Resepi Minuman Jus Untuk Menurunkan Tekanan Darah Tinggi


Dalam satu kaji selidik yang dijalankan baru-baru ini mendapati bahawa makanan yang tinggi kandungan gulanya mungkin akan menambah risiko penyakit tekanan darah tinggi.
Sebanyak 4,528 orang dewasa yang tidak mempunyai sebarang sejarah penyakit tekanan darah tinggi terlibat dalam kaji selidik ini.

Mereka mengambil 73.7 gram gula fruktosa dalam bentuk gula atau sirup sehari dan menunjukkan risiko gandaan pada tekanan darah di mana tekanan sistolik akan melebihi 160. Secara amnya, tekanan sistolik seseorang dewasa adalah tidak melebihi 120.


Pada pemeriksaan tekanan darah, dua angka didapati. Angka yang lebih tinggi diperoleh pada saat jantung berkontraksi (sistolik), angka yang lebih rendah diperoleh pada saat jantung berelaksasi (diastolik). Tekanan darah kurang dari pada120/80 mmHg diklasifikasikan sebagai "normal". Pada tekanan darah tinggi, biasanya tekanan sistolik dan diastolik akan menaik secara mendadak. Tekanan darah tinggi biasanya terjadi pada tekanan darah 140/90 mmHg atau ke atas.

Dr Michel Chonchol, Profesor Madya Perubatan di Pusat Sains Perubatan Universiti Colorado Denver menyatakan bahawa tekanan sistolik merupakan tumpuan kajian mereka. Ini adalah kerana perubahannya adalah besar.

Dr Chonchol menyatakan bahawa kajian yang terperinci perlu dijalankan untuk membuktikan fruktosa dalam makanan memainkan peranan yang penting dalam penyakit tekanan darah tinggi.

Persatuan Jantung Amerika (American Heart Association) mencadang supaya mengurangkan makanan dan minuman yang ditambah dengan gula. Mereka berpendapat bahawa pengambilan gula yang berlebihan akan meningkatkan tekanan darah.


RESEPI MINUMAN JUS YANG MEMBANTU MENURUNKAN TEKANAN DARAH TINGGIResepi Jus Seleri bersama Apple dan karot

1 batang celeri
1/2 biji karot
1 biji apple
1 1/2 gelas air
1 sudu gula ( jika suka atau gantikan dengan madu )

Cara penyediaan
1. Satukan seleri, karot, apple, air dan gula dalam blender.
2. Kisar hingga hancur, tapis dan hidangkan…

** minumlah setiap pagi dan petang ( 2 kali sehari )


Post a Comment

0 Comments