Manfaat Resveratrol Melawan Penyakit Kronik

TAKKAN NAK MINUM WINE HARI HARI ?

Bertuah kau nak minum red wine hari hari, adui kenapa ye ? Sebab adanya RESVERATROL. Apa kebenda tuh resveratrol ? Hooo, ni semua hasil penemuan saintis zaman sekarang, sebab nak anti aging. TApi bila dikaji nih bukan sekadar anti aging. Tapi lebih dari itu. Sejarah dulu dulu ada ke resveratrol nih ? Ye memang ada.


ubat lawan sakit kronik

ANGGUR DALAM QURAN

Nak cerita zaman pra sejarah, sebenarnya resveratrol nih banyaknya pun dari sumber Anggur. Haah. REd wine yang banyak resveratrol, wine pun buat dari anggur jugak. So bab anggur ni dah lama dah. Nak diceritakan dalam kitab pun ada.

“Apakah ada salah seorang di antaramu yang ingin mempunyai kebun kurma dan anggur yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; dia mempunyai dalam kebun itu segala macam buah-buahan, kemudian datanglah masa tua pada orang itu sedang dia mempunyai keturunan yang masih kecil-kecil. Maka kebun itu ditiup angin keras yang mengandung api, lalu terbakarlah. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepada kamu supaya kamu memikirkannya.” (QS Al Baqarah: 266)

”Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan.” (QS: An Nahl: 11)

"Dari buah kurma dan anggur, kamu membuat minuman yang memabukkan dan rezeki yang baik. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah) bagi orang yang mengerti," (QS Al-Nahl (16) ayat 67).

Ibnul Qayyim menjelaskan, “Anggur termasuk buah-buahan yang terbaik dan paling banyak kegunaannya, boleh dimakan dalam keadaan basah maupun kering, yang hijau dan masak maupun yang masih mengkal. Anggur menjadi buah sesungguhnya bila dikombinasikan dengan buah-buahan, menjadi makanan pokok bila digabungkan dengan makanan lain, menjadi lauk bila dikombinasikan dengan lauk lain, menjadi ubat bila dicampur dengan ubat lain dan menjadi minuman bila dicampur dengan minuman lain.”

Abu Muhammad Abdallah Ibn Ahmad Ibn al-Baitar Dhiya al-Din al-Malaqi atau akrab disapa Ibnu al-Baitar (1197 M – 1248 M) menuturkan bahwa anggur yang baik adalah anggur yang berukuran besar, berkulit tipis, berbiji jarang, dan berwarna agak kemerah-merahan. Menurutnya anggur adalah buah yang paling diminati.


KAJIAN RESVERATROL

Nak diceritakan lagi pulak, kajian resveratrol ni telah menyelongkar secara saintifik kebaikan resveratrol nih. Apa yang menarik, banyak masalah sakit kritikal, boleh diatasi dengan diet resveratrol. Antaranya

1. KANSER - Menurut American Cancer Institute, rasveratrol adalah antioksidan yang sangat berkuasa. Ia mengurangkan pengaktifan NF kappa B, yakni sejenis protin yang dikaitkan dengan pembentukan kanser dalam tubuh.

Menurut laporan kajian yang dibuat oleh Department of Biochemistry and Molecular Biology, New York Medical College, resveratrol menjadikan proses proliferation dalam kanser payudara menjadi kurang aktif.

Menurut American Cancer Institute, meminum sumber resveratrol setiap hari menurunkan risiko kanser prostat. Malah meminumnuya sekali seminggu boleh menurunkan risiko kanser prostat sebanyak 60%.

2. DIABETES - Menurut Department of Patholody, Northwestern University Feinberg School of Medicine membantutkan perkembangan CCR6-mediated migration pada sel yang rosak dalam kes diabetes.

3. ANTI PENUAAN - Resevratrol juga terkenal sebagai ejen anti penuaan. Dalam kajian oleh Douglas Mental Health University Institute, McGill University, resevratrol melindungi kulit serta melambatkan kesan penuaan kulit dan lain2 kesan penuaan pada kulit.

4. JANTUNG - Resevratrol juga berperanan dalam meningkatkan tahap ‘kolesterol baik’ dan melindungi dari kerosakan arteri, sekaligus menjaga kesihatan jantung.


SUMBER RESVERATROL TERBAIK ?

Kalau fikir balik ada tak sumber resveratrol terbaik selain dari red wine yang memang dah haram diminum oleh orang islam . Kalau nak minum redwine je cukup ke ? Dah lah mahal. hahaha. Ye, kalau nak sumber resveratrol terbaik, boleh hubungi kami. Kami ada yang terbaik untuk anda.

Memang terbukti, diet resveratrol nih, boleh menambah tahap kesihatan yang lebih baik. Lagi itu belum tambah lagi cerita pasal hypercholesterol, diabetes, kanser, semuanya sebab ambil resveratrol dalam diet harian. Memang best !!!

DAPATKAN RESVERATROL TERBAIK

Cara 1 - Anda boleh terus klik ke RESVERATROL ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.


Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717

Comments

Popular posts from this blog

Suami Suka Berdengkur ? WAJIB Baca Ini Kalau Sayang Suami

Tidur Lambat Punca Hati Cepat Rosak

Tanda-tanda awal kanser payudara