sumber:bodyandsoul

Post a Comment

2 Comments