Thursday, December 10, 2015

Apabila Sel Sel Otak Berhubung

Pernah tgk iklan susu Anmum? Alaaah yg pasal "lebih banyak sel otak berhubung, lebih cepat pembelajaran berlaku" tu... Sel-sel otak kita berhubung macamana, nak tau tak?


budak pandai


Sel-sel otak kita ni dia tak bersambung direct, antara sel2 otak (dipanggil neuron) ada satu ruang namanya synapse. Di synapse ni lah berlakunya pemindahan neurotransmitter dari satu neuron ke neuron yang lain.

Macamana kalau neurotransmitter ni tak boleh nak lepasi synapse tu ke neuron2 lain? Maka ia jadilah macam talian telefon atau internet terganggu. Haaa... kalau kita tngh cakap telefon tiba2 ada gangguan, sampai tak mesej kita kat orang sana? Tak kan? dgr pun suara robot je.

Macama tu lah bila ada gangguan terhadap aliran neurotransmitter kita. Bila sel otak tak berhubung, kita pun start lah jadi tak berapa betul upset emoticon

Macamana nak pastikan aliran neurotransmitter kita lancar ?

Mula2 sekali kena istiqomah buat AMALAN ROHANI. kenapa? scientifically memanglah sistem badan kita ni berjalan sendiri tapi spritually, ada 'sesuatu' yg menjaga setiap milimiter badan kita. Ia adalah malaikat2 yg menjaga setiap degup jantung & aliran darah kita... nak taknak, kena buat amalan rohani barulah kita benar2 sihat.

Lepas tu, mesti bekalkan otak kita dengan nutrien! Makan bukan utk perut je tau tapi otak! bukan makan Omega Guard je kalau nak jaga otak tau.


  1. Protein (ESP) - protein membina neuron & neurotrnsmitter. ESP juga ada asid amino yg menjaga neuron dan saraf kita supaya sentiasa alert.
  2. Vita-C - jaga sel otak dari rosak. hehe. kalau otak rosak, ape nak jadi ni..
  3. B Complex - menjaga kesihatan neurotransmitter
  4. Lechitin - mengandungi phosphatidylcholine yakni precursor utk neurotransmitter. dia bantu perpindahan neurotrasmitter ni dgn lebih mantap!
  5. Omega Guard - mengurangkan risiko otak mengecut. hehe, otak boleh kecut tau.
  6. Performance Drink - melancarkan lompatan neurotransmitter

Bila dah rasa otak macam weng2 sikit, cepat2 amik produk2 di atas (kalau belum), kalau dah,, boleh tambah dos. Mungkin kurang dos tu . Jadi kalau nak cepat , jaga otak, jom order produk shaklee yang dicadangkan, tekan gambar dibawah kalau nak order.


otak cerdas


Ainul Mustafa
013-3612717
ainulfadzilah@gmail.com
https://www.facebook.com/DietDietSihat
http://jalanabadi172784.blogspot.com

No comments:

Post a Comment