Alahan Makanan boleh mengundang MAUT

Menurut National Poison Centre USM Kajian menunjukkan hampir 25% individu mengatakan mereka mengalami alahan pada makanan. Namun begitu, hanya 2.5% sahaja orang dewasa dan lebih kurang enam hingga lapan peratus kanak-kanak yang kebanyakannya berumur kurang enam tahun sahaja yang benar-benar mengalaminya. Selebihnya, hanya mengalami ketidakserasian makanan bermaksud tindak balas terhadap makanan yang tidak dikehendaki tetapi tidak melibatkan sistem imun.


Alahan sering membawa kepada bersin, hidung berair dan mata berair. Walaupun ini adalah tanda-tanda beberapa jenis penyakit alahan, ia adalah penting untuk memahami bahawa reaksi alahan sebenarnya hasil tindak balas rantai yang bermula di dalam gen anda dan dinyatakan oleh sistem imun anda.
Apa yang berlaku dalam badan anda apabila anda mempunyai reaksi alahan? Sistem Imun


Sistem imun anda mengawal bagaimana badan anda mempertahankan dirinya. Sebagai contoh, jika anda mempunyai alahan kepada debunga, sistem imun anda mengenal pasti debunga sebagai penceroboh atau alergen. Sistem imun anda terlebih bertindak dengan menghasilkan antibodi yang dikenali sebagai Immunoglobulin E (IgE). Antibodi ini perjalanan ke sel-sel yang melepaskan bahan kimia, menyebabkan reaksi alergi. Tindak balas ini biasanya menyebabkan gejala dalam hidung, paru-paru, tekak, sinus, telinga, lapisan perut atau pada kulit.

Setiap jenis IgE mempunyai tertentu "radar" bagi setiap jenis alergen. Itulah sebabnya sesetengah orang hanya alah kepada kucing bulu (mereka hanya mempunyai antibodi IgE khusus untuk kucing bulu); manakala yang lain mempunyai reaksi alahan kepada pelbagai alergen kerana mereka mempunyai banyak lebih banyak jenis antibodi IgE.

Ia masih belum difahami sepenuhnya mengapa sesetengah bahan mencetuskan alahan dan ada yang tidak, tidak mengapa sesetengah orang mempunyai reaksi alergi dan ada yang tidak. Sejarah keluarga yang mempunyai alahan adalah faktor yang paling penting yang meletakkan anda pada risiko penyakit alahan.


Tips sihat

• Gejala Alahan adalah hasil daripada tindak balas rantai yang bermula dalam sistem imun anda.
• Jika anda mempunyai sejarah keluarga alahan, anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat penyakit alahan.
• Jenis-jenis penyakit alahan termasuk rinitis alergi (demam hay), ekzema, gatal-gatal, asma dan alahan makanan.
• Makanan, ubat-ubatan, sengatan serangga dan pendedahan kepada latex boleh mencetuskan anafilaksis, yang merupakan reaksi alahan yang serius yang berlaku dengan cepat dan dalam keadaan tertentu boleh membawa maut. Jika anda (atau sesiapa sahaja yang anda adalah dengan) mula menunjukkan gejala anafilaksis, dapatkan bantuan perubatan untuk mendapatkan ke bilik kecemasan terdekat.
• Berbincang dengan allergist anda tentang banyak rawatan yang ada untuk membantu anda berasa lebih baik.


Bilakan seseorang itu disyaki mengalami alahan makanan?


Gejala alahan biasanya berlaku dengan cepat dalam tempoh beberapa minit hingga kurang dari 2 jam selepas makan. Kadang-kala tanda-tanda alahan terjadi selepas beberapa jam makanan di makan.

Tanda dan gejala alahan makanan termasuklah:

- 'Angioedema' (kebengkakan muka, bibir, lidah, di sekitar mata).
- Kesukaran bernafas dan berdehit.
- Ruam kulit yang gatal termasuklah tompok-tompok merah (urticaria).
- Rasa loya, muntah dan cirit-birit.
- Perut yang sakit dan memulas.
- 'Colic' (sakit perut) dikalangan bayi.
- Anafilaksis iaitu reaksi teruk yang berkaitan dengan kesukaran bernafas, kebengkakan dalam mulut dan kerongkong, tekanan darah rendah, kejutan (shock) malah boleh mendatangkan kematian. Gejala ini biasanya berlaku dengan cepat dalam jangka masa beberapa minit hingga beberapa jam selepas pengambilan makanan.
Bagaimana suplemen ini membantu dalam mengatasi masalah ALAHAN?Nutriferon


NutriFeron berfungsi di dalam peringkat selular sel dalam dua cara iaitu 

- Mengaktifkan sistem pertahanan imun dengan aktif/cepat
- Menggerakkan "pasukan cari dan musnah' dalam sistem imuniti badan.

Interferon membantu melindungi kita daripada pendedahan harian terhadap beribu penceroboh asing yang boleh membawa kepada penyakit serius dan penyakit.

Oleh itu, amat perlu bagi kita untuk menolong badan kita membantu diri kita sendiri dan itulah tujuan Nutriferon; untuk merangsang setiap sel badan untuk menghasilkan lebih banyak interferon asli untuk menyediakan badan kita perlindungan dengan tahap yang lebih tinggi dalam skop yang luas terhadap serangan selsema, virus


Bcomplex

- B6 penting untuk pemuliharaan selaput lendir yang sihat dan membantu pengeluaran antibodi

- Membantu dalam pembinaan protein dalam tubuh.

- Membantu hati menghasilkan glikogen yang diperlukan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati

- Memelihara sistem saraf dan berfungsi sebagai anti-stress.
Alfalfa

- Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri

- kaya dengan sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutama akibat ekzema, resdung, alergi dan geagata.

- Pengidap SLE tidak digalakkan mengambil Alfafa
-Alfafa mempunya sifat antihistamine yg dapat mengurangkan masalah alahan seperti gatal, kemerahan dan bersin yg kerap. Ia juga menguatkan sistem imuniti tubuh terhadap serangan alahan, bila dah imuniti semakin baik maka serangan akan semakin kurang


Vitamin C 


- Bertindak sebagai anti-histamin, tanpa kita perlu mengalami side effect dari pengambilan drug anti-histamin

- Menstabilkan pengeluaran hisyamindalam badan.

- Membantu mencegah penyempitan tiub bronkiol

- Meningkatkan fungsi T-Cell dan Macrophage(fungsi sistem pertahanan badan, sel darah putih)

- Meningkatkan oksigenasi pada tisu-tisu dalam badan

- Meningkatkan penyembuhan tisu.


Testimonial pengguna vitamin Shaklee untuk masalah alahanSila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, BangsarAinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Post a Comment

0 Comments