Kemurungan Membunuh Diri ?

APA ITU KEMURUNGAN ?

Kemurungan adalah penyakit sebenar yang mempengaruhi otak. Sesiapa sahaja yang mengalami kemurungan akan memberitahu anda, ia bukan khayalan atau “semua dalam kepala anda.” Kemurungan adalah lebih daripada sekadar tekanan perasaan. Ia adalah satu penyakit yang serius yang disebabkan oleh perubahan dalam kimia otak.

Penyelidikan memberitahu kita bahawa faktor-faktor lain menyumbang kepada tercetusnya kemurungan, termasuk genetik, perubahan paras hormon, keadaan perubatan tertentu, tekanan, kesedihan atau keadaan hidup yang sukar. Mana-mana faktor-faktor ini tersendiri atau dalam gabungan boleh mengakibatkan perubahan dalam kimia otak yang membawa kepada banyak gejala kemurungan.


kemurungan boleh membunuh diri sendiri rakan dan keluarga

BAHAYA KEMURUNGAN

Kemurungan adalah suatu keadaan yang serius. Malangnya, ia juga sudah menjadi satu kebiasaan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyifatkan kemurungan sebagai salah satu gangguan yang paling dasyat di dunia, yang memberi kesan kepada kira-kira seorang dalam lima orang wanita dan seorang dalam sepuluh orang lelaki pada satu ketika dalam hidup mereka. Adalah dianggarkan bahawa 21% wanita dan 12% lelaki di A.S akan mengalami episod kemurungan pada satu ketika dalam hidup mereka.

Kemurungan tidak mendiskriminasi sesiapa. Lelaki dan perempuan setiap umur, tahap pendidikan, dan latar belakang sosial dan ekonomi mengalami kemurungan. Kehidupan individu itu pasti terjejas apabila kemurungan hadir. Perkahwinan, keibubapaan, persahabatan, kerjaya, kewangan – setiap aspek kehidupan harian boleh terjejas oleh penyakit ini. Setelah episod kemurungan berlaku, ia juga agak mungkin bahawa ia akan berulang. Dan kesan kemurungan boleh menjadi lebih teruk apabila ia berlaku dalam kombinasi dengan penyakit perubatan yang lain seperti kencing manis, strok, atau penyakit kardiovaskular, atau dengan gangguan yang berkaitan seperti keresahan atau penyalahgunaan dadah.

Masalah yang disebabkan oleh kemurungan menjadi lebih teruk oleh fakta bahawa kebanyakan orang yang mengalami penyakit ini tidak pernah disahkan, apatah lagi dirawat. Berita baik adalah bahawa apabila kemurungan dikenal pasti dan dirawat segera, simptom dapat diuruskan dan terdapat banyak strategi yang berkesan untuk hidup dengan penyakit ini. Kemurungan dan gangguan bipolar kedua-duanya dirawat dengan paling berkesan di peringkat awal dimana tanda-tanda atau gejalanya masih belum teruk.

APA YANG MENYEBABKAN KEMURUNGAN ?

Walaupun ahli-ahli sains bersetuju bahawa kemurungan adalah gangguan otak, tetapi perdebatan mengenai punca sebenar masih lagi berterusan. Banyak faktor yang boleh menyumbang kepada tercetusnya kemurungan, termasuk ciri-ciri genetik, perubahan hormon, penyakit perubatan tertentu, tekanan, kesedihan, atau penyalahgunaan dadah. Mana-mana faktor-faktor ini secara tersendiri atau dalam gabungan boleh membawa perubahan tertentu dalam kimia otak yang membawa kepada banyak tanda-tanda kemurungan, gangguan bipolar dan syarat-syarat yang berkaitan.

APAKAH TANDA-TANDA KEMURUNGAN ?

Kemurungan biasanya memberi kesan kepada pemikiran anda, emosi anda, tingkah laku anda dan kesihatan fizikal anda secara keseluruhan. Berikut adalah beberapa tanda-tanda yang paling biasa yang menunjukkan kehadiran kemurungan:

Perasaan:

Kesedihan
Kecewaan
Rasa bersalah
Rasa Tidak Menentu
Marah
Kehilangan minat bersama-sama dengan kawan-kawan, keluarga dan aktiviti kegemaran, termasuk aktiviti seks

Pemikiran:

Masalah Penumpuan Perhatian
Masalah membuat keputusan
Sukar mengingati /menghafal
Pemikiran untuk mencederakan diri
Khayalan dan / atau halusinasi juga boleh berlaku dalam kes-kes kemurungan yang teruk

Tingkah Laku:

Mengasingkan diri daripada orang lain
Penyalahgunaan dadah
Ponteng kerja, sekolah atau elakkan komitmen lain Percubaan untuk mencederakan diri


Masalah Fizikal:

Keletihan atau kekurangan tenaga
Sakit-sakit badan yang tidak dapat dijelaskan
Perubahan hilang selera makan
Kurang Berat badan
Tambah Berat badan
Perubahan dalam tidur – tidur terlalu sedikit atau terlalu banyak masalah seksual

Sudah tentu, kita semua dapat menjangka untuk mengalami satu atau lebih daripada gejala-gejala ini dalam sesuatu keadaan. Tidak semestinya sekiranya terdapat salah satu daripada gejala ini adalah tanda kemurungan. Apabila pakar perubatan profesional mengesyaki kemurungan, mereka biasanya mencari kelompok gejala-gejala ini berlaku iaitu secara kerap selama dua minggu atau lebih, dan yang memberi kesan kepada aspek fungsi kehidupan orang tersebut.

BAGAIMANA KEMURUNGAN DIRAWAT ?

Terdapat beberapa strategi untuk merawat kemurungan. Bergantung kepada ciri-ciri dan gejala setiap individu, profesional penjagaan kesihatan boleh mengambil satu atau lebih jenis psikoterapi yang bergantung kepada urutan sesi rawatan interpersonal dengan profesional yang terlatih. Di samping itu, doktor mungkin mencadangkan untuk pesakit mencuba salah satu daripada beberapa ubat-ubatan yang berbeza. Perubahan gaya hidup, termasuk penambahbaikan dalam tidur dan tabiat pemakanan, aktiviti fizikal dan pengurangan tekanan juga telah terbukti sangat membantu dalam menguruskan gejala.

Post a Comment

0 Comments