Rawat Kencing Manis Tanpa Ubat ?

Kencing manis Atau Diabetes adalah penyakit yang paling terkenal di Malaysia. Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata sebanyak 2.6 juta rakyat negara ini menghidap diabetes pada tahun 2014.


diabetes


Tips berkesan kawal diabetes anda tanpa ubat


 1. Berhenti merokok.
 2. Elakkan minuman keras.
 3. Jauhi minuman berkarbonat atau 3 in 1.
 4. Bersenam- Senaman dapat membantu insulin bekerja dengan lebih berkesan.
 5. Pastikan diri sentiasa dalam keadaan bersih.
 6. Rawat sebarang luka dengan segera.
 7. Kerap menjalani pemeriksaan mata, sistem saraf dan buah pinggang.
 8. Tukar stoking setiap hari.
 9. Jangan berjalan tanpa kasut.
 10. Kerap periksa paras gula dalam darah untuk tahu adakah cara kita mengawal gula berkesan atau tidak.
 11. Kurangkan makanan berkarbohidrat seperti nasi putih dan roti putih.
Antara alternatif lain adalah dengan pengambilan vitamin yang secara semulajadi membantu menghasilkan insulin, sel baru yang sihat dan melengkapkan nutrisi yang badan kita perlukan.


VIVIX BERFUNGSI DALAM MERAWAT DIABETES?

Resveratrol secara kajiannya telah terbukti mampu mengawal tahap glukosa dalam darah. Diabetis selalunya dikaitkan dengan wujudnya rintangan insulin yang mana membran sel mengalami kerosakan menyebabkan reseptor insulin tidak sensitif terhadap hormon insulin. Hormon Insulin ini perlu untuk menurunkan paras gula dalam darah.

1. Meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap hormon insulin.

Rintangan insulin adalah satu daripada faktor penyumbang utama diabetes. Jika sensitiviti tubuh terhadap insulin dapat ditingkatkan, kita boleh memberhentikan diabetes. Apabila tubuh kita hilang sensitiviti terhadap insulin, tubuh akan keluarkan lebih banyak insulin untuk mengawal aras gula dalam darah. Jadi resveratrol pula mampu meningkatkan sensitiviti tubuh kita terhadap insulin oleh itu mengurangkan amaun insulin yang diperlukan untuk mengawal aras gula darah.

2. Mengaktifkan enzim yang sangat berkuasa dalam tubuh kita.

Untuk mencegah atau menyembuhkan diabetis, satu enzim iaitu dikenali sebagai enzim SIRT1 mestilah di aktifkan yang mana enzim ini bertanggungjawab terhadap rembesan hormon insulin dan tahap sensitivitinya.


kegagalan insulin


Jangan biarkan kencing manis atau diabetes menggangu kehidupan , kecerian kita atau orang tersayang. Mari kita berusaha untuk mengatasinya. Anda mahu mencuba vivix ini sila hubungi kami, atau klik gambar di bawah untuk membuat pesanan secara online:
Ainul Mustafa
013-3612717
ainulfadzilah@gmail.com
http://www.facebook.com/DietDietSihat
http://jalanabadi172784.blogspot.com

Post a Comment

0 Comments