Bahaya Kolesterol tinggi :Cara Rendahkan Bacaan Tanpa Ubat

Kolesterol yang tinggi adalah sangat bahaya kepada badan manusia. Walaubagaimanapun, ia boleh dirawat. Pelbagai perubatan yang boleh membantu menurunkan kolesterol, tetapi salah satu langkah terbaik adalah dengan mengubah cara pemakanan harian kita. Dengan mengelak pengambilan makanan berasaskan haiwan, ia boleh mengurangkan tahap kolesterol di dalam badan bukan sahaja dengan mengurangkan kuantiti kolesterol tersebut malah mengurangkan kadar sintesis atau penghasilan kolesterol di dalam badan.
mengurangkan pengambilan kalori atau tenaga harian sebanyak 7% dari makanan berasaskan lemak haiwan dan mengurangkan kadar pengambilan kolesterol sebanyak 200mg setiap hari.

Dicadangkan kepada mereka yang mengalami masalah kolesterol tinggi di dalam badan supaya mengurangkan pengambilan kalori atau tenaga harian sebanyak 7% dari makanan berasaskan lemak haiwan dan mengurangkan kadar pengambilan kolesterol sebanyak 200mg setiap hari. Nasihat lanjut perlu anda dapatkan dari doktor dan pakar untuk tindakan seterusnya.TANDA-TANDA KOLESTEROL TINGGI 


Seseorang yang mempunyai tahap kolesterol yang tinggi kebiasaannya akan mengalami tanda-tanda berikut:- 

 1. Sering berasa kebas-kebas pada kaki 
 2. Timbul bintik-bintik putih(biji lemak) pada bahagian bawah mata, 
 3. kawasan muka atau leher yang disebabkan oleh kadar trigliserida yang tinggi 
 4. Mudah letih, penat dan cepat mengantuk 
 5. Sering berasa sakit kepala. 
 6. Arteri yang semakin sempit akan membuatkan aliran darah ke otak berkurangan, sehingga menyebabkan rasa sakit pada kepala
 7. Kaki membengkak akibat pembuluh darah semakin sempit. Kaki merupakan bahagian yang paling sedikit mendapat darah 
 8. Senak dada sebelah kiri apabila pembuluh darah pada bahagian jantung mula tersumbat. 

Hal ini menunjukkan kadar kolestrol terlampau tinggi Jika tanda-tanda yang dinyatakan ada pada anda, segeralah membuat pemeriksaan doktor dengan melakukan Ujian Kolesterol untuk memeriksa tahap kolestrol andaBahaya Kolesterol Tinggi


Jumlah kolesterol yang tinggi dan berlebihan di dalam badan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius terhadap sistem kardiovaskular badan.

Darah di dalam badan akan membawa kolesterol yang terdapat di dalam badan ke pelbagai organ dan kelenjar yang memerlukannya. 

Ia dibawa oleh sejenis pembawa yang dikenali sebagai lipoprotein. Apabila terlalu banyak kolesterol yang melalui saluran darah, kolesterol ini akan mula terbentuk di dinding arteri iaitu pada dinding saluran darah. 

Pembentukan kolesterol ini dipanggil plak seterusnya memberi kesan kepada sistem kardiovaskular badan.Berapa Kadar Kolesterol Yang Patut Kita Ambil

Berdasarkan guideline yang dikeluarkan oleh American Heart Association, saranan pengambilan kolesterol adalah seperti berikut:

Bagi individu normal, tidak melebihi 300mg sehari
Untuk pesakit jantung, tidak melebihi 200mg sehari


Cara yang mudah untuk menurunkan kadar kolesterol adalah dengan mengurangkan makan makanan yang tinggi kolesterolVitamin Membantu Menurunkan Kadar Kolesterol 


PHYTOCOL-ST


Phytocol-ST diperbuat daripada adunan mantap fitosterol yangmembekalkan sebanyan 2000mg fitosterol sehari, memenuhi keperluan harian berdasarkan saranan Institut Kesihatan Kbenagsaan (NIH).

Kandungannya ialah daripada badah semulajadi iaitu minyak Tall.
Bagaimanakah fitosterol (atau dikenali jugak sebagai plant sterol) dalam Phytocol-ST bertindak menghalang penyerapan kolesterol jahat LDL ke dalah salur darah dari sistem penghadaman kita.


Sebelum pengambilan Phytocol, perhatikan kolesterol masuk tanpa halanganSelepas mengambil Pyhtocol, fitosterol/sterol mengawal dinding salur darah dan menyekat kemasukan kolesterol LDL dan hanya membenarkan koleseterol HLD sahaja melepasi dinding salur darahOMEGA GUARD

Omega Guard merupaka minyak ikan paling tulen di dunia dan ia mengandungi rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi.


Kelebihan Omega Guard: 1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies)
 2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.
 3. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.
 4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu- satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA.
 5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA.
 6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB.Omega Guard menurunkan paras kolesterol dengan meningkatkan paras kolesterol HDL yang menghantar LDL kolesterol ke hati untuk disingkirkan


Phytocol akan membekalkan fitosterol yang akan jadi bodyguard dalam sistem penghadaman kita. Apa kita makan hari tu, fitosterol tahan dari masuk ke salur darah. Omega Guard bertindak mengurangkan LDL kolesterol yang sedia ada dalam salur darah dengan membantu menghantar ke hati untuk disingkirkan

VIVIX

Antioksidan dalam Vivix membantu dalam perlindungan sel termasuklah sel di sekitar bahagian salur darah. Orang yang alami masalah kolestrol yang tinggi adalah disebabkan oleh plug atau kolestrol berlebihan dalam salur darah.


Apabila kita mengambil Vivix, Vivix melindungi salur darah kita, jadi salur darah kita akan dilindungi dari kerosakan. Jadi kolestrol tidak boleh menempel pada salur darah.


Pengguna Vitamin Set Kolesterol ShakleeAdakah anda juga mengalami masalah kolesterol tinggi ? Jika dibiarkan ianya akan mendatangkan pelbagai penyakit kronik .Berapakah kos rawatan yang harus anda keluarkan bagi mengatasi masalah tersebut? Kos perubatan tidak murah. Nilai kesihatan itu lebih utama. Jika anda anda mengalami masalah  ini, segera dapatkan vitamin diatas bagi membantu anda mengatasi masalah tersebut. Hubungi saya segera untuk info & konsultasi lebih lanjut.

Ainul Mustafa
Shaklee Certified Product Trainer

SMS / Call / Whatsapp:
013-3612717

Email:
ainulfadzilah@gmail.com

Pengedar Shaklee Area : Shah Alam, Klang, Puncak Alam, Bukit Jelutong, Putra Heights, Petaling Jaya, Subang Jaya, Universiti Malaya (UM), Menara TM, Bangsar

Post a Comment

0 Comments