Posts

Showing posts from January, 2016

Virus Zika Dari Nyamuk Aedes ?

Image
Kementerian Kesihatan memandang serius kenyataan Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Dr. Margaret Chan, seperti yang dilaporkan oleh media antarabangsa, bahawa jangkitan virus Zika telah merebak dengan begitu pantas sekali di benua Amerika. Ini adalah kerana Kementerian berpandangan risiko bagi penularan jangkitan ini ke Malaysia adalah tinggi di atas sebab-sebab berikut:-


7 Petua Mudah Kuruskan Badan

Image

Cara Orang Masjid Tanah Melaka Berhenti Merokok

Image
Alhamdulillah, hari ini admin, nak sikit, memang best kalau dapat berhenti merokok. Tapi macam-macam cara dah guna, oklah takpa, kali ini mudah je, apa kata kita baca kisah orang masjid tanah melaka berhenti merokok, insyaallah lepas amalkan, sesuai untuk orang sekitar melaka, dan seluruh rakyat malaysia.

Minuman Diet Perisa Anggur ?

Image
Salam sejahtera, selamat petang. hari ini nak share sikit, tentang minuman perisa Anggur, hoo, apa tuh, oh ini semuanya minuman terbaik dari shaklee, Vivix. Hoo, powernya resveratol ini sebagai minuman diet ? boleh kurus ke ? Nak tahu lebih lagi ? jom baca lagi.


5 Tanda Anak Anda Berbohong

Image

3 Vitamin Untuk Sakit Sendi

Image
Alternatif kepada Joint Health (AJHT)...Assalamualaikum semua. Sekarang ni semua orang pun tercari2 solusi utk masalah sendi memandangkan AJHT tiada dalam pasaran buat sementara.... Pasti ada alternatifnya kan? Kalau AJHT takde, utk masalah sendi.... nak makan ape?

Gout Boleh Menjatuhkan Negara ?

Image
Betul ke ini, hahaha, ini adalah satu petikan yang sangat dasyat, bahaya sebenarnya gout, sampai dalam filem rock oo pun, menekankan isu gout, pemain gitar tak boleh kena gout, hooo, memang sampai begitu sekali cerita gout , tapi takpa, kita nak cerita pasal gout, dan macam mana nak elak dari pada gout. Paling best last sekali cerita ayah blogger terkenal Zarith Sofia yang makin sihat dari penyakit gout

ROKOK

Image
Rokok adalah silinder dari kertas berukuran panjang antara 70 hingga 120 mm (bervariasi tergantung negara) dengan diameter sekitar 10 mm yang berisi daun-daun tembakau yang telah dicacah. Rokok dibakar pada salah satu ujungnya dan dibiarkan membara agar asapnya dapat dihirup lewat mulut pada ujung lainnya.
Rokok biasanya dijual dalam bungkusan berbentuk kotak atau kemasan kertas yang dapat dimasukkan dengan mudah ke dalam kantong. Sejak beberapa tahun terakhir, bungkusan-bungkusan tersebut juga umumnya disertai pesan kesehatan yang memperingatkan perokok akan bahaya kesehatan yang dapat ditimbulkan dari merokok, misalnya kanker paru-paru atau serangan jantung (walaupun pada kenyataannya itu hanya tinggal hiasan, jarang sekali dipatuhi).


19 Tips Sebelum Berhenti Makan Gaji

Image
Semalam saya di datangi satu soalan yang agak menjerut leher. Seorang sahabat mintakan pendapat yang mahu BERHENTI KERJA dan fokus pada PERNIAGAAN.
Bila ditanya perniagaan apa yang mahu dijalankan. Beliau menjawab dengan yakin. Mahu memulakan bisnes pakaian dengan jenama sendiri.

Batuk Berdarah Memang Parah

Image
Batuk yang mengandungi darah ini terjadi samada dalam keadaan kahak yang bercampur darah atau batuk darah hidup (fresh blood) yang dikenali sebagai ‘haemoptysis’. Batuk yang terlalu kuat dan berulang-ulang boleh menyebabkan salur darah yang kecil pecah.

Jangan Sampai Pening Jadi Vertigo

Image
Pening biasanya disebabkan oleh penyakit yang memberi kesan kepada telinga dalam, termasuk benign vertigo datang tiba-tiba positional (parosimal), migrain dan radang alat keseimbangan telinga dalam (dipanggil radang urat saraf vestibular). Pening juga boleh disebabkan oleh tekanan darah rendah, sesetengah masalah jantung (seperti aritmia jantung), gangguan keresahan seperti serangan panik atau (luar biasa) dengan hipoglisemia (gula darah rendah).

Felda D'Saji di Kajang Perdana Avenue

Image
Baru jer borak dengan member pasal wedding adik die baru-baru ni... Katanya katerer yang dia bayar tu buat hal... Tetamu dah datang tapi makanan belum ready... Kemuncak paling tak tahan bila pengantin dah sampai tapi hidangan meja makan beradab pengantin belum siap... Perghhhhh.... Sakit hati jugak bila dengar cerita dia...

Muzakarah Ireach Pertama 2016

Image
Sesi muzakarah, meeting bersama leader hebat ireach, di ibu pejabat Shaklee Malaysia. Banyak benda yang dibincangkan, dan akan memantapkan lagi prestasi kami di masa akan datang, dan masa depan bersama Shaklee terus cemerlang gemilang. Jom saksikan beberapa gambar yang menarik sepanjang program berlangsung

3 Kepimpinan Sekumpulan Serigala

Image
HIKMAH PELAJARAN SATU GROUP SERIGALA ... belajar tentang kepemimpinan ... dari sebuah group serigala.

WARFARIN : Ubat Halang Darah Beku

Image
Warfarin ialah sejenis ubat yang digunakan bagi menghalang pembekuan darah yang pekat. Ianya lebih popular dengan panggilan ‘ubat cair darah’ dalam kalangan pesakit. Walaupun begitu, sebenarnya warfarin tidak mencairkan darah tetapi menghalang darah daripada mudah membeku dan membentuk gumpalan yang mampu menyekat perjalanan darah yang seterusnya menyebabkan komplikasi penyakit seperti serangan jantung, strok ataupun pulmonari embolisma.



Warfarin digunakan bagi merawat penyakit yang dipanggil venous thrombosis (pembekuan darah pada salur darah vena) dan cabangnya iaitu pulmonari embolisma (pembekuan darah pada paru-paru). Ia juga digunakan pada pesakit yang mempunyai degupan jantung yang tidak sekata (atrial fibrillation) ataupun pesakit yang telah menjalani penukaran injap pada jantung. Selain daripada itu, warfarin juga digunakan bagi mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung kali kedua dan strok.
Bagi pesakit yang mengambil warfarin, lazimnya kepekatan darah akan sentia…

Kalsium Mendap Dalam Salur Darah

Image
Dalam salur darah kita, selain kolesterol, yg boleh melekat di dinding salur darah ni ada byk lg benda termasuk kalsium.
Bila kalsium termendap, ia dinamakan calcification. Kesan calcification ni, ia mengeraskan bahagian yg dia termendap tu. Banyak tempat ia boleh termendap selain salur darah sepeerti otak, breast, sendi & buah pinggang. Itu yg jadi batu karang.



Presiden Shaklee Malaysia 2016

Image
Selamat datang diucapkan kepada presiden shaklee Malaysia yang baru, Puan Helen Lam. Semoga shaklee bertambah sukses di Malaysia. Malam tadi ada meeting dengan master dan juga business leader yang lain. Enjoy tengok gambar jelah ye, selamat tahun baru semua !!!


3 Tips Didik Anak

Image
Marilah sama-sama kita cuba ubah pendekatan pendidikan kita. Kita amalkan kepimpinan melalui tauladan dahulu, kemudian kita terapkan pula kefahamannya. InsyaAllah kita akan dapati ianya lebih berkesan.

3 Kelebihan Surah Al-Waqiah

Image
Saya nak share keajaiban surah Al waqiah. Ya orang tahu ia surah kekayaan namun ramai yg tak tahu banyak fadhilat surah ini. Antaranya :

8 Sebab Orang Zaman Sekarang Perlukan Suplement

Image
Salam Jumaat..Ada orang tanya...Kenapa kita perlu makan supplement? Zaman dulu-dulu tu... orang tak perlu makan supplement pun...sihat walafiat je...?Tak kurang juga ada peniaga lain yg cakap...Kan ke elok makan makanan sunnah je?? Tapi bila ditanya kembali kenapa zaman sekarang wujud banyak penyakit-penyakit baru yang zaman dahulu tak ada?? macam aids...H1N1 dan sebagainya.... mereka diam...Zaman sekarang berbeza dengan zaman dahulu...Berikut adalah sebahagian dari penerangan kami di SupermomShakleeStory.


Energy Booster Semula Jadi ?

Image
Assalammualaikum
Kisah MY CINTA HATI a.k.a ENERGY BOOSTER
Hai...nama saya ASMIDA, lebih mesra kalau pangil AS je..As anak jati JOHOR, kini telah berkahwin dan menetap di ALOR SETAR KEDAH, sekarang As bekerja di sebuah RESTORAN PIZZA yang terkenal di ALOR SETAR juga terkenal dengan roti pizzanya yang lembut. Jawatan As sebagai PELATIH PENGURUS.
Haa di pendekkan cerita, As bekerja 10 jam setiap hari. Selalunya As memang keletihan ,badan lesu keesokkan harinya dan kaki selalu sangat kejang dan sampai sakit tak hingat...

Senyuman Pesakit Bell Palsy Kembali Menawan

Image
BILA SEBELAH MUKA KU KAKU @ BELLPALSY
Alhamdullilah .2 oct 2015 Saya bangun sebelah muka da jatuh
Xbole senyum Mata x bole tutup Air mata mengalir macam menangis Sakit  Rasa tegang je

Herb-Lax

Image
PERLU KE AMBIL HERB-LAX ? Herb-Lax adalah poduk herba dari Shaklee yg terkenal sebagai alat untuk detox usus. Apa yg ada dalam sebotol Herb-Lax ?

8 Rahsia Cepat Kurus Selepas Bersalin

Image
Ada beberapa sebab mengapa wanita selepas melahirkan anak menjadi gemuk. Wanita semasa hamil akan meningkat berat badan secara semula jadi. Ini adalah kerana semasa hamil terjadinya perubahan hormon yang menyebabkan badan mengumpul lemak dan air. Lemak yang dikumpulkan ini akan digunakan untuk membuat susu ibu selepas melahirkan anak. 
Salah satu sebab mengapa wanita menjadi gemuk selepas melahirkan anak ialah kerana tidak menyusukan anak dengan susu ibu. Jika wanita tidak menyusu, lemak yang disimpan semasa hamil tidak akan digunakan untuk membuat susu dan akan terus terkumpul di dalam badan. 
Sebab kedua ialah mungkin wanita selepas melahirkan anak tidak mengamalkan pemakanan yang seimbang dan tidak meningkatkan aktiviti fizikalnya

Cecair Ajaib Sampai Tak Nak Merokok Dah ?

Image
Assalamualaikum…Semangat Pagi semua ☺
Nama saya Nasiruddin Sulong (51th), seorang suami dan bapak 6 org anak.
Disini saya ingin kongsikan pengalaman saya mengamalkan produk Shaklee yaitu VIVIX.

Kata-kata Hikmat Jack Ma : Tauke Alibaba

Image
Jack Ma pernah berkata, "Apabila menjual(berurusan) kepada rakan-rakan dan keluarga, tidak kira berapa banyak yang anda jual kepada mereka, mereka akan sentiasa merasa anda mendapatkan keuntungan dari wang mereka, tidak kira berapa murah yang anda jual kepada mereka, mereka tetap tidak akan menghargainya.

Mengapa Ramai Anak Muda Mula Berniaga ?

Image
Sudah lama mahu kembali menikmati Nasik Lemak Camam (NLC) di Sg Ramal Dalam, pagi ini Tuhan kabulkan. Rasa sambalnya Premium, harga pula memang murah; hanya RM1. Sangat sesuai ditempah untuk majlis korporat mahupun keramaian.
Sebenarnya, Chef NLC (Hisham Mahir) adalah seorang graduan arkitek daripada Manchester. Seperti juga saya yang mempunyai Masters dalam Political Economy daripada University of Sydney, kami akhirnya memilih perniagaan sebagai sumber materi kehidupan.
Soalnya, mengapa ramai anak muda mula memilih perniagaan sebagai sebuah kerjaya?
Kerana 3 perkara.
Pertama, kerana jati diri anak Melayu. Kedua, kerana psikologi generasi. Dan ketiga, kerana realiti masa kini.
Saya akan kupas satu persatu.
.

15 Khasiat Ulam

Image
MAKAN ulam baik untuk kesihatan ? Ayat itu sudah biasa didengar, tetapi tidak semua mengetahui akan khasiat sebenar yang terselindung di sebalik ulam-ulaman yang banyak dijual di Pasar Malam Sayur Kampung, Chow Kit, Kuala Lumpur ini.

Jangan Main-Main Dalam Business

Image
Selama bertahun syarikat penerbitan DuBook Press tanpa jemu mempromosikan peluang untuk menjadi DuBook Renjer (ejen penjualan buku buku DuBook) ke seluruh Malaysia. Ya, bertahun. Namun yang menjadi ejen dan buat kerja betul betul tak sampai belasan individu. Kalau ikut daftar nama yang ada memang beratus, tapi itu lah, sepanjang sejarah tak pernah lagi terjadi kumpulan bersungguh melebih kumpulan main main.

10 Tips Mudah Untuk Suri Rumah

Image
Jom baca sikit perkongsian Puan Nurul Hidayah, SID shaklee yang berjaya, nak kongsi sikit tips dia untuk downline buat shaklee nih. Sama-sama kita boleh ikut tips untuk wahm dibawah, memang sempoi saja. 

4 Ramuan Rahsia Nak Kulit Cantik

Image
Biasa guna produk-produk kecantikan ? Tepek-tepek, sapu-sapu, tampal-tampal ? Apa kata sekarang kita cuba pula produk kecantikan yang mencantikkan wajah kita dari dalam. Mesti lah lagi best kan? Bila kita dah mula menjaga dari dalam, kesannya bukan saja dalaman malah luaran. Bila di dalam dah cantik, di luar akan juga cantik secara semulajadi.

Parasit Bahaya ?

Image
SERANGAN PARASIT pada tubuh manusia adalah sejenis penyakit yg tersembunyi. Simptom2 yg diberi oleh jangkitan parasit ni menyamai simptom penyakit lain, jadi tak ramai orang sedar sebenarnya mereka mengalami masalah parasit.


Cafe Cerita Kambing

Image
Di Endau Beriyani Caterers kami berkepakaran untuk memenuhi citarasa setiap pelanggan dengan pelbagai menu lazat untuk dinikmati.  NASI BERIYANI , JUADAH TRADISIONAL MELAYU , BBQ KAMBING/KAMBING GOLEK , Sesuai untuk pelbagai majlis yang bakal dianjurkan oleh tuan/puan.  Kelazatan sajian serta perkhidmatan terbaik adalah janji kami kepada tuan/puan.

9 Petua Hilangkan Darah Tinggi

Image
Di sini terdapat beberapa petua dari beberapa artikel mengenai cara untuk menurunkan darah tinggi terutamanya kepada golongan yang sudah berusia. Berikut adalah beberapa petua yang boleh diamalkan.


OsteMatrix

Image
OSTEMATRIX ni bestfriend untuk wanita especially yang mengandung, menyusu, yang dah menjejak usia senior...

Sembelit Sampai Menangis Dalam Tandas ?

Image
DR. NAJIHAH ABDUL MUTALIB
Assalamulaikum. Saya nak kongsikan kisah benar saya menggunakan Set Kehamilan dan Set Berpantang Shaklee. 
Saya sekarang adalah ibu kepada 6 orang anak berusia antara 5 bulan hingga 11 tahun termasuk sepasang kembar yang berusia 9 tahun. Saya mula kenal Shaklee pada penghujung tahun 2011 sebelum hamil anak ke-5. Saya mengambil keputusan untuk mencuba Set Kehamilan Shaklee apabila saya disahkan hamil anak ke-5 dan lepas bersalin saya teruskan dengan Set Berpantang Shaklee.


Cara Nak Buat Stok Susu Untuk Wanita Kerja Kerajaan

Image
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... smile emoticon
Saya Nurliyana binti Uzir. Berumur 31 tahun. Saya dah tau pasal Shaklee ni lama dah.. Lama tak lama la. Since saya menyusukan anak pertama lagi kira2 5 tahun dahulu. Tapi masa tu saya tak ambil peduli pun. saya buat tak tau je. Yang saya tau masa tu, Shaklee ni untuk ibu-ibu yang menyusukan. Suplemen untuk tambah susu. 

2 Teknik Jualan Online

Image
Teknik menjual guna result-based response.  Result-based response vs label-based response.
Apabila melakukan aktiviti marketing, perkara utama yang penting untuk kita tahu adalah menghasilkan ayat-ayat yang mudah pelanggan faham.
Teori ayat marketing terbahagi kepada beberapa pecahan. Antaranya:
+ Label-based response.
+ Result-based response.

17 Manfaat Zinc Kepada Kesihatan

Image
Zinc ni biasanya dikaitkan dengan kesuburan lelaki & keguguran rambut... tapi Zinc sebenarnya sangat banyak khasiat dan faedahnya utk kesihatan kita. Jom kita semak khasiat-khasiat dan kelebihan Zinc.


3 Tips Nak Menjual di Facebook

Image
Kita menjual di FB, dah buat macam2 cara, marketing yg bagus, copywriting power, gambar menarik perhatian, trafik tinggi, dah tiru cara orang berjaya buat, ikut panduan sana, ikut panduan sini, tapi masih susah nak dapat pembeli? APA NAK BUAT? Kita patut lihat balik asas yang utama..

RIAK ?

Image
NIKAH SEDERHANA DAN SIMPLE

Tujuan mengadakan kenduri Secara sederhana dan simple adalah untuk mengelak pembaziran dan menjauhkan diri dari Riak

Andaikata Dengan nikah Sederhana dan simple tidak dapat mengikis riakkerana ingin dipuji dan viral maka ia tak ubah seperti walimah yang mewah yang juga ingin dipuji dan viral sebagai wedding of the year.

Walaupun begitu saya tetap cenderung memilih kenduri sederhana cuma peringatan bahawa

Riak tetap berlaku walau dalam keadaan Mewah ataupun Sederhana maka

Dirikanlah rumah tangga atas ketakwaan yang mengharap Kesukaan Allah bukan kesukaan manusia dan viral media semasa


Punca Sakit Buah Pinggang

Image
Fungsi utama buah pinggang adalah menapis darah bagi membuang air berlebihan, garam berlebihan dan bahan kumuh/bertoksin dari tubuh. Fungsi utama lain, membina beberapa jenis hormon yang mengawal beberapa fungsi tubuh seperti pengawalan tekanan darah dan pembinaan sel darah merah.


Best Ke Ada Rumah Besar ?

Image
Tak puas melauangkan Almaul Husna Sekali..2 kali.. saya suruh ulang ulang.. Lagi bergema dalam rumah saya lagi bertambah semangat.. lagi bersyukur atas nikmatMu YA RABB..

Kisah Murid Yang Belajar Tak Pandai Pandai

Image
Seorang murid memberitahu gurunya bahawa dah masuk tahun kelima beliau berguru tapi tak juga ada apa-apa kemajuan dalam pengajiannya. Dengan kata lain, tak pandai-pandai juga.
Lalu dia memutuskan untuk keluar mengembara menemui 11 orang tok2 guru lain yg lebih hebat.

Doa Spesifik ?

Image
Power of Doa. Saya bukan ustaz atau orang-orang alim, tetapi saya rasa nak share sesuatu tentang konsep doa yang saya amalkan dalam mengejar “kejayaan hidup”. Ramai orang berdoa, tetapi cuba renung balik doa-doa tersebut. Ada yang selepas solat, doa terlalu rambang. 

5 Tips Keselamatan Buat Ibu Bapa

Image
Ramai ibu bapa yang excited kongsi kisah anak masuk sekolah. Biasalah ibu bapa selalu memang excited anak dah besar! Rasa macam baru je dukung, suapkan moi pada anak. Harini masuk darjah 1, tingkatan 1.

Kajol Makin Cantik ?

Image
BINTANG Bollywood, Kajol, nyata memiliki aura dan pesonanya sendiri sehingga mampu mencuri perhatian ramai dengan penampilannya yang semakin menawan. Kemunculan Kajol menerusi filem Diwale bersama gandingan serasinya sejak dua dekad lalu, Shah Rukh Khan, pula berjaya mencetuskan fenomena apabila judul arahan Rohit Shetty terbabit meledak di pawagam. 

Kurus Sihat Dengan Shaklee

Image
Alhamdulillah, masuk tahun baru ini, ramai je nak kurus, nak sihat, bertenaga, jadi mesti korang dah capai matlamat nak kurus. So kali ini, saya nak share sikit beberapa tips best nak kurus tahun 2016. Harap-harap membantu korang semua, memang best cerita pasal produk shaklee ini.


Rainbow Health Carnival

Image
Jemputan ke Rainbow Health Carnival . Macam macam ada,