Tuesday, June 14, 2016

Adakah Harapan Pesakit SLE Sembuh?


Pada July 2002... Bermula mimpi ngeri Danial Loo dan keluarga nya

Ada masalah dengan buah pinggang

Went for operation but was not successful

Buang air kecil tapi darah je keluar, tak mampu bergerak, sakit kepala

Doktor diagnos Danial Loo dengan Systemic Lupus Erythematosis at Stage 4 dan mengalami masalah

-Kidney failure
-Heart swollen
-Damage liver

Parents spent all savings, sold car, credit card debts for his treatment

Mula jaga pemakanan dan ambil supplement Shaklee.

Selepas setahun pulih dari SLE. Penyakit yang jarang2 sembuh.

Buat bisnes kerana mahukan orang lain yang suffer penyakit seperti dia untuk sihat juga

Menjalani Kehidupan penuh kepayahan kesakitan.

Disahkan tidak dapat memberikan zuriat

Tp,kuasa Allah Jugak yang beri kehidupan baru.

Kini mempunyai sorang bayi perempuan yang comel...

Kesihatan adalah NYAWA..








Penyakit Lupus atau SLE


Teringat masa study dulu, ada belajar pasal penyakit ini. Salah satu penyakit autoimmune. Senang cerita, SLE ni penyakit 'memakan diri' kerana sistem imun yg sepatutnya melindungi kita, jadi tak betul dan serang kita balik.

Bayangkan askar yang sepatutnya jaga keamaan negara, tapi askar ni pulak yg serang negara sendiri.

Penyakit ni dianggap tiada ubat atau penawar.



Master Iffah dan Master Daniel ini merupakan antara SLE survivor..Walaupun mereka diuji dengan ujian begini tp mereka sgt positif. Mereka tak pernah merungut sebaliknya berusaha cari penawar.

Alhamdulillah mereka ni dah bebas dari SLE dengan mengamalkan Shaklee dgn izin Allah.

Sampaikan kepada orang lain, mungkin ada di antara kawan2 kita sedang mencari penawarnya.

To all SLE fighters, let's fight!! 


Supplemen Shaklee yang boleh membantu pesakit SLE?

Ada beberapa suplemen yang boleh membantu pesakit SLE. Antaranya, yang saya boleh cadangkan:

VIVIX - kerana Vivix membantu dalam pemulihan sel. Pesakit SLE menghadapi masalah kerana sistem sel badan yang tidak berfungsi secara normal sehingga menjejaskan keadaan pesakit sendiri. VIVIX merupakan produk revolusi dari Shaklee yang membantu memulihkan sel pada peringkat sellular, 

GLA complex
- Terdapat kajian yang menunjukkan pesakit SLE kebiasaannya mempunyai paras GLA yang kurang dalam badan. GLA membantu menghasilkan "anti-inflammatory prostaglandin (PGE-1)". Ia mengurangkan aktiviti limfosit dan seterusnya membantu mengurangkan simptom SLE. 

Omegaguard - Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Asian Journal of Pharmacy & Life Sciences menunjukkan pengambilan minyak Omega 3 dapat membantu melambatkan onset pesakit SLE dan membantu meningkatkan jumlah lipid dalam darah pesakit SLE.

Ostematrix - Penggunaan steroid dalam masa yang panjang boleh menyebabkan kehilangan kalsium dan menyebabkan osteoperosis dikalangan pengidap SLE. Jadi pengambilan kalsium yang lengkap dengan Vitamin D amat penting bagi memastikan pesakit SLE mempunyai bekalan kalsium yang mencukupi. Ingat ye, Vitamin D membantu penyerapan kalsium!!

Perlu diingatkan, ada juga suplemen Shaklee yang TIDAK sesuai untuk pesakit SLE, termasuk Vitalea, Zinc & Nutriferon.



AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

No comments:

Post a Comment