Senggugut Teruk Rupanya Ada Ketumbuhan Rahim

Hari ni saya dekejutkan dengan berita yang sungguh sedih. Adik saya masuk hospital dan terpaksa melalui pembedahan kerana ketumbuhan rahim.

Tak sangka... senggugut yang adik saya alami sejak zaman sekolahnya dulu merupakan petanda awal yang dia sebenarnya mempunyai ketumbuhan dalam rahim.

Saya ingat lagi semasa adik saya sekolah dlu setiap kali dia datang bulan dia mesti ada senggugut yang teruk. KAdang2 tu sampai muntah-muntah. Setiap kali dia sakit dia pasti makan ubat tahan sakit. Hinggakan bagi saya ubat tahan sakit dengan adik saya adalah ibarat teman rapat.

Dulu mak saya selalu kata senggugut ni bila umur dah meningkat akan semakin berkurang. Tapi senggugut adik saya tak pun berkurang.. Ia berlarutan sehingga adik saya masuk UKM. Saya ingat lagi ada ketika dia pernah keluar muntah hijau kerana sakit senggugut. Saya pernah nasihat dia pergi berjumpa doktor pakar tapi dia cuma pergi jumpa doktor biasa sahaja.Mungkin faktor kewangan menjadi sebab.

Selepas grad, adik saya bekerja senggugut dia masih juga tak ada beza macam dulu. Adik saya pernah mencuba berjumpa doktor pakar tapi doktor tak dapat kesan apa masalahnya.

Sampailah semalam merupakan pengalaman ngeri yang saya rasa saya sendiri tak sanggup nak tengok...darah meleleh ke kaki dan yang keluar adalah darah yang berketul-ketul. 

Tengah malam tadi terus kami bawa adik saya ke hospital dan tengahari tadi dia selamat membuang seketul ketumbuhan sebesar bola tennis.




BAGAIMANA SENGGUGUT BERLAKU


Senggugut atau istilah perubatannya dipanggil dismenorea kebiasaannya merujuk kepada kesakitan yang dialami semasa permulaan haid. Ini mungkin lebih teruk semasa dua hari pertama dan tidak semestinya akan dialami setiap kali kedatangan haid. Kesakitan yang dirasai ketika datangnya haid disebabkan oleh penguncupan dinding rahim yang amat kuat.

Proses ini bertujuan mengeluarkan ketulan darah haid yang bercampur dengan sedikit tisu daripada selaput dinding rahim (selaput endometrium). Darah ini perlu dikeluarkan melalui saluran pangkal rahim atau serviks. Kebiasaannya, saluran pangkal rahim yang dimiliki oleh seorang gadis remaja masih sempit. Oleh sebab itu ketulan darah tersebut agak susah untuk dikeluarkan.

Secara fisiologinya, semasa terjadinya haid, berlaku penguncupan dinding rahim yang begitu kuat disebabkan oleh sejenis hormon yang dikenali sebagai 'prostaglandin'. 'Prostaglandin' adalah daripada sejenis kumpulan molekul lipid yang berasal daripada asid lemak dan peranannya sangat penting di dalam tubuh.

Setiap 'prostaglandin' ini mengandungi 20 atom karbon. Ini menjadi pengantara serta memberi banyak kesan terhadap psikologi. Oleh sebab itulah kesakitan terasa dan jika ia dihasilkan secara berlebihan maka terjadilah senggugut. 'Prostaglandin' yang berlebihan akan mengakibatkan rasa mual, cirit-birit, muntah serta sakit kepala. Lazimnya, kesakitan akan reda dua atau tiga hari kemudian.

Faktor lain seperti diet dan suasana persekitaran turut memainkan peranan. Diet yang berlemak, rendah protein dan rendah serat boleh meninggikan risiko untuk anda mengalami senggugut. Pengambilan gula yang banyak dan alkohol serta kopi semasa haid boleh mengakibatkan dismenorea.



Bagaimana mahu elak hormon Prostaglandin berlebihan dan pada masa yang sama kita perlukan hormon ini.


Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah

Oleh sebab kita memerlukan GLA COMPLEX yang membantu stabilkan hormon Prostaglandin kita



Pengambilan soy protein ketika haid sangat membantu gejala PMS. phytoestrogens dan isoflavones melindungi tubuh daripada tahap estrogen yang berlebihan. 

Kajian dari England dan Jepun menunjukkan bahawa isoflavon soya yang berkesan untuk menyokong PMS kesihatan yang lebih baik, kerana penyelidik menyatakan bahawa gejala fizikal PMS telah "bertambah baik dengan ketara" di kalangan wanita memakan isoflavon soya setiap hari.


Soya  boleh memberi kesan metabolisme estrogen dengan menyebabkan badan untuk menghasilkan jumlah yang lebih kecil metabolit estrogen yang tidak sihat. Maksudnya, makan soya boleh secara semula jadi membantu "keseimbangan" tahap estrogen badan menyokong keadaan hormon yang lebih sihat.

sumber

Vitamin yang Penting Mengatasi Senggugut





Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Uitm Shah Alam, Universiti Malaya, Menara TM


AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam Seksyen 8/9/,Bukit BandarayaU11,Cahaya Alam U12, seksyen 7, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Uitm Shah Alam, Universiti Malaya, Menara TM











JANA PENDAPATAN DENGAN SHAKLEE


Kelebihan menjadi ahli Shaklee bukan sahaja boleh dapat discount product dari 15%-20% malah berpeluang menadapat cash rebate dan bonus. Walaupun kita hanya makan sendiri, membeli untuk keperluan diri, keluarga dan pesanan rakan rakan sekerja pun boleh menyebabkan duit masuk secara automatik ke dalam account bank bila cukup syaratnya.

Ramai yang beranggapan daftar sahaja dengan sesiapa. Sama je kan. Oh! ianya sama tapi tidak serupa. Ramai yang terkandas, terbiar begitu sahaja. apabila ada pengedar yang tetiba sahaja tidak aktif, tidak ambil peduli. Jangan jadi seperti dia ni. kesian..

Oleh sebab itu, sangat penting untuk mendaftar dengan mereka yang aktif , ceria seperti kami

Jadi, apa yang bagusnya kalau daftar ahli bersama keluarga kami; Chromatic Family?

Kami Mementingkan Kecemerlangan 

Kami suami isteri Faiz & Ainul pengasas kepada Chromatic Family ini. Kami mula makan Shaklee pada tahun 2011 dimana isteri mula megambil Shaklee sebagai makanan tambahan untuk tenaga, kulit cantik dan membantu dalam penyusuan anak pertama kali.

Pada Jan 2012, kami telah mendaftar sebagai ahli Shaklee. Mei 2012 baru lah kami serius untuk mengorak langkah serius dalam business dan June 2012 kami telah berjaya mencapai pangkat pertama dalam Shaklee , berjaya mendapat 4 angka dengan business Shaklee walaupun masih lagi bekerja sebagai jurutera (Ainul) dan sibuk dengan research PHD ( Faiz)


Antara koleksi Award kami. 

Award di Anugerah di USA


Apa yang best sangat dengan kami berdua ni?


1. Baru setahun buat business Shaklee sudah berjaya mendapat award Top 10 New Income Leaders. 

2. Setiap tahun mendapat award business Growth. Dimana business kami sentiasa berkembang

3. Pengedar Shaklee yang berjaya mencapai 5 angka sebelum umur 30 tahun. 

4. Pengedar Shaklee yang berani resign sebagai jurutera dan stop buat PHD yang konon lebih terjamin kehidupan masa depan dan kami suami isteri full time bersama sama buat Business Shaklee

5. Pengedar Shaklee yang 100%  menggunakan blog sebagai marketing tools online. 

6. Pengedar Shaklee yang turut mengajar SID lain bagaimana mahu menjana income menggunakan blog

7. Ini dia Google Analytics blog kami dimana setiap hari beribu beribu potential customer masuk tanpa henti. 

8. Artikel blog kami yang viral dan menyebabkan berpuluh puluh SMS, whatspp masuk setiap hari





9. Page facebook kami yang mempunyai 106k likers > Diet Diet Sihat dan exclusive untuk family Chromatic sahaja yang boleh menggunakan page ini. 


10.  Kami adalah blogger hebat yang sentiasa masuk TV contoh LIVE Semanis Kurma , menjadapat jemputan Review KL Fashion Week, Malam Pratonton Filem MIG.

Malah selalu sangat masuk majalah & suratkhabar seperti Kosmo, majalah Pa&Ma, Majalah Midi





Geng Chromatic yang Hebat


Siapalah kami jika tiada mereka. Ahli ahli Chromatic sendiri sangat lah hebat . Malah jauh lebih hebat dari kami. 

Apa yang hebatnya mereka

1. Pakar Set Detox & Kurus anda. Tengok aje la Najihah ni. Ex Engineer dan ful time buat business Shaklee. Awet muda makan Shaklee. Mak anak 3 orang tu.  Apa rahsia dia berjaya kurus? boleh contact beliau ye



bukan setakat testimonial makan shaklee aje yang power . Sales beliau juga power. Ala jual 6-10 botol vivix sehari relax jekk


2. jual 14 botol vivix sehari walaupun sibuk bekerja sebagai pensyarah. hebatkan dia. Inilah Farhanah Omar. siap dapat award jualan sales vivix terbanyak lagi. 



3. Mana kuah nak tumpah kalau tak ke nasi. ratu Viral kami Soffiah Sharif. Tengok je artikel beliau yang hebat. Sehari jual 5-6 tin ESP tu biasa.




4.  Sibuk bekerja di syarikat swasta bukan halangan untuk berjaya dalam business ni. hanya tahu guna instagram pun boleh skor sales RM10,000 dan lebih setiap bulan


SKINCARE BEBAS PARABEN, NO MERKURI, TANPA ALKOHOL . Nak cari shaklee? Cari #almaricantikbyisma . Assalamualaikum semua :) Saya pengedar sah Shaklee Seremban. COD SEREMBAN AREA tanpacaj dan #posseluruhmalaysia menggunakan poslaju gdex dan citylink . Saya sendiri dah pakai NUTRIWHITE ni lebih 2 tahun. Sampai sekarang Kulit masih taknak bertukar pakai yang lain. . Dapatkan harga yang super JIMAT ??????+ FREE SHAKER ?? + FREE KONSULTASI ??+ SESI FOLLOW UP AFTER PURCHASE ???? . . . APA KEBAIKAN PENCUCI MUKA NUTRIWHITE? ?Rumpai laut berfungsi membuang kekotoran, sel-sel mati dan menegangkan kulit ?Alga Hijau membuang toksin dan mengekalkankan kelembapan kulit ?Strawberi Begonia menyeragamkan warna kulit. Takdelah muka kita ada zon warna berbeza. ?Melembut dan menyegarkan kulit . #daribelogcikaish #cod #codseremban #codseremban2 #codshaklee #shakleeseremban #shakleemalaysia #setbersalin #setberpantang #sethamil #setkulitcantikshaklee #espshaklee #promosishaklee #vivix #sayajualshaklee #sayajual #igshop #milkboostershaklee #shakleesenawang #setkulit #kulitcantik #cantikshaklee #nutriwhiteshaklee . . ??Cara nak mendapatkan produk? Senang je. Whatsap isma #0126716961 Atau boleh membeli dari branch shaklee menggunakan id saya #910287


Ramai ahli ahli Chromatic yang berjaya dalam bidang mereka dan merupakan pengguna Shaklee yang setia. seperti Sasterawan Negara Dato Dr Zurinah Hassan , Owner Butik Mumsluv Pn Aida Fazlin, Pakar Hartanah Tuan Fauzi Ahmad , Coach Business Model Puan Noraishah Ramlan , Pakar Physiology UIAM Dr Harris Shah

Geng Chromatic Yang Ceria, best

Walaupun geng Chromatic yang high profile & glamour, mereka sangat sempoi bila berjumpa. lakukan aktiviti bersama. berkongsi pengalaman, pendapat dan tips untuk sama sama maju ke hadapan








Punya la banyak aktiviti kami buat. Kalau nak tunjuk semua gambar memang penuh la. Boleh tengok terus semua aktiviti kami di SINI. 


Bestkan Group kami ni. Banyak lagi yang best dan kami sentiasa memperbaiki diri untuk menjadi yang lebih baik dari sebelum ini.


Daripada bukti-bukti yang ada ni, anda pun dah dapat feel betapa syiok kalau berada dalam Chromatic kan? Jadi, persoalannya sekarang sudah bukan tentang apa yang best sangat pasal Chromatic sampai anda perlu join dalam kumpulan ini.

Tapi,

Apa lagi yang tak cukup sampai anda sanggup korbankan diri sendiri daftar dengan orang lain?




The journey of a thousand miles begins with one step. ~ Lao Tzu


Faiz Saaid  & Ainul Mustafa
ainulfadzilah@gmail.com
faizsaaid17@gmail.com 
013-3612717 / 016-3944294



*Disclaimer: kami sebagai mentor & ahli Chromatic lain sebagai penyokong, hanya mampu buka jalan. Selebihnya masih terletak pada usaha masing-masing untuk berjaya. Bagaimana tiada jalan singkat dalam mana-mana perniagaan yang bukan scam, begitu jugalah dengan Shaklee. Cuma, you’ll be there faster & cheaper.

Comments

  1. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tanda-tanda awal kanser payudara

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak