Tuesday, January 26, 2016

Batuk Berdarah Memang Parah

Batuk yang mengandungi darah ini terjadi samada dalam keadaan kahak yang bercampur darah atau batuk darah hidup (fresh blood) yang dikenali sebagai ‘haemoptysis’. Batuk yang terlalu kuat dan berulang-ulang boleh menyebabkan salur darah yang kecil pecah.


batuk berdarah

Tanda-Tanda/ Simptom



  • Demam
  • Hilang selera makan
  • Badan kurus

Komplikasi

Pesakit berkemungkinan menghadapi masalah :


  • Penyakit TB (tuberculosis)
  • Kanser paru-paru
  • Jangkitan paru-paru (pneumonia)
  • Kronik brokitis
  • Embolisme paru-paru (penyumabatan salur darah dalam paru-paru)
  • Edema paru-paru(akibat kegagalan jantung)
  • Bronkiektatis

Rawatan/Pengesanan



  • Pemeriksaan fizikal
  • X-ray dada
  • Ujian Kahak
  • Ujian fungsi paru-paru
  • Ujian darah
sumber: mahsuri


ubat batuk berdarah


Testimonial Minum Vivix Shaklee

Dah Tak Batuk Berdarah Dah

3 hari lepas, seorang customer nak beli Vivix untuk adiknya. Kena jangkitan kuman dalam paru-paru. Darah penuh dah sebelah paru-paru. Batuk berdarah. Dah seminggu kat hospital, doktor nak tambah antibiotik lagi kuat sebab nampak worse. Hampir kena tebuk keluarkan cecair.

Semalam, dia telefon. Nak beli Vivix lagi. Untuk pesakit sebelah katil adiknya pula.

Bila ditanya, macamana keadaan adik. Ahamdulillah, dah improve sangat katanya.

Sampai ke hospital semalam, sempat berborak dengan adiknya. Katanya, sebelum makan Vivix, bila batuk aje mesti berdarah. Darah fresh merah pula tu.

Baring mengiring pun, darah boleh keluar dari mulut begitu sahaja.

Alhamdulillah, lepas ambil megadose Vivix, esoknya dah tak ada darah bila batuk. Keadaan dah improve sangat-sangat dengan kuasa Allah.

Masa sampai hantar Vivix, ibunya tanya "satu je ke?" Rupanya bukan seorang pesakit dalam wad tu yang berminat nak beli. Ada dua orang lagi. Mungkin nampak improve adik ni banyak sangat.

Syukur. Live testimoni dari pesakit sendiri buat rasa terharu. Sebak rasanya dapat membantu. Kakaknya tak putus-putus ucap terima kasih.

Semua Allah punya kuasa.

Alhamdulillah.


NAK ORDER VIVIX >> KLIK SINI


013-3612717
ainulfadzilah@gmail.com

1 comment:

  1. New Diet Taps into Innovative Plan to Help Dieters Lose 20 Pounds in Just 21 Days!

    ReplyDelete