Buasir : Jenis dan Rawatan nya

Buasir adalah penyakit yang sering berlaku ia boleh terjadi tidak kira faktor umur atau mana-mana individu. Buasir dikaitkan apabila kita meneran dan sembelit ketika membuang air besar. Rektum dan dubur menyebabkan pembengkakan dan pembesaran.Buasir ialah salur darah vena yang membesar di bahagian permukaan bawah rektum dan dubur. Jika berlakunya radang atau bengkak masalah yang lebih besar akan terjadi. Buasir terbahagi kepada 2 bahagian iaitu buasir dalaman dan buasir luaran.Buasir Dalaman


Salur darah vena yang membengkak di lapisan dalam rektum. Pesakit buasir akan mengadu terjadi pendarahan setelah membuang najis tanpa merasa sakit.


Buasir Luaran


Salur darah vena yang membengkak di luar kulit dubur. Pesakit akan mengadu berasa sakit, berdarah, gatal atau bengkak semasa membuang air besar. Terasa tidak selesa, panas dan terasa amat pedih. Sakit yang kuat apabila salur darah terumbat oleh darah beku.


7 Golongan Berisiko Mendapat Buasir1. Selalunya terjadi kepada orang dewasa yang berumur 30 tahun ke atas.

2. Wanita mengandung semasa peringkat akhir kandungan kerana pembesaran janin berlaku menyebabkan tekanan ke bahagian dubur dan perubahan hormon.

3. Wanita berpantang juga di akhir waktu berpantang.

4. Orang yang mempunyai masalah sembelit.

5. Orang yang berdiri dalam tempoh waktu yang lama.

6. Individu berlebihan berat badan.

7. Orang yang selalu mengangkat benda berat.


Tips Yang Bagus Untuk Pesakit Buasir dan Mengelak Terjadinya Buasir


  • Makan makanan yang berserat tinggi termasuk roti dan pasta bijirin penuh, nasi beras perang dan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Minum di antara enam dan lapan gelas air sehari supaya anda tidak ternyahhidrat.
  • Cuba bersenam dengan kerap walaupun anda hanya mempunyai masa dan tenaga yang cukup sekadar untuk berjalan.
  • Pergi ke tandas sebaik sahaja anda terasa hendak membuang air. Jika anda tunggu, najis anda akan jadi keras dan kering.
  • Cuba naikkan kaki ke atas bangku semasa anda membuang air besar. Ini boleh membantu meluaskan ruang untuk najis keluar.
  • Jika anda masih sembelit selepas mencuba tip-tip di atas, anda boleh minta pakar obstetrik anda untuk mempriskripsikan julap yang selamat diambil terutama semasa hamil. 

Tahap Peringkat Buasir dan Rawatan Hospital Untuk Buasir 


Peringkat 1 ( Tahap 1)
Berlaku pendarahan dan bengkak menonjol keluar

Buasir Tahap 1 dengan pendarahan akan diberikan ubat vasotopik dan dinasihatkan agar mengubah diet. Diet tinggi serat seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin tinggi serat amat baik bagi kesihatan. Suppositories juga biasa diberikan selain ubat Daflon yang berkesan. Pendarahan biasa berhenti selepas dua atau tiga hari.


Peringkat 2 ( Tahap 2)
Disebabkan oleh pergerakan usus, bengkak akan keluar tetapi secara spontan akan masuk balik dalam dubur

“Buasir Tahap 2 dengan pendarahan juga akan dirawat dengan kaedah sama. Bagaimanapun, oleh kerana pada tahap ini sudah ada jisim yang terlunjur keluar daripada dubur, prosedur yang dilakukan ialah rubber ligation, suntikan fenol dan photocoagulation.


Peringkat 3 ( Tahap 3 )
- Keadaan yang sama seperti tahap 2, tetapi bengkak tersebut akan hanya berada di dalam setelah ditolak masuk secara fizikal, maknanya dapat ditolak dengan jari tetapi berasa sedikit sakit.


Peringkat 4 ( Tahap 4 )

- Darah pekat keluar, menyebabkan rasa sakit dan susah untuk meneran. Buasir akan berada di luar kawasan dubur. Merasa sangat sakit dan kemungkinan memerlukan pembedahan kecil untuk dilakukan


Buasir Tahap 3 dan 4 biasanya memerlukan rawatan pembedahan. Kaedah yang telah lama digunakan ialah haemorrhoidectomy sama ada secara terbuka atau tertutup

“Kaedah ini didapati sangat berkesan namun pesakit akan menghadapi kesan yang menyakitkan selepas pembedahan. Proses penyembuhan juga lambat dan biasanya mengambil masa sehingga tiga hingga empat minggu sebelum pulih sepenuhnya

kini terdapat inovasi terbaru dalam rawatan buasir yang dikenali sebagai PPH, iaitu dengan mengikat dan memotong buasir menggunakan alat seperti stapler yang berbentuk bulatan.

Melalui kaedah ini, pesakit merasai sakit yang minimum atau tidak berasa sakit langsung serta tidak meninggalkan luka yang perlu dirawat. Pesakit boleh kembali melakukan tugas harian seminggu selepas rawatan.Rawatan Buasir Tanpa Ubat Dan Pembedahan Yang  MenyakitkanVIVIX SHAKLEE RM503.50 Vivix Shaklee berfungsi untuk memperbaiki sel DNA yang menyerang sel tubuh kita dan meningkatkan kesihatan menyeluruh - (sangat disyorkan pilihan terbaik pesakit buasir tetapi tidak sesuai untuk ibu mengandung)Alfalfa RM103.35 (700bj)  /  RM56.98 ( 330bj)Alfalfa Complex bertindak untuk menjaga kebersihan usus dan memperbaiki masalah saluran penghadaman dan membantu mengurangkan tekanan pada rektum.
B complex RM56.98B Complex dapat memperbaiki sistem pencernaan agar rektum tidak stress dan sebagai ubat tahan sakit yang berkesan.


Ostematrix RM64.66


Ostematrix sangat membantu untuk atasi sembelit iaitu dapat melembutkan najis supaya melancarkan pembuangan air besar dan memberi keselesaan apabila mengalami luka di bahagian dubur.

Omega Guard RM144.16Omega Guard berfungsi untuk mengecutkan otot yang membengkak disebabkan kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur.
Vitamin C RM98.05Vita-C Shaklee bertindak untuk membantu dalam pemulihan dan pembekuan darah dan menghalang berlakunya pendarahan.

Zinc RM35.78Zinc Complex sangat berkesan untuk mempercepatkan penyembuhan luka dalaman dan luaran serta pemulihan luka selepas pembedahan. Caranya hancurkan Zinc dan taburkan kepada bahagian luka untuk mempercepatkan pemulihan luka.
Peppermint Ginger Plus RM47.70


Peppermint Ginger Plus memberi kelegaan kepada anda mengurangkan kesakitan dan meningkatkan sistem pencernaan yang lebih baik boleh diminum sebagai teh herba hancur dan kacaukan dengan air.


Jika mempunyai bajet yang lebih anda boleh memilih kesemua vitamin yang disyorkan ini namun jika anda kekurangan bajet anda tidak perlu mengambil kesemuanya.


Bagaimana mahu membeli vitamin untuk Buasir ini? 


Cara 1

Anda boleh terus klik ke SET BUASIR ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2 

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar


Benarkah ianya betul berkesan? Jom baca testimonial mereka yang berjaya bebas dari Buasir seelpas pengambilan Vitamin Shaklee

Jangan biarkan Buasir menggangu hidup dan keharmonian anda

Untuk Order vitamin SET BUASIR ini 

Cara 1

Anda boleh terus klik ke SET BUASIR ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2 

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Post a Comment

1 Comments

  1. New Diet Taps into Revolutionary Idea to Help Dieters Get Rid Of 12-23 Pounds within Only 21 Days!

    ReplyDelete