vagina Cepat kering Semasa Bersama Tanda Awal Menopause?

Semasa peralihan menopaus, ovari mula mengeluarkan kurang estrogen dalam persediaan untuk pemberhentian haid (iaitu, putus haid). Penurunan dalam estrogen adalah punca utama kekeringan faraj semasa menopaus, yang biasanya bermula pada usia 40-an atau 50-an wanita.tahap estrogen yang perlahan biasanya menyebabkan vulva dan tisu faraj menjadi nipis, kering, dan kurang elastik, keadaan yang dipanggil atrofi.

Pada masa ini, cecair faraj juga berkurangan, dengan penurunan menghubungkaitkan dalam pelinciran. Titis dalam estrogen juga menukar tahap pH faraj, menjadikan persekitaran berasid sekali lebih beralkali, yang boleh meningkatkan kerengsaan dan kemungkinan jangkitan faraj.

Selain sebab-sebab hormon, fisiologi yang lain, alam sekitar, dan faktor-faktor emosi boleh menyebabkan atau menyumbang kepada kekeringan faraj.


  1. Penyakit autoimun (contohnya, sindrom Sjogren)
  2. Jangkitan (bakteria, virus, atau kelamin)
  3. Ubat-ubatan tertentu (contohnya, antihistamin, ubat sejuk, antidepresan)
  4. rawatan kanser
  5. Merokok dan pengambilan alkohol
  6. douching
  7. Reaksi alahan kepada bahan kimia dalam sabun, detergen, dan lain-lain

EMOSI


Tekanan adalah faktor utama yang boleh menyebabkan atau meningkatkan tahap kekeringan faraj. masalah emosi lain, termasuk keresahan dan kemurungan, boleh membawa kepada kekurangan rangsangan dan kekeringan faraj. masalah hubungan tidak dapat diselesaikan juga boleh menyebabkan pelinciran faraj menurun semasa aktiviti seksual, kehilangan libido, dan masalah dengan rangsangan.


Langkah Pencegahan


Sebagai permulaan, terdapat perubahan gaya hidup yang boleh dilaksanakan, seperti pelarasan diet atau program senaman yang berbeza. teknik pengurangan tekanan - seperti meditasi atau yoga - boleh membantu wanita untuk berehat jika kekeringan faraj mereka yang berpunca daripada sebab-sebab emosi. Komunikasi dengan rakan kongsi seseorang adalah juga sangat penting.

Untuk mengurangkan gejala fizikal, product seperti vitamin E, pelembap faraj, atau berasaskan air pelincir faraj - boleh membantu dalam memberi keselesaan seksual.


Walau bagaimanapun, sebagai punca utama kekeringan faraj pada wanita adalah penurunan semula jadi dalam tahap estrogen .

kaedah yang paling logik untuk mengembalikan pelinciran faraj adalah untuk menangani ketidakseimbangan hormon yang menjadi punca . Makanan tambahan semula jadi boleh menjadi satu pilihan rawatan yang mudah, selamat, dan berkesan.


Bagaimana cara untuk Meningkatkan Keseimbangan Hormon ?


ESP 
Fitoestrogen adalah sebatian yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang kimia yang serupa dengan hormon estrogen. Biasanya dianggap sebagai terlibat dalam pembiakan wanita, sebenarnya estrogen mengawal banyak aspek penting bagi tubuh pada lelaki dan wanita: metabolisme, tulang dan kesihatan saluran darah, warna kulit, tahap kolesterol, keseimbangan cecair dan keinginan seksual. 

Soya adalah salah satu sumber yang kaya dengan phytoestrogen, yang mengandungi tahap tertinggi isoflavon dalam makanan.

isoflavon soya mengaktifkan reseptor estrogen badan anda, protein yang mengesan kehadiran estrogen dan menjalankan kesan seperti perubahan dalam gen. sumber

ESP Shaklee yang mengandungi phytoestrogen semulajadi yang membantu seimbangkan hormon wanita


GLA COMPLEX
GLA merupakan bahan binaan bagi prostaglandin.


Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah


GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.Kisah ibu saya yang berusia 55 tahun pengamal tegar GLA & ESP Shaklee.

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Uitm Shah Alam, Universiti Malaya, Menara TM

AinulMustafa
Certified Product Consultant

Email: ainulfadzilah@gmail.com

Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717

COD Area: Shah Alam Seksyen 8/9/,BukitBandarayaU11,Cahaya Alam U12, seksyen 7, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Uitm Shah Alam, Universiti Malaya, Menara TM

Post a Comment

1 Comments

  1. New Diet Taps into Innovative Plan to Help Dieters Lose 15 Pounds within Only 21 Days!

    ReplyDelete