Kulit Kedut Sebab Cahaya Matahari ?

Di UK, musim panas adalah masa yang akan dihargai. Untuk sekejap beberapa minggu setiap tahun, sebahagian awan dan matahari berada di sana untuk semua. Selepas masa panjang, musim sejuk yang gelap, dan mata air mengecewakan lembap, ia tidak menghairankan bahawa kita menuju keluar beramai-ramai kita untuk menyerap sinar matahari sementara kita boleh. Dan, sementara semua cahaya UV ini mungkin menjadi sangat baik untuk jiwa, ia tidak begitu baik untuk kulit.Kulit Manusia 

Kulit mempunyai lebih dari satu halangan pelindung. Ia merupakan satu organ dengan kawasan permukaan antara 16 dan 22 kaki persegi, yang mengawal suhu dan perkumuhan bahan buangan metabolik, dan mempunyai reseptor untuk kesakitan, sensasi sentuhan dan tekanan.

Kulit juga penting kepada pendedahan sosial dan pendengaran. Kemunculan kulit mencerminkan gaya hidup dan kesihatan seseorang individu, dan juga kesihatan organ-organ lain. Dan juga mencerminkan kesihatan dalaman, kulit juga dipengaruhi oleh pengaruh luar, seperti asap, pencemaran dan pendedahan kepada sinaran ultraungu. Hasil daripada pendedahan berlebihan kepada mana-mana pengaruh-pengaruh ini mengubah penampilan dan fungsi kulit..

Kesan Sinar UV Kepada Kulit

Cahaya ultraungu, sinaran UVA dan UVB bertanggungjawab untuk 90 peratus daripada tanda-tanda penuaan kulit pra-matang. Kebanyakan perubahan kulit kita pernah dikaitkan dengan penuaan, seperti kedutan, kekeringan, blotchiness dan mudah lebam yang sebahagian besarnya adalah hasil daripada pendedahan kepada radiasi UV, walaubagaimanapun lebih daripada satu pertiga daripada orang dewasa masih memilih untuk berjemur.

Pendedahan kepada sinaran ultraungu matahari menyebabkan kerosakan gentian pada kulit yang dipanggil elastin. Bila gentian ini dipecahkan, kulit kehilangan keupayaan untuk kembali ke dalam bentuk asal selepas regangan, menyebabkan kulit kendur dan membawa kepada kedutan.

Kolagen adalah penting untuk keanjalan kulit. Bersama-sama dengan serat elastik dan asid hyaluronik, kolagen menyediakan asas penting untuk kulit. Cahaya matahari boleh merosakan serat kolagen di dalam kulit menyebabkan ia pecah pada kadar yang lebih cepat. Satu kajian menunjukkan jumlah kolagen dalam kulit yang rosak akibat sinaran matahari adalah 20 peratus kurang daripada kulit yang tidak dirosakkan oleh sinaran matahari.

Cahaya matahari menyebabkan pengumpulan elastin yang tidak normal, yang seterusnya mengakibatkan pengeluaran metalloproteinases dalam kuantiti yang banyak . Biasanya, metalloproteinases membantu pemulihan kulit yang rosak akibat sinaran matahari, dengan menghasilkan dan memperbaharui kolagen. Walau bagaimanapun, pengeluaran kuantiti yang banyak metalloproteinases boleh mengurangkan keberkesanannya dan menyebabkan pemecahan kolagen. Hasil pengulangan proses pembinaan semula yang tidak sempurna ini ialah yang menyebabkan kedutan.

Pada usia sekitar 30, kadar badan menghasilkan kolagen dan elastin mula perlahan.Apabila semakin tua, keupayaan badan untuk menghasilkan kolagen terus merosot. Apabila kedua-tahap kolagen secara semulajadi jatuh bergabung dengan kulit yang telah rosak oleh kulit, hasilnya adalah kehilangan lembapan, pembangunan kedutan halus dan keanjalan dikurangkan.

Kajian saintifik mendapati pengambilan harian kolagen meningkatkan penghidratan kulit sebanyak 28 peratus selepas lapan minggu, kelembutan sebanyak 19 peratus selepas 12 minggu dan kepadatan kolagen sebanyak 31 peratus selepas 12 minggu.

Post a Comment

0 Comments