9 Fakta Menarik Tentang Alfalfa

Alhamdulillah, hari ni nak share sikit pasal alfalfa shaklee, kali ini memang menggunakan google translate dari sebuah blog orang putih, memang best, apa yang dia tulis nih, antara beberapa kajian yang dipetik mengenai alfalfa. jom kita baca beberapa point menarik yang dipetik dari blog nih, ok jom baca.
  1. Alfalfa, yang dipanggil oleh salah satu ahli biologi terkenal, "The GREAT Healer", telah dengan disokong oleh banyak doktor, ahli biologi, makanan dan pihak kesihatan, yang memberitahu kita bahawa ia mengandungi lebih elemen-elemen penting dari baha lain. Kekurangan unsur-unsur kini dianggap sebagai salah satu punca utama penyumbang penyakit manusia.

  2. Bersama-sama dengan lain-lain kualiti yang menakjubkan, kajian mendapati bahawa alfalfa mengandungi Vitamin U. Dr. Garnett Chaney, terkenal saintis makanan dari Universiti Stanford, CA, telah menerbitkan penemuannya tentang Vitamin U, dan menegaskan bahawa ia mempunyai kemungkinan besar sebagai bantuan untuk ulser peptik. Malah, menurut rekod, 80% daripada ulser berjaya dirawat sehingga sembuh

  3. Alfalfa adalah sumber terkaya tanah mineral surih. Akar tumbuhan ini saka menggali jauh ke dalam tanah dan menyerap mineral surih yang penting dan juga mengandungi unsur-unsur seperti kalsium, kalium, magnesium, besi dan fosforus. Digabungkan dengan klorofil dan garam organik yang lain, faktor-faktor ini seolah-olah dipanggil sebagai "sistem garam" kepada badan dan bertindak sebagai diuretik semulajadi.

  4. Alfalfa adalah yang sumber penting untuk Vitamin A dan kandungan enzim. Vitamin A adalah penting dalam membina kulit yang sihat, kedua-dua kulit luar dan dalam. Kompleksi kulit luar bertambah baik, kekeringan dihalang dan kulit menjadi kurang terdedah kepada jangkitan. Kulit di dalam, atau membran mukus, juga banyak membantu. Lapisan tekak, hidung, perut dan usus semuanya bertambah baik dengan Vitamin A.

  5. Enzim adalah pemangkin organik yang menggalakkan perubahan kimia. Alfalfa mengandungi tujuh enzim: Protase, yang bertindak dalam penghadaman protein: Coagulase, Emulsin dan Peroxidase, yang mempunyai tindakan langsung apabila darahnya, Amilase dan invertase yang bertindak dalam penukaran kanji dan gula, dan Lipase, yang membelah lemak enzim. Oleh itu, Alfalfa sangat membantu pencernaan dengan menggalakkan kedua-dua tisu membran mukusyang sihat, dan menyediakan enzim yang menukarkan makanan kepada bentuk yang boleh digunakan. Kebanyakan enzim dimusnahkan ketika memasak dan pemprosesan makanan, Alfalfa memberi manfaat jika diambil sebelum setiap waktu makan.

  6. Penggunaan Alfalfa meningkatkan simpanan alkali seseorang dan membantu untuk mengimbangi kesan melemahkan asid keletihan. Ia memberi manfaat kepada mereka yang mempunyai buah pinggang atau pundi kencing yang bermasalah kerana ia membuatkan perkumuhan buah pinggang yang kurang berasid dan oleh itu ianya kurang merangsang saluran kencing. Jabatan Pertanian USA menyatakan bahawa buah-buahan atau sayur-sayuran mengandungi purata satu hingga sepuluh unit alkali. Alfalfa adalah 130 unit alkali. Sifat alkali menjadikan penggunaan tablet anti-asid untuk penghadaman yang tidak perlu.

  7. Klorofil memang banyak di alfalfa, dan klorofil dikenali sebagai pembersih badan, antibodi dan pewangi semula jadi. Keajaiban alfalfa mempunyai keupayaan memecahkan karbon dioksida, melepaskan oksigen seterusnya, dengan itu menghalang atau mengurangkan tindakan bakteria anaerobik.

  8. Alfalfa kaya dengan Vitamin K, yang membantu membangunkan fibrin, yang seterusnya melindungi daripada pendarahan dengan membantu proses pembekuan darah dengan betul. Ia mengandungi 20,000 hingga 40,000 unit Vitamin K bagi setiap 100 gram.

  9. Alfalfa digunakan sebagai satu cara untuk memberikan bantuan kepada penghidap artritis dan terdapat kira-kira 10,000,000 arthritik hari ini. Anggaran itu bahawa 97% daripada semua individu lebih 40 mempunyai beberapa bentuk penyakit artritis. Individu-individu ini akan yang sakit sendi ini meresa nikmat yang dengan mengambil beberapa alfalfa dalam bentuk tablet. Pesakit yang mempunyai 18 tablet alfalfa, enam, tiga kali sehari dan beberapa tambahan B-COMPLEX bebas daripada kesakitan dan tangan yang lemah gemalai. (Catharyn Elwood dalam bukunya "Feel Like a Million".)


CABARAN KELAB BLOGGER JUTAWAN


Post a Comment

0 Comments