10 Tips Mudah Untuk Suri Rumah

Jom baca sikit perkongsian Puan Nurul Hidayah, SID shaklee yang berjaya, nak kongsi sikit tips dia untuk downline buat shaklee nih. Sama-sama kita boleh ikut tips untuk wahm dibawah, memang sempoi saja. 



TIPS UNTUK WAHM

  1. Biasanya memang banyak benda dalam kepala ni...apa benda nak buat sepanjang hari..
  2. Duk congak-congak je apa to do list nak buat hari ni... Kadang-kadang banyak benda nak buat, tapi tengok dah nak tido, apa pun tak jadi..
  3. Apa kata, yang selalu congak-congak dalam kepala je, hari ni, duduk kejap dalam 5-10 minit...lepas tu tuliskan semua benda yang nak buat hari ni...
  4. Termasuklah nak masak, basuh baju, sidai baju..hantar anak sekolah, makan..ambik anak sekolah, update blog, wassap customer, packing barang, pos barang.. Lepas tu, susunkan ikut prioriti...
  5. Dan lepas tu, asingkan nak buat bila.. pagi ke petang ke malam...
  6. Dan kalau dapat buat, buatkan jadual setiap hari... InsyaAllah kerja kita akan jadi lebih terancang... Takdelah nanti hari ni sidai baju pagi, esok sidai baju petang... Esoknya terus lupa nak sidai baju.. Hapak terus dalam mesin (kalau takut bau hapak sebab terlupa sidai baju, guna sabun basuh & softerner Shaklee - confirm tak hapak).
  7. Rancanglah kerja-kerja seharian kita... Biar nampak macam skema buat jadual bagai.. Tapi ia lebih baik bila kita jadi seorang yang berdisiplin.
  8. Anak-anak shaklee saya yang WAHM, susunlah jadual korang baik-baik... Anak 1 ke, anak 2 ke, anak 5 ke... InsyaAllah kita boleh handle... Yang bekerja, rancang to do list untuk lepas balik keje dan juga weekend.
  9. Jom jadi lebih sistematik!
  10. Jangan lupa, pastikan slot masa untuk solat dan mengaji diselitkan pada setiap kali masuk waktu.

Comments

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak

Senggugut Teruk Rupanya Ada Ketumbuhan Rahim