Cegah Kanser Sebelum Terlambat

KANSER....Kita memang biasa dengar ttg kanser kan. Antara pembunuh nombor satu di Malaysia! Apa yang buat kanser ni membunuh adalah kerana biasanya ia susah nak detect kalau tak jalani pemeriksaan rutin. Tau2 bila dah ada simptom, dan bila dah keluar simptom tu.... maknanya keadaan dah teruk. Mungkin dah peringkat ke-3 atau ke-4 yakni final stage.


kanser payudara

Macamana kanser boleh berlaku ?

Ada banyak teori, tapi kali ni kita cakap pasal 3 teori popular:

  1. sel kita sepatutnya mati dan berganti baru, tapi bila sel tak mati-mati, sel baru tetap tumbuh. sel yg tak mati ni yg jadi kanser.
  2. sel badan rosak dan sel-sel baru akan copy sel yang rosak ni. bila dah banyak sel rosak, maka jadilah kanser.
  3. mengikut sesetengah teori perawatan Islam, kanser disebabkan oleh jin.

Utk teori (1) & (2), keadaan sel yang tak berapa betul ni adalah disebabkan oleh banyak perkara. Misalnya radikal bebas, makanan yg mengandungi bahan2 kimia, penggunaan produk yg ada bahan kimia bahaya dsb.

Sebab tu kita digalakkan utk guna & amik produk2 organik utk kurangkan exposure tubuh kita terhadap bahan2 kimia bahaya ni. Tapi produk organik mahal kan? oleh itu gandakanlah income (buat Shaklee betul2 ler) supaya kita boleh tampung belanja nak dapatkan benda organik tu.

Dan kita juga mesti konsisten makan suplemen utk buang toksin2 yg masuk dlm badan kita secara tak langsung. nak taknak, hari2 kita sedut udara yang ada macam2 gas beracun... asap kereta, asap kilang, asap bakar, jerebu, etc.

Yang no (3) pulak, kat sini pentingnya amalan rohani.

Amalan kesihatan yang baik BUKAN JAGA MAKAN JER. tak guna kalo makan kita kemain jaga tp aktiviti tak sihat juga, amalan rohani tak buat... ada 5 tiang utk penjagaan kesihatan:-


Suplemen dh jadi wajib skg tau... kita makan 'makanan sebenar' tp hakikatnya nutrien dalam tu dah tak cukup disebabkan macam2 kerja teknologi dlm pemakanan ni..... last2 kita cuma makan untuk kenyang je, bkn utk dapat nutrisi.

Amalkanlah 5 perkara di atas, mudah2an kita menjadi lebih sihat fizikal & emosi... dijauhkan dari kanser.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak

Tanda-tanda awal kanser payudara