Impetigo/Kudis Buta Mudah DIjangkiti Pada Kanak Kanak Di Nursery


Impetigo adalah salah satu jangkitan kuman pada kulit yang biasa berlaku di kalangan kanak-kanak. Ia menyebabkan kulit menghasilkan lepuhan, luka yang cetek dan kerakan, terutama pada muka, leher, tangan, dan kawasan yang biasa ditutupi lampin.
Penyakit ini berpunca dari salah satu dua jenis bakteria, iaitu Staphylococcus aureus atau Streptococcus pyogenes. Terdapat satu lagi kuman yang jarang sekali menyebabkan jangkitan ini iaitu Methicillin Resistance Staphylococcus Aureus (MRSA).


Impetigo mudah terjadi pada kanak-kanak yang mempunyai kulit yang sensitive dan masalah kulit seperti ekzema, bekas gigitan serangga dan parut dari luka lama.


Impetigo sangat mudah berjangkit, terutama di kalangan adik beradik yang tinggal serumah atau rakan sebaya yang tinggal dalam satu taska atau sekolah.


Ia merebak melalui sentuhan kulit atau barang-barang peribadi seperti seperti pakaian, tuala dan cadar katil.


Oleh kerana impetigo ini menyebabkan kegatalan, maka kanak-kanak boleh menyebarkan jangkitan ini dengan menggaru menggunakan jari mereka dan kemudiannya menyentuh bahagian-bahagian lain badan mereka.


Maka, rutin mencuci muka dan tangan boleh membantu mencegah impetigo berjangkit kepada kanak-kanak lain.


Doktor biasanya boleh mendiagnosa impetigo berdasarkan ruam yang yang muncul. Impetigo biasanya dirawat sama ada dengan kream antibiotik atau pil/kapsul antibiotic.

Ni testi anak saya sendiri,abam umur 3y.tp dia x minum vivix,sy buat masker vivix kat dia utk ikhtiar yg kene impetigo kat muka dan atas kepala.masa kene mmg org tgk rasa 'kotor n jijik' tp mak usahakan juga.... Yg advice sapu vivix ni dr Fyda Noh tau (tq doktor fyda)

Alhamdulillah yg gambar kecik tu gamba sekarang n xde parut pun...syukur abam handsome semula


Bagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini?


Cara 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar


Post a Comment

0 Comments