Monday, June 27, 2016

Kolestrol Tinggi Di Musim Raya


Seminggu sahaja lagi kita bakal bertemu Syawal. Bila berpuasa sebulan di bulan Ramadan kita berjaya menurunkan paras kolesterol, darah tinggi malah berat badan juga turun. Bila masuk Syawal sebulan menghadiri rumah terbuka sana sini, semuanya makin naik.  Begitu juga dengan tahap kolesterol kita. Tidak dinafikan makanan juadah hari raya di malaysia majoriti tinggi dengan minyak, lemak. penyumbang kepada kenaikkan kolestrolOrang kata ni penyakit orang kaya. Memang Malaysia ni banyak orang kaya. Dikatakan lebih kurang 6 juta rakyat Malaysia mempunyai tahap kolestrol yang tinggi.

Tapi, kolestrol tinggi bukan 100% sumbernya datang dari pemakanan (diet). Cuma umumnya rakyat Malaysia ni banyak kolestrol tinggi disebabkan pemakanan.Faktor Boleh Control


Diet pemakanan 

Banyak makan makanan tinggi lemak dan lemak tepu


Kurang senaman 


Jarang bersenam boleh membuatkan tubuh semakin lemah dan fungsi kerja organ tubuh tidak optimal. Bersenamlah sekurang kurangnya 2-3 kali seminggu selama 30 minit setiap sesi. Senaman yang teratur dan sesuai dengan kemampuan dapat membantu menurunkan kadar kolestrol jahat dan meningkatkan kolestrol baik.


Merokok 


Rokok mengandungi bahan kimia berbahaya yang boleh mempengaruhi sistem kardiovaskular dalam pelbagai cara termasuk dengan mempercepatkan kerosakan pada jantung. Kajian menunjukkan merokok meningkatkan kadar kolestrol jahat dalam darah dan membunuh kolestrol baik. [1]


Berat badan berlebihan 


Berat badan yang berlebihan menyimpan lemak dan kalori berlebihan di dalam tubuh.Tahap Kolesterol saya ok ke?


* Terdapat dua jenis kolesterol: Low-density lipoprotein (LDL) dan High-density lipoprotein (HDL). Tahap LDL yang tinggi tidak baik untuk tubuh, sebaliknya, tahap HDL yang tinggi pula baik untuk badan. Tahap kedua-dua kolesterol ini perlulah seimbang mengikut keperluan tubuh.

* Jika tahap kolesterol keseluruhan tinggi disebabkan kandungan LDL yang berlebihan, anda berhadapan lebih risiko penyakit jantung atau strok.

* Tahap kolesterol keseluruhan:
Kurang 200 – tahap terbaik.
200 to 239 – tahap sempadan tinggi
240 atau lebih – bermakna anda berisiko tinggi untuk menghidapi penyakit jantung.

* Tahap kolesterol LDL:
Bawah 100 – ideal bagi mereka yang berisiko tinggi menghidap penyakit jantung.
100 to 129 – menghampiri optimal.
130 to 159 – sempadan tinggi.
160 atau lebih – bermakna anda berisiko tinggi untuk menghidapi penyakit jantung.

* Tahap kolesterol HDL:
Kurang daripada 40 – bermakna anda lebih berisiko menghidapi penyakit jantung.
60 atau lebih – amat kurang berisiko menghidapi penyakit jantung.

Kesimpulannya, LDL : 100 – 130, HDL : 40 – 60


Kan BEST kalau ada Kolesterol Blocker kan. Sebelum makanan yang ada kolesterol masuk, kolesterol blocker akan halang kolesterol masuk ke salur darah


Kolesterol Blocker

Bagaimana Fisoterol dalam Phytocol Shaklee berfungsi?Fisoterol secara strukturnya adalah sama dengan kolestrol dan bersaing dengan kolestrol untuk penyerapan di dalam usus justeru meninggalkan kolestrol. Ini bermaksud, lebih banyak fisoterol yang dimiliki tubuh anda, lebih kurang kolestrol yang diserap didalam badan! Anda juga berpeluang menurunkan paras kolestrol LDL anda dengan pengambilan fisoterol.

Betul ke berkesan menurunkan kolesterol ?Nak cuba kolesterol blocker ni?

Adakah anda juga mengalami masalah kolesterol tinggi ? Jika dibiarkan ianya akan mendatangkan pelbagai penyakit kronik .Berapakah kos rawatan yang harus anda keluarkan bagi mengatasi masalah tersebut? Kos perubatan tidak murah. Nilai kesihatan itu lebih utama. Jika anda anda mengalami masalah  ini, segera dapatkan vitamin diatas bagi membantu anda mengatasi masalah tersebut. Hubungi saya segera untuk info & konsultasi lebih lanjut.

Ainul Mustafa
Shaklee Certified Product Trainer

SMS / Call / Whatsapp:
013-3612717

Email:
ainulfadzilah@gmail.com

Pengedar Shaklee Area : Shah Alam, Klang, Puncak Alam, Bukit Jelutong, Putra Heights, Petaling Jaya, Subang Jaya, Universiti Malaya (UM), Menara TM, Bangsar


1 comment:

  1. New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters Lose 15 Pounds in Only 21 Days!

    ReplyDelete