Cara Bersenam Untuk Hilangkan Perut Buncit

Salam sejahtera semua. Apa khabar ?  Selamat berpuasa ye semua. dah hari ketiga nih, makan semua ok ke ? Tentu ramai nak tahu cara nak buat senaman yang betul untuk hilangkan perut buncit. Ish ish, memang sukar jugaklah ye tak ? Banyak sangat lemak, lemak kat perut memang sukar. Jom kita sambung baca lagi.


cara bersenam nak hilangkan perut buncit

2 JENIS LEMAK PERUT

Hooo, yang ni kena baca betul-betul sikit. 2 jenis lemak yang disebut-sebut dalam artikel mat saleh ialah Subcutaneous Fats dan Visceral Fats. Oklah apa beza dua lemak nih ? huuu, memang banyak beza. Kalau korang search gambar pun mesti tengok, hoo. ini bezanya.

  • Subcutaneous - Yang ni adalah lemak yang memang 'sub', bawah kulit. Memang kelihatan jelas lemak tuh, membuatkan korang nampak makin comel. So biasanya ada kat perut, lengan, dan macam-macam tempat lagilah. Yang ni adalah petanda korang makin gemuk, dan obesiti.
  • Visceral - Perkataan 'viscera' itu merujuk kepada organ dalaman, dalam abdomen. Biasanya boleh terjadi dalam hati, jantung dan organ dalaman yang lain. Jadi lemak ini sangat bahaya, sebabnya, sukar dikesan, orang kurus pun boleh jadi ada lemak ini. Penyebab banyak penyakit bahaya seperti kolesterol tinggi, darah tinggi,diabetes, dan nyanyuk.

6 SEBAB PERUT BUNCIT

Memang ada beberapa sebab utama, yang ni mungkin korang akan alami, secara tak sengaja atau memang korang sengaja tak jaga
  • Usia - ini faktor yang utama jugaklah, usia makin tua, metabolic rate makin rendah, jadi memang perut tu sukar nak cover. Tapi ada je yang tua , badan masih ok lagi
  • Makanan diproses - makanan sebegini memanglah tak elok, kalau makan banyak sangat boleh menyebabkan keradangan, sukar nak kuruskan perut
  • Makan lemak yang salah - yang ni sebelum ini dah cerita, ada lemak yang baik, dan lemak yang tak baik. Lemak tepu dikatakan penyebab peningkatan visceral fat dalam badan kita
  • Stress - yang ni sukar nak bantu, tapi sebelum ini ada cerita pasal stress memang boleh sebabkan perut buncit dan berat badan naik
  • Tidur tak cukup - ada satu kajian menunjukkan tidur perlulah berkualiti, kalau tak jawabnya, boleh menyebabkan perubahan saiz perut.
  • Senaman yang tak betul - memang kita selalu senaman, tapi senaman tu tak betul dan tak efektif untuk kecilkan perut.

CARA SENAMAN TERBAIK KURUSKAN PERUT

Memang banyak senaman yang bagus, tapi bukan semua  senaman berkesan untuk kuruskan perut. Jadi ada tips penting nak senaman yang betul. Kebanyakan senaman bakar kalori, tapi belum tentu boleh bakar lemak. Jadi senaman terbaik ialah kena gabungkan kardio dan weight lifting. Senaman kardio memang bagus, tapi sebenarnya belum cukup. Antara tips terbaik ialah cabar diri anda untuk membuat senaman yang lebih berat. Senaman begini boleh meningkatkan metabolisme yang mampu memecahkan lemak di perut. Jadi, jawabnya, kena buat senaman yang tinggi intensity. Itu je. Jenis senaman banyak, itu refer google je .

TIPS LAIN NAK KECILKAN PERUT

Oklah, bannyak tips lain nak kecilkan perut, kalau korang baca sebab di atas, cuba tukar tabiat permakanan korang macam di bawah.

  • Makan natural food - makan lebih sayur-sayuran, buah-buahan, yang lebih semula jadi
  • Omega-3 - ambil omega-3, minyak ikan bagus untuk kuruskan badan dan pembinaan otot
  • Tidur cukup - jaga kualiti tidur anda, tidur sangat penting untuk kesihatan
  • Kurangkan gula - ini tips dari dulu-dulu punya, dan berkesan



ANGGUR MUSCADINE UNTUK KURUS ?

Tahukah anda makan anggur boleh membuatkan kita kurus. tetapi bukan anggur sebarang anggur tau. ianya anggur termahal di dunia iaitu ANGGUR MASCUDINE. Anggur adalah sejenis tumbuhan hebat dan istimewa. Malah di dalam al-Quran ada disebut 6 kali tentang buah anggur. Anggur dikatakan antara buah yang dibawa dalam bahtera Nabi Nuh.



KEHEBATAN ANGGUR

Ada pelbagai jenis anggur di dunia, dan salah satunya ialah anggur muscadine atau dikenali sebagai anggur muskat, yang dikatakan anggur paling istimewa.

Anggur muscadine adalah anggur liar yang mempunyai 20 kromosom, dan oleh kerana pasangan tambahan kromosom ni, ia menyediakan lebih banyak faedah kesihatan termasuk fungsi imun yang tinggi dan antioksidan terbaik.

Anggur ini mempunyai buah yang besar, sebesar bola golf, dan hidup di kawasan ekstrem, menjadikan ia mengandungi banyak polifenol dan resveratrol. Ia juga mengandung asid ellagik, yakni sejenis polifenol yang tiada dalam anggur jenis lain. Asid ellagik mempunyai peranan alam menghentikan bahan kimia penyebab kanser, juga anti virus dan anti bakteria.

Ia sudah lama menjadi hidangan masyarakat di benua Amerika dan Eropah, dikatakan mula dinikmati secara komersial di zaman Mesopotamia (di antara negara Turki dan Iran).




RESVERATROL UNTUK KURUS ?

RESVERATROL beri kebaikan dgn meningkatkan kebolehan badan kita mengenal pasti "lemak" melalui hormon insulin

HORMON INSULIN dalam badan mampu mengenal pasti "sensitivity" LEMAK dalam badan sama ada lemak tu perlu disimpan sebagai " lemak kekal" dalam badan atau di jadikan "bahan bakar" untuk tenaga

RESVERATROL mampu "block" aka menghalang sel2 lemak pra-matang dari wujud dan sel lemak- lemak yang sedia ada dari berkembang

RESVERATROL juga mampu memperbahui sel2 dan aktifkan sel2 dlm badan, bila sel2 aktif akan menguatkan organ2 dalaman badan dan organ mampu bekerja secara effisyen dengan pengaliran oksigen yang mencukupi di dlm saluran darah

RESVERATROL membantu pengurangan pengumpulan dan penghalang sintesis lemak dan seterusnya meningkatkan pengoksidan asid lemak kerana RESVERATROL membantu meningkatkan pengaliran darah yang membawa oksigen ke seluruh badan iaitu pembakaran lemak.

RESVERATROL membantu memberi rasa kenyang yang berpanjangan sekaligus dapat mengurangkan keghairahan anda melihat makanan yang lazat depan mata.



VIVIX SHAKLEE 

Vivix ialah sejenis minuman campuran botani, merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. Vivix mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. 4 fakta di bawah terbukti vivix memang hebat.

  1. Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!
  2. Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.
  3. Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.
  4. Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )


JOM KURUS DENGAN VIVIX SHAKLEE

Cara 1 - Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.


Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717

Comments

  1. Salam ziarah :)
    Good info on health tips.
    Keep it up!

    ReplyDelete
  2. saya ni jns gmok kt perut , kaki n tgn kurus , hmm knpe yer ..saya dah cuba stop makan nasi ,sy cuma lauk ,ptg dn malam pula sy jog or zumba , sluar dan kain yang sy pakai dh longgr sikit..tpi tk nmpk kurang punklu kawan tgok ,dorang ckp sme je ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoo jom cuba SHAKLEE, boleh wassap saya 0133612717, nanti saya tunjuk cara yang betul untuk kurus

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak

Tanda-tanda awal kanser payudara