5 Sebab Blueberry Bagus Untuk Awek Cun

Blueberry mengandungi antioksidan yang berfungsi untuk meneutralkan radikal bebas yang dikaitkan dengan pembentukan kanser, penyakit kardiovaskular, dan syarat-syarat yang berkaitan dengan usia yang lain.


blueberryRendah lemak - datang pada kira-kira 80 kalori setiap cawan dan boleh dikatakan bebas lemak - beri biru sarat dengan serat untuk membuat anda penuh lagi. Hanya segelintir yang boleh memenuhi keperluan serat harian anda. Beri biru adalah sumber mangan yang sangat baik, yang memainkan peranan penting dalam perkembangan tulang dan menukarkan karbohidrat dan lemak kepada tenaga.

Buah ini boleh membantu kesihatan anda dengan cara yang besar, dari meningkatkan kesihatan otak untuk melawan jangkitan saluran kencing untuk mungkin mencegah kanser.

1. Vitamin C

Blueberry mengandungi vitamin C; satu hidangan memberikan anda hampir 25 peratus daripada nilai harian anda. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dan juga mengekalkan gusi yang sihat serta sistem imun yang sihat.

Blueberry pek 14 miligram vitamin C setiap cawan. Menurut Jurnal Perubatan Orthomolekul, vitamin C mengurangkan tekanan intraocular, mengurangkan potensi untuk membangunkan glaukoma, yang merujuk kepada pelbagai keadaan mata yang merosakkan saraf optik - punca yang paling biasa kedua kebutaan di Amerika Syarikat.

2. Meningkatkan Kesihatan Jantung

Penyakit kardiovaskular adalah satu kebimbangan kesihatan awam yang utama di Amerika Syarikat. Pada masa ini, ia adalah punca utama kematian di kedua-dua lelaki dan wanita. Tekanan darah tinggi, gula darah tinggi, obesiti dan beberapa syarat umum yang membawa kepada peningkatan risiko penyakit jantung.

Satu kajian baru-baru ini, bagaimanapun, menunjukkan bahawa buah beri, termasuk strawberi dan beri biru, boleh mengurangkan risiko penyakit jantung pada wanita, kerana kandungan yang tinggi antosianin. Antosianin merupakan sebahagian daripada kelas sub-flavonoid, yang boleh membantu untuk mengatasi penumpukan plak dan meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Menurut kajian itu, wanita yang makan tiga atau lebih hidangan seminggu blueberry atau strawberi boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

3. Mengurangkan Risiko Kanser

Ingat antosianin? Bukan sahaja mereka memberi beri biru warna biru dan membantu meningkatkan kesihatan jantung, tetapi mereka juga boleh membantu serangan kanser yang menyebabkan radikal bebas dan mungkin juga menghalang sel-sel tumor dari terbentuk, menurut satu kajian dari Universiti Illinois di Urbana-Champaign, yang memberi tumpuan kepada kesan blueberry mengenai kanser prostat.

Walaupun penyelidikan yang berterusan, ahli-ahli sains menemui bukti untuk mencadangkan beri biru adalah agen potensi terapeutik untuk peringkat awal kanser prostat atau langkah yang boleh mencegah kanser prostat.

4. Melawan Urinary Tract Infections (UTIs)

Jangkitan saluran kencing (UTIs) disebabkan oleh bakteria yang memegang dan berkembang di dalam saluran kencing, menyebabkan jangkitan. Gejala tidak selalu menonjolkan diri, tetapi boleh termasuk, keinginan kuat yang berterusan untuk membuang air kecil, air kencing berbau kuat, dan sakit pelvis pada wanita. Malah, UTIs adalah 10 kali ganda lebih biasa di kalangan wanita berbanding lelaki, dan lebih daripada 50 peratus wanita akan mempunyai sekurang-kurangnya satu UTI sepanjang hayat mereka, sesuai dengan Pusat Perubatan Universiti Maryland.

Anda mungkin pernah mendengar bahawa cranberry boleh membantu memerangi UTIs - dengan doktor sering mengesyorkan sama ada makan buah-buahan atau minum jus kranberi. Ini kerana cranberry mengandungi sebatian yang menghalang bakteria daripada melekat pada dinding pundi kencing. Begitu juga, beri biru boleh membantu menangkis UTIs. Seperti cranberry, blueberry mengandungi bahan yang menghalang bakteria daripada mengikat kepada tisu pundi kencing. Makan makanan yang kaya dengan antioksidan seperti beri biru boleh membantu mengurangkan gejala.

5. Meningkatkan Kesihatan Otak

Para saintis di pusat penyelidikan USDA telah mengkaji bene fi kesan tiruan blueberry pada fungsi otak dalam model haiwan selama lebih satu dekad. Melalui kajian terhadap tikus, penyelidik telah mendapati bahawa kehilangan ingatan objek, yang biasanya berlaku dengan umur, boleh dicegah dan diterbalikkan dengan memberi makan kepada tikus beri biru tua.

Dan dalam satu kajian sembilan subjek manusia, yang diketuai oleh Robert Krikorian dan pasukannya di Universiti Cincinnati, penyelidik mendapati bahawa orang dewasa yang lebih tua yang telah diberikan jus blueberry menjaringkan lebih tinggi pada ujian memori daripada yang menerima plasebo. Kajian ini menyokong penyelidikan yang berterusan mengenai cara beri biru boleh menjadi satu kaedah pencegahan untuk penurunan kognitif.

sumber: medicaldaily

Post a Comment

0 Comments