Friday, January 20, 2017

Senggugut Teruk tanda Endometriosis & Tidak Boleh Hamil


BAGAIMANA SENGGUGUT BERLAKU


Tahukah anda, kesakitan yang dirasai ketika datangnya haid adalah disebabkan oleh penguncupan dinding rahim yang amat kuat. Proses ini bertujuan bagi mengeluarkan ketulan darah haid yang bercampur dengan sedikit tisu daripada selaput endometrium. Darah ini perlu dikeluarkan melalui saluran pangkal rahim. Kebiasaannya, dinding rahim yang dimiliki oleh seorang gadis remaja masih sempit.




Penguncupan dinding rahim yang begitu kuat disebabkan oleh sejenis hormon yang dikenali sebagai 'prostaglandin'.

'Prostaglandin' adalah daripada sejenis kumpulan molekul lipid yang berasal daripada asid lemak dan peranannya sangat penting di dalam tubuh.

Setiap 'prostaglandin' ini mengandungi 20 atom karbon. Ia menjadi pengantara serta memberi banyak kesan terhadap psikologi. Disebabkan itulah kesakitan terasa dan jika ia dihasilkan secara berlebihan maka terjadilah senggugut.

'Prostaglandin' yang berlebihan akan mengakibatkan rasa mual, cirit-birit, muntah serta sakit kepala. Oleh yang demikian, kehamilan dan kelahiran dapat membantu mengatasi masalah kesempitan pada saluran rahim yang menjadi pun ca kepada senggugut.



Namun begitu, terdapat sebilangan kecil daripada mereka yang akan menghadapi masalah ketidaksuburan dan mudah gugur kandungan sekiranya senggugut berlaku secara berterusan.

 Mereka ini kemungkinan besar menghidapi penyakit 'endometriosis' iaitu sejenis penyakit yang sering dikaitkan dengan masalah kesuburan.

Namun pun begitu, kaitan ini hanya jika penyakit 'endometriosis' ini berada pada tahap serius. Tahap kesakitan senggugut tidak berkaitan dengan tahap keseriusan 'endometriosis'. Seseorang itu boleh mengalami senggugut yang teruk tetapi tahap 'endometriosis' hanya pada peringkat awal sahaja.



Lazimnya, kesakitan akan reda sebaik sahaja dua atau tiga hari kemudiaannya. Akan tetapi, jika 'endometriosis' ini telah merebak kemungkinan besar kesakitan tidak akan reda walaupun haid telah berhenti. Kesakitan juga mungkin akan terasa sewaktu melakukan persetubuhan atau membuang air besar.

Ini disebabkan oleh pendarahan yang berlaku di belakang rahim yang mungkin melibatkan usus besar. Senggugut mempunyai cara kesakitan yang berbeza di mana sakit akan datang sebelum pendarahan bermula dan tertumpu di ari-ari atau pinggang belakang.


Sakit ini akan berterusan walaupun haid sudah berhenti. kadangkala, terdapat juga gejala lain seperti kesukaran untuk membuang air besar atau sakit semasa berhubungan kelamin.



Kisah Benar : Senggugut Teruk Sangat Berbahaya !

SENGGUGUT ,JANGAN PANDANG RINGAN !


Pesakit ini telah lebih 3 tahun kahwin tapi tidak pernah hamil. Setiap bulan akan mengalami senggugut teruk. Gambar dari teropong laparoscopy, rahim di depan,usus di belakang dan kelihatan ovari berwarna putih dan di dalamnya ada endometriotic cyst. Pada dinding rahim pula ada tumbuhan fibroid. Warna coklat kehitaman itu adalah darah kotor yang terkandung dalam endometriotic cyst dalam ovari (warna putih).


Penyakit endometriosis merosakkan organ-organ peranakan. Dalam gambar sebelumnya, pesakit mengalami ovari rosak yang menyebabkan kadangkala saluran benih/fallopian menjadi tersumbat atau sempit dan ini menyukarkan proses pencantuman benih lelaki &telur perempuan




Jom ikuti kisah Penghidap Endometriosis & Adenomyosis sejak 2005.

Suplemen wajib ada utk endofighter & adenomyosisfighter mcm saya – 9 botol semuanya.Suplemen ye,bukan ubat.

Mungkin tak ramai tahu yg Endometriosis & adenomyosis adalah satu penyakit yg bukan mudah utk diubati seperti penyakit2 lain sbb punca penyakit ni sendiri pun doktor/pengamal perubatan tidak mampu nak sah kan kenapa.Memang sangat la misterinya,huhu.Doktor hanya mampu mengandaikan sebab tidak ada kajiselidik mahupun kajian spesifik yg dilakukan setakat ni…sad but true.


Sebelum bertemu dgn suplemen shaklee,saya sgt weak,selalu je dlm keadaan kesakitan especially time period.Rasa sakit pinggang mcm nak patah,sebijik mcm nak bersalin tu.korang bayangkan la kalau every month perlu lalui kesakitan cmtu…sakit sgt2.Saya lalui semua ni sejak tahun 2005.


Alhamdulillah dipertemukan dgn suplemen semulajadi yg bukan dihasilkan drpd bahan2 kimia,Bukan sintetik dan tidak ada kesan sampingan jangka masa panjang.

Kini…sy bukan lagi yg dulu…

Walaupun masih dlm perjalanan melawan penyakit ni dan doktor sendiri pernah cakap yg sy mmg sukar utk sembuh tapi keadaan mmg sangat berbeza.No more sakit pinggang tak sudah2,no more letih-letih,no more sakit kepala,sy rasa lebih baik dgn izin Allah swt.Alhamdulillah.

Saya yakin dgn Allah yang Dialah yg Maha menyembuhkan.So,kita hanya perlu teruskan berusaha dan berdoa.



Ini rutin sy setiap hari :

Pagi saya akan ambik 1 capsule Gla complex + 1 tablet zinc sblm breakfast.

After breakfast : 2 tab vitalea + 1 tab B complex + 1 tab Vit C

 After lunch : 3 capsule Omegaguard shaklee

 2 hours before sleep : 4 tablets Ostematrix & 1 tbs Vivix

 Before Sleep : 1 tablet Visanne ( ubat khas utk pesakit endometriosis)

# 2 kali seminggu saya akan amalkan Herblax utk bantu bdn saya flush away segala Toksin2 dari badan.Sy tak perlu telan setiap hari pun.

Semoga perjalanan saya melawan penyakit ni sentiasa dipermudahkan oleh Allah dan disembuhkan dgn keizinan-Nya.

Ini juga merupakan antara sebab utama saya sign up jadi dealer shaklee sebab sy dh rasa kesannya sendiri dan shaklee jadi sgt dekat dgn hati sy.Saya sedikit pun tidak ragu2 utk kongsikan kebaikan ini dengan semua orang.inshaallah.

Catatan dr hati,
Ayu Jafri
Penghidap Endometriosis & Adenomyosis sejak 2005.


Endometriosis tiada ubatnya. Jadi peranan supplemen ialah untuk meredakan kesakitan dan mengawal penghasilan tisu yg tidak normal daripada terus menular. Set Shaklee untuk Endometriosis terdiri daripada:


1. Shaklee Vitamin E

- Dapat membantu mengurangkan rasa sakit akibat senggugut. Vitamin E juga sejenis antioksidan yg dapat membantu menghalang pertumbuhan tisu yg abnormal dalam badan seperti endometriosis.


2. Shaklee BComplex

- Diperlukan oleh penghidap endometriosis untuk hati menukarkan estrogen berlebihan kepada estrogen yg lemah dan kurang merbahaya.

Bcomplex juga membantu menghasilkan ”prostaglandin baik” yg dapat merehatkan dan melebarkan salur darah. Manakala “prostaglandin jahat” menyebabkan kontraksi dan menambahkan kesakitan. Terdapat kajian menunjukkan kesakitan dan jangka masa senggugut ketara berkurangan dengan pengambilan vitamin B-complex.


4. Shaklee Omega Guard

- Asid lemak Omega-3 dapat membantu mengurangkan inflamasi/radang. Kajian ke atas dua kumpulan wanita – satu kumpulan diberi supplemen Omega-3 dan satu kumpulan diberi placebo. Kumpulan yg mengambil Omega-3, rasa sakit sakit senggugut mereka berkurangan dengan banyak sekali.


5. Shaklee Vita C Sustain Release

- Vitamin C memastikan immune sistem anda berfungsi pada tahap optimum supaya tubuh boleh mengesan dan memusnahkan tisu endometrium yg tidak normal.


6. Shaklee Ostematrix

- Ostematrix mengandungi magnesium yang dapat merehatkan otot serta mengurangkan rasa sakit ketika haid/senggugut yang teruk.


Boleh ke pesakit Endometriosis hamil? 


Jom baca kisah Farhana yang juga bekas pesakit Endometriosis yang berjaya HAMIL akhirnya


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.


Certified Product Trainer
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717


No comments:

Post a Comment