3 Makanan Yang Setiap Hari Kita Makan Rupanya Penyumbang Kepada Stroke

"A stroke happens when blood flow to a part of the brain stops. A stroke is sometimes called a "brain attack."


3 Makanan Yang Menyumbang Stroke1. Donut, Muffin, Keropok
Muffins, donat, kerepek, keropok  tinggi lemak trans. Sebenarnya, lemak trans itu sendiri mampu mengakibatkan kerosakan terhadap lapisan dalam salur darah. Bayangkan lemak trans seakan peluru berpandu yang menyerang kubu pertahanan badan atau sel-sel lapisan dalam salur darah manusia.

Lemak adalah berbahaya kerana arteri-blockers, meningkatkan kepekatan lipid dan kolesterol tidak baik dalam darah dan menurunkan kolesterol baik. 
Kajian di University of North Carolina mendapati bahawa wanita yang makan 7 gram lemak trans setiap hari - kira-kira jumlah yang dalam dua donat atau setengah hidangan kentang goreng - mempunyai 30 peratus lebih banyak strok (jenis iskemia, yang disebabkan oleh disekat aliran darah ke otak) berbanding wanita yang makan hanya 1 gram sehari. 

Satu lagi kajian baru-baru ini, juga di kalangan wanita, didapati bahawa lemak trans menigkatkan keradangan dan meninggikan protein C-reaktif, yang telah dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes, penyakit jantung, dan stroke.
2. Daging Yang Diproses
Daging diproses merupakan penyumbang utama kepada risiko strok dengan dua cara: 

Proses penyediaan  penuh dengan sodium, tetapi lebih teruk lagi adalah bahan pengawet yang digunakan untuk menyimpan daging yang diproses daripada rosak. Natrium nitrat dan nitrit telah dibuktikan oleh penyelidik boleh merosakkan saluran darah, menyebabkan arteri menjadi keras dan sempit. Dan sudah tentu rosak, saluran darah terlalu sempit adalah apa yang anda tidak mahu jika kamu takut strok.

Banyak kajian telah dikaitkan daging yang diproses kepada penyakit arteri koronari (CAD); salah satu meta-analisis dalam Edaran jurnal dikira peningkatan 42 peratus dalam penyakit jantung koronari bagi orang-orang yang makan satu hidangan daging diproses sehari. 


3. Diet Soda

Orang yang minum soda diet sehari boleh sehingga risiko strok mereka sebanyak 48 peratus. Satu kajian University Columbia dibentangkan pada 2011 Persidangan Stroke Antarabangsa Persatuan Strok Amerika didapati

 2,500 orang umur 40 dan lebih tua dan mendapati bahawa diet harian peminum soda mempunyai 60 peratus lebih banyak strok, serangan jantung, dan penyakit arteri koronari berbanding mereka yang tidak minum soda diet . 


===================================================================

BOLEHKAH PESAKIT STROKE SEMBUH?

Mengikut statistik yang dikeluarkan oleh pihak Kementerian Kesihatan, 1 dari 8 orang yang terkena stroke dalam masa 30 hari akan maut. Justeru, sangat mustahak untuk kita mencegah terlebih dahulu dan tahu simptom-simptom serangan stroke supaya kita boleh mengelakkannya..


Kisah seorang pesakit stroke yang masih muda. Stroke menyebabkan beliau mengalami masalah pertuturan.
Assalammualaikum..

Saya Hafza Aein.. yang berkongsi cerita mengenai suami saya yang mengalami stroke dan juga masalah percakapan. Stroke yang dia alami boleh saya kategori sebagai stroke pendarahan. Tapi setelah menggunakan produk Shaklee iaitu VIVIX, Alhamdulillah suami semakin pulih.
.

Tanggal 28 April 2014...suami mengalami masalah stroke dimana doktor mengesahkan pembengkakan otak kiri yang menjadi bengkak dengan cepat. Ya Allah...hanya Allah je yang tahu macam mana perasaan saya time tu.
.

Doktor membuat keputusan hanya pembedahan pembukaan tempurung kepala sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa suami. Tanpa berfikir panjang, saya bersetuju untuk suami dibedah kerana tiada pilihan lain. Kalau ada pun, besar kemungkinan boleh menjadi risiko yang paling besar.
.

1 MEI 2014.. Jam 4 pagi suami masuk ke dewan pembedahan dan pakar memberitahu saya pembedahan ni merupakan major operation. Saya redha dengan segala kemungkinan yang berlaku.

Jam 8pg.. berita yang ditunggu telah tiba. Alhamdulillah..suami selamat menjalani pembedahan dan ditempatkan di Unit Rawatan Rapi untuk pemantauan doktor.
.

4 MEI 2014..keadaan suami masih lagi tidak sedar dan doktor telah memberitahu saya yang sel-sel otak di bahagian otak kiri telah mati dan ada 3 kemungkinan yang terjadi pada suami..

1- tidak dapat mengingat sape dia dan ahli keluarga...
2- boleh mengingat tapi cepat lupa..
3- masalah pertuturan..
.

Saya menjadi bimbang selepas itu. Apa yang saya harapkan lepas suami sedar dia akan mengingat semua ahli keluarga sendiri dan Alhamdulilah.. Allah Maha Besar.. bila dia dah sedar dia masih lagi ingat akan kami sekeluarga.
.

Cuma yang menjadi masalah bila setiap pertuturan dia menjadikan kami tidak faham. Tapi tak apa.. saya ingat lagi dengan produk VIVIX. Saya baca setiap testimoni pasal stroke ni.. apakah kesan dia bile dia makan dan apakah boleh pulih dengan minumnya.
.

Saya cuba bagi dia setiap malam dengan 1 sudu kecil dan berdoa setiap kali saya bagi pada dia untuk pulihkan sel-sel yang dah mati di otak dia sebab otak kiri merupakan otak untuk bertutur dan mengira.

Alhamdulillah setelah hampir setahun...saya berikan VIVIX pertuturan suami semakin pulih dan doktor pun puji suami nampak semakin berseri-seri dan makin banyak cakap.. Hahaha.. suka saya mendengarnya bila doktor cakap macam tu.
.

Terima kasih Shaklee telah membantu menyembuhkan suami saya dan keluarga. Terima kasih juga pada upline saya yang memahami keadaan saya dan memberi cadangan ambil VIVIX untuk bantu pulihkan suami saya.

I love Shaklee...

(BEFORE) Keadaan suami pada bulan MEI 2014
(AFTER) Keadaan suami selepas setahun menggunakan Vivix.
3 jenis makanan di atas merupakan makanan biasa yang kita lihat, makan setiap hari. Jadi mari kita cuba mengurangkan makan makanan tersebut dan bertukar kepada pemakanan yang lebih sihat.

Jika anda atau orang tersayang anda telah diserang stroke angin ahmar, VIVIX merupakan rawatan alternatif dalam membantu.BERTINDAK SEKARANG SEBELUM TERLAMBAT !Klik SINI Untuk TempahanSila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar
AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, BangsarPost a Comment

1 Comments

  1. New Diet Taps into Innovative Concept to Help Dieters Lose 15 Pounds in Only 21 Days!

    ReplyDelete