4 Jenis Makanan Yang Buat Kita Sihat Sejahtera

Alhamdulillah, hari ni nak cerita sikit pasal makanan. Oh ye, makanan nih banyak jenis, kalau korang rasa makanan nih bagus, cuba korang teka, nak makan apa untuk sihat ? Hahaha, oklah, hari ni saya nak cerita sedikit tentang makanan , oh jenis makanan yang bagus untuk kesihatan kita ok ?


makan untuk sihat


1. Buah-buahan

Alhamdulillah, makan buah memang sihat, barulah banyak vitamin C extra. Nak lagi awet muda, nak kuruskan badan, ada je yang buat jus buah. Tapi korang tengok jugak jenis buah, jangan main makan je, kang silap kalori terlebih. Nak cerita pasal buah, memang banyak cerita pasal buah dalam blog nih, korang pilih je buah mana yang korang suka, hahaha.

  1. Mangga
  2. Kurma
  3. Betik
  4. Buah Naga
  5. Belimbing
  6. Anggur
  7. Durian
  8. Blueberries
  9. Pisang

2. Sayur-sayuran

Cerita pasal sayur ni bagus, makan sayur memang tinggi dengan fiber, bagus untuk kulit, jantung, buat kita rasa kenyang dan sebagainya. Oklah, kalau nak cerita pasal sayur, fiber, jom baca artikel akt bawah nih


3. Ikan

Kalau nak diceritakan pasal ikan, memang bagus, sebab ikan ni banyak khasiatnya, selain dari daging putih protein, ada je ikan ni bagus sebab minyak ikan Omega-3, lepas tuh pulak ada yang suka cerita pasal kolagen, itu pun dari sumber ikan, memang baguslah, jadi cerita pasal ikan nih ada macam macam kat bawah nih


  1. Ikan bilis
  2. Ajaibnya minyak ikan
  3. Khasiat minyak ikan
  4. Sumber kolagen ikan

4. Makanan Tambahan

Hhahaha, yang ni memang last , dan paling cara sekali. zaman sekarang ni, banyak faktor yang menyebabkan kita kena ambil makanan tambahan. Dahlah makanan kat malaysia nih zat banyak dah hilang, kita suka goreng sana sini, jadi makanan tambahan penting, nak cukupkan mana zat yang dah berkurangan. itu belum campur lagi dengan radikal bebas, toksin dan sebagainya. Jadi, nak best, jom tengok vitamin yang penting untuk korang sihat sejahtera seperti di bawah:


CABARAN KELAB BLOGGER JUTAWAN

cabaran blogging

Comments

  1. Thanks admin for the share. Bnyk i belajar dri pos u kali ni. thanks ya. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

    >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak

Tanda-tanda awal kanser payudara