Luka Pembedahan Bisul Berlubang, Berdarah. Sakitnya tak Tahan !!!

Luka Pembedahan Bisul Berlubang, Berdarah. Sakitnya tak Tahan !!! itu luahan seorang gadis yang mengadu sakit akibat pembedahan bisul yang dilakukannya


Apa itu Bisul ?

Bisul ialah jangkitan pada folikel rambut/bulu roma yang menyebabkan penghasilan nanah atau abses. Bisul merebak apabila mana-mana bahagian badan tersentuh bisul yang pecah. Bisul yang terjadi di sekeliling mata dan hidung adalah sangat serius kerana racunnya boleh merebak hingga ke otak.
Bisul ialah bengkak berwarna merah dan terasa sakit di bahagian bawah lapisan kulit. Ia dipenuhi nanah dan kelihatan seperti jerawat batu. Nanah atau abses boleh membesar lebih dari saiz bola ping-pong dan terasa sangat sakit. Jangkitan ini selalunya disebabkan oleh kuman “Staphylococcus Aureus” iaitu sejenis kuman yang tidak merbahaya. Ia hidup di permukaan kulit dan di kawasan yang terjangkit seperti luka atau jerawat. Oleh itu bisul lazimnya muncul apabila sistem pertahanan badan kita merosot.


Bisul boleh terjadi di mana-mana bahagian badan tetapi selalunya ia terjadi di bahagian yang berbulu dan yang melecet seperti ketiak, kelopak mata, buah dada, punggung, muka, kelangkang dan di belakang tengkuk. Apabila bisul menjadi besar, ia dikenali sebagai karbunkel. Selalunya karbunkel terjadi di belakang tengkuk dan punggung. Karbunkel adalah bisul yang besar atau kelompok bisul kecil yang bergabung bersama.Biasanya ia mudah terjadi di kalangan pesakit diabetes.

Rawatan Buang Bisul


sumber 


Rawatan pilihan pertama adalah pembedahan untuk mengeluarkan nanah. Amat penting untuk menyedari bahawa rawatan antibiotik tanpa pembedahan untuk membuang nanah jarang berkesan.

Bagaimanapun, apabila pembedahan membabitkan kawasan berisiko tinggi (seperti otak), pembedahan mungkin ditangguhkan atau digunakan sebagai pilihan terakhir. 

Penyingkiran nanah dari bisul paru-paru boleh dilakukan dengan meletakkan pesakit pada kedudukan yang membolehkan nanah dikeluarkan melalui saluran pernafasan respiratory tract. 

Selepas pembedahan untuk membuang nanah, antibiotik biasanya diberikan untuk mengawal jangkitan.


Selepas Pembedahan Bisul Luka Masi Berlubang, Berdarah dan Pedih .. Apa perlu kita buat?


Makanan yang Bagus Untuk Sembuhkan Luka

1. Almond - Kaya dengan vitamin E yang membantu mempercepatkan proses penyembuhan dan pembinaan tisu kulit yang baru

2. Kacang - Kaya dengan iron membantu bina sel darah 

3. Protein - Bantu repair sel rosak dan bina sel baru

4. Buahan Sitrus - Kaya dengan Vitamin C untuk bina kolagen dan tingkatkan sistem imun badan


Sudah makan makanan yang kaya dengan zat nutrisi tetapi luka pembedahan masih tetap lambat sembuh, luka masih berdarah, pedih, sakit


Anda boleh mencuba vitamin Shaklee yang membantu baiki sel rosak , dna yang rosak akibat pembedahan dengan cepat iaitu VIVIX
SPECIAL MAC ini TWIN PACK VIVIX dengan harga yang lebih JIMAT

Dapatkan TWIN PACK VIVIX . Order terus di SINI  TWIN PACK VIVIXAinulMustafa
Certified Product Trainer 
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, BangsarPost a Comment

0 Comments