Alahan Seafood Sampai Bibir Bengkak, Berkudis

Sejak kecil saya tidak boleh langsung makan makan laut. paling bisa adalah udang. kalau makan walaupun sedikit akibatnya sangat teruk. Gatal, merah 1 badan. Ada masa meraung sebab terlalu gatal dan tidak boleh tidur.

Bila meningkat dewasa, alahan makanan laut masih lagi terasa. namun ianya berkurang sedikit apabila saya terpaksa bergantung makan ubat setiap hari. 

Kerana alahan ini saya terpaksa lupakan hantar untuk belajar di sekolah berasrama. Di asrama kita tidak boleh pilih makanan kan. kadang kala tidak tahu apa yang salah makan, bibir jadi merah, gatal, bersin, selsema sepanjang hari.

zaman kanak kanak yang tidak meyeronokkan. tak dapat nak menikmati makanan laut seperti kanak kanak lain.

begini la mulut saya kalau tersalah makan walaupun sikit . Ini bukan gambar bibir saya. ihsan google


Apakah tanda-tanda seseorang itu menghidapi alahan makanan?Reaksi alahan terhadap makanan kebiasaannya melibatkan 3 bahagian utama iaitu sistem pencernaan, kulit dan sistem pernafasan. Kebanyakan reaksi alahan makanan adalah ringan namun bagi sesetengah individu boleh mengalami reaksi yang teruk sehingga mengakibatkan maut.


Tanda-tanda dan gejala-gejala alahan makanan termasuklah :

 1. Sistem pencernaan
 2. perut memulas
 3. rasa loya
 4. muntah
 5. cirit birit
 6. Kulit
 7. Gatal-gatal pada kulit
 8. Angiodema - bengkak kelopak mata dan bahagian badan yang lain
 9. Ekzema - kulit menjadi kemerah-merahan, gatal dan rasa pedih
 10. Sistem pernafasan
 11. Lelah atau termengah-mengah dan sukar untuk bernafas
 12. Anaphylaxis iaitu reaksi teruk yang berhubung kait dengan kesukaran bernafas, bengkak dalam mulut dan kerongkong, penurunan tekanan darah dan terkejut malah boleh mendatangkan kematian.

Alhamdulilah sekarang saya sudah boleh makan seafood dengan tenang. tiada lagi bengkak bibir, badan gatal gatal.
Ini semua kerana ALFALFA SHAKLEESila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar


Post a Comment

0 Comments