Cara Hilangkan Mengantuk Di Pejabat

Biasakan korang masa kerja di pejabat, selalu je mengantuk. Kalau yang biasa mengantuk waktu petang tuh, biasanya tengah hari tuh mesti makan sedap-sedap, sebab boss belanja. Tapi yang jadi lebih parah bila masa kerja , mesti dah mula mengantuk. Kenapa kita selalu mengantuk bila masuk kerja ? Hari ini kita bincang 3 topik utama tentang mengantuk di pejabat.


  1. 1. Punca kenapa kita selalu mengantuk 
  2. 2. Petua tradisional nak hilangkan mengantuk di pejabat
  3. 3. Minuman VIVIX Shaklee yang menyegarkan dan menyihatkan


kerap tidur di pejabat


7 Punca Kerap Mengantuk

Rasa mengantuk adalah merupakan tanda yang diberikan tubuh badan agar kita berehat. Ini akan dialami oleh setiap orang dari kita. Biasanya rasa mengantuk ini datang bila tiba nya waktu malam iaitu waktu tidur atau apabila seseorang itu berasa penat atau letih. Namun demikian, rasa mengantuk ini akan menjadi luar biasa apabila ia datang terlampau kerap dan tidak kira masa sehingga menyukarkan kita membuat rutin seharian. Ternyata ada banyak penyebab mengantuk, kesemuanya adalah berpunca dari perbuatan diri kita sendiri. Berikut adalah antara penyebab penyakit mengantuk yang tidak terkawal. 

1. Kurang Berehat

Masa tidur yang normal dan cukup untuk orang dewasa adalah dari 6-8 jam. Ini adalah bagi memastikan tubuh segar dan lebih bertenaga apabila di siang hari. Sekitar jam 12 tengah malam hingga 3 pagi juga adalah masa untuk badan mengeluarkan toksin. Oleh itu tidur awal dan bangun awal.

2. Kurang Oksigen

Sekiranya tubuh badan sudah hantar signal mengantuk, kebiasaannya tubuh badan kita kekurangan oksigen. Ini pernah berlaku , bias jadi hal ini mengindikasikan bahwa tubuh kekurangan oksigen. Pasalnya, oksigen sangat diperlukan oleh sel-sel otak untuk melakukan aktifitas rutin sehari-hari. Apabila oksigen yang beredar di darah kurang mencukupi kebutuhan metabolisme dasar, maka otakpun akan kekurangan oksigen, dan cenderung memberikan respon seperti mengantuk. Kekurangan oksigen bisa disebabkan oleh beberapa hal, di antaranya kurangnya asupan zat besi seperti yang terdapat dalam sayur bayam, ati, daging merah, dll. Kekurangan zat besi menyebabkan gangguan pembentukan sel darah merah (eritrosit) yang akan menyebabkan seseorang menderita anemia. Eritrosit mengandung hemoglobin dimana fungsi hemoglobin adalah untuk mengangkut oksigen ke seluruh tubuh. Jadi, rendahnya eritrosit dalam tubuh menyebabkan hemoglobin juga rendah, dan oksigen yang disebar ke tubuh juga rendah.

3. Makan Berlebihan

Kalori berfungsi untuk memberi tenaga apabila kita bekerja tetapi kenapa setelah makan banyak kita malah menjadi mengantuk? Jawapannya ada pada makanan yang kita makan. Mengambil karbohidrat, makanan berlemak, dan makanan yang mengandungi gula yang tinggi secara berlebihan menyebabkan kita cepat mengantuk. Hal ini disebabkan makanan yang mengandung lemak, gula, dan karbohidrat merupakan makanan yang paling banyak memberikan perubahan hormon dalam tubuh. Ini kerana, ketiga-tiga makanan tersebut dapat menyebabkan tindakbalas saraf dengan cepat apabila makanan mencapai usus halus. Tindakbalas tersebut akan diterima saraf parasimpatis yang kemudian akan memberikan maklumat kepada tubuh untuk memperlambatkan gerak tubuh dan lebih fokus dalam mencerna makanan.

4. Mengambil Terlalu Banyak Makanan Manis

Kalau tak ambik makanan atau minuman manis sehari tak sah kan. Akan tetapi tahukah kita bahawa setelah makan atau mengambil banyak makanan manis, kita akan lebih terdedah kepada rasa mengantuk. Semua itu ada kaitan dengan hormon insulin. Hormon insulin yang akan ikut meningkat selepas mengambil berlebihan glukosa tersebut akan mempengaruhi pengeluaran hormone serotonin dan melatonin yang sangat berkaitan dengan pencetus rasa mengantuk dan kebahagiaan.


5. Makan Banyak Pada Waktu Malam

Masa makan yang sebaiknya adalah satu jam sebelum tidur dan sebaiknya makan sebelum jam 8 malam...Aduhhh sakitnya tuh disini...huhu..dan jangan makan dalam kuantiti yang banyak. Sekiranya seseorang itu makan diatas jam 8 dan terus tidur, sesungguhnya anda telah mematikan fungsi insulin yang menyebabkan kadar gula darah menjadi naik atau turun. Kesannya, kita akan mudah terbangun di malam hari dan sukar tertidur lagi. Padahal, sepatutnya makan banyak boleh membuatkan kita merasa mengantuk. Oleh kerana gangguan insulin yang menyertainya membuat kita sukar tidur lena.

6. Tanda Awal Gejala Stroke

Selalu dihidapi oleh mereka yang berusia dan perlu lebih berhati-hati. Berdasarkan hasil penelitian ilmuwan Amerika Serikat (AS) yang dipimpin oleh Dr. Bernadette Boden-Albala, penolong professor bidang neurologi di Universitas Columbia, New York, AS, rasa mengantuk yang berlebihan setiap hari merupakan tanda awal serangan stroke. Penelitian ini menunjukkan bahawa orang yang sering mengantuk berisiko mengalami serangan stroke dua hingga empat kali lebih tinggi. Bagaimana mengenali rasa mengantuk yang biasa dan rasa menagntuk yang tidak biasa ini? Biasanya rasa mengantuk ini membuatkan orang yang berusia mudah tertidur dalam berbagai situasi. Contoh ketara, mereka yang mudah tertidur ketika sedang menonton televisyen di ruang tamu, duduk, apabila sedang duduk bercerita , duduk terdiam, setelah makan siang tanpa dan lebih teruknya yang tiba-tiba berhenti memandu ketika memandu. Menariknya, dalam penelitian tersebut dikatakan “selama dua tahun, pada orang yang beberapa kali suka mengantuk dalam sehari memiliki risiko terkena stroke 2,6 kali lebih besar. Sementara orang yang mengantuk secara sangat berlebihan, risiko terkena stroke meningkat menjadi 4,5 kali lebih besar”.

7. Mata Minus

Lensa mata yang mengalami myopia (mata minus), apabila tidak diperbetulkan sesuai dengan keperluan mata, maka akan menyebabkan mata mudah lelah dan mudah mengantuk apabila kita sedang membaca. Untuk yang tidak memakai kaca mata, hal ini boleh jadi petunjuk bahawa mata sedang mengalami gangguan. Untuk yang sudah memakai kaca mata minus, hal ini juga boleh menunjukkan bahawa mata sudah tidak sesuai dengan kaca mata yang sedang digunakan.
3 Tips Mudah Hilangkan Mengantuk

Apabila kita bekerja tidak kira di mana mahupun di pejabat, rasa mengantuk boleh terjadi kepada sesiapa sahaja. Lebih-lebih lagi ketika badan terlalu letih, kekenyangan dan faktor persekitaran juga memainkan peranan. Justeru ia perlu dielakkan dan bagi mengatasi masalah ini. terdapat beberapa tip yang boleh kita lakukan bagi membantu anda disaat mata semakin layu di pejabat.

1. Hampiri kawasan bercahaya.

Suasana pejabat yang sejuk dan bercahaya redup sudah pasti menyebabkan anda mudah rasa mengantuk. jadi langkah pertama yang boleh dilakukan sekiranya anda rasa terlalu mengantuk ialah mencari tempat yang terang, misalnya, cahaya semula jadi ditepi tingkap. Cahaya yang lebih terang di percayai dapat mengembalikan kesegaran mata dan minda. justeru, sekiranya rasa mengantuk, hampiri jendela atau pintu dan lintarkan padangan anda keluar seketika.

2. Basuh Muka

Ia mungkin perkara terakhir yang sering dilakukan apabila terlalu mengantuk. Namun ia mungkin kurang praktikal untuk pekerja wanita yang sudah siap bersolek. tetapi jika perlu anda tidak ada pilihan lain kerana ia adalah cara paling berkesan untuk kembali segar.

3. Wangian Aromaterapi

Untuk menghilangkan rasa mengantuk di pejabat, anda juga boleh menyimpan minyak wangi atau wangian arimaterapi di pejabat. Tempatkan wangian tersebut di atas meja berhampiran meja kerja anda. Pastinya, semangat kerja anda akan kembali pulih kerana bau-bauan segar dipercayai dapat meransang deria bau sekali gus mengurangkan rasa mengantuk. Antara bauan yang sesuai ‘mint’ dan lemon.vivix  shaklee badan segar

VIVIX SHAKLEE Hilangkan Mengantuk ?

Memperbaiki DNA yang rosak setiap hari yang mana salah satu penyebabnya adalah dari radikal bebas. Apabila DNA mengalami kerosakan, ini akan menyebabkan proses penuaan menjadi lebih cepat. 

Dengan Vivix, ia akan membantu melambatkan proses penuaan dengan melindungi tubuh kita dari cepat rosak. Sebagai contoh contoh, seseorang yang menjalanai rawatan kemoterapi bagi memulihkan kanser boleh mengambil Vivix bagi membantu mempercepatkan pemulihan sel tubuh yang telah rosak.

Apabila semakin meningkat umur, tubuh kita akan lebih banyak terdedah kepada risiko penuaan akibat sel badan yang kehilangan tenaga. Vivix membantu menguatkan sel dalam badan untuk menghasilkan tenaga dan membantu memperlahankan proses penuaan.

Apabila semakin tua, kecerdasan otak dan kecergasan badan semakin merosot. Tubuh badan akan mula merasa lenguh dan tidak bermaya. Dengan Vivix, ia dapat membantu badan menjadi lebih cegas dan otak lebih cerdas dan sekaligus membantu mengembalikan keremajaan. Pengeluaran Tenaga Yang Kian Menurun Oleh Sel-Sel – Mitochondria (penjana tenaga) didalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun fungsi sel turut menurun. Ramuan Vivix menggalakkan biogenesis (pembentukkan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga didalam sel.

Bagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini ?

Cara 1 - Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar


Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Post a Comment

0 Comments