Tanda-tanda Buah pinggang rosak yang perlu anda ketahui.


Buah pinggang atau ginjal merupakan organ rumit yang memiliki pelbagai peranan biologi. Peranan utamanya adalah bagi mengekalkan imbangan homeostatik cecair badan dengan penapisan dan penyingkiran metabolit (seperti urea) dan galian dari darah dan menyingkirkannya, bersama air, sebagai kencing. Oleh kerana buah pinggang bersedia untuk mengesan kepekatan ion seperti sodium, potasium, hidrogen, oksigen, dan sebatian seperti asid amino, kreatinina, bikarbonat, dan glukos dalam plasma ia merupakan pengawal penting bagi tekanan darah, metabolite glukos, dan eritropoiesis (poiesis – di mana sel darah merah (eritrosit) dihasilkan).

Fungsi Buah Pinggang


Fungsi utama buah pinggang adalah untuk mencuci darah dari sisa buangan, mengawal lebihan cecair dari darah, untuk mengawal tekanan darah, menghasilkan sel darah merah yang diperlukan tubuh dan mengekalkan jumlah fosforus serta kalsium dalam darah agar tulang kekal sihat.

Buah pinggang berfungsi apabila sisa dan air yang berlebihan ditapis semasa darah melalui buah pinggang. Kegagalan buah pinggang berfungsi merupakan masalah kesihatan yang menakutkan penghidapnya. Pelbagai faktor menyumbang kepada kerosakan. Jika tidak dirawat dengan sempurna, ia menyebabkan kegagalan buah pinggang (renal failure)

Tanda-tanda buah pinggang rosak


Gejala penyakit buah pinggang boleh berbeza dari seorang ke seorang. Malah, ada orang yang mempunyai penyakit buah pinggang mungkin tidak berasa sakit, atau mereka tidak sedar tentang perubahan yang berlaku.

Selalunya, sesetengah orang mungkin mula berasa kurang sihat, sehingga fungsi buah pinggang mereka telah merosot dengan ketara. 

Itulah sebabnya penyakit buah pinggang kadang-kadang dipanggil penyakit “senyap”. 

Antara tanda buah pinggang gagal berfungsi seperti 

 1. kekejangan otot
 2. gatal-gatal yang teruk
 3. merasa tidak sihat seperti mengantuk
 4. keliru
 5. loya
 6. sesak nafas
 7. perubahan dalam pengeluaran air kencing
 8. kehilangan selera makan
 9. rasa letih
 10. pucat
 11. bengkak di tangan, kaki dan kawasan di sekitar mata.

Apabila buah pinggang tidak dapat berfungsi, ia akan menyebabkan buah pinggang tidak dapat menapis darah dan mengeluarkan lebihan cecair dengan normal, ia boleh memberi kesan kepada tekanan darah, menyebabkan anemia serta penyakit tulang., perubahan dalam pengeluaran air kencing, kehilangan selera makan, rasa letih, pucat, bengkak di tangan, kaki dan kawasan di sekitar mata.


Bagaimana Vivix shaklee yang mengandungi resveratrol membantu mengurangkan keradangan dan tekanan oksidatif pada penyakit buah pinggangResveratrol dalam Vivix Shaklee banyak kajian telah menunjukkan kesan yang baik termasuk:

*Berperanan sebagai anti radang
*Membantu meningkatkan pengeluaran enzim antioksidan


Secara spesifiknya, Vivix dan resveratrol dapat membantu pesakit buah pinggang melalui 7 cara:


1-Antioksidan: mengurangkan tekanan oksidatif pada sel nepron buah pinggang dan mengelakkan berlaku kerosakan yang lebih teruk pada saraf buah pinggang.
2-Meningkatkan struktur dan bentuk buah pinggang yang normal
3-Mengurangkan penggumpalan platlet pada buah pinggang
4-Mengembangkan salur darah pada buah pinggang
5-Mengurangkan proses lipid peroksida.
6-Mengurangkan kematian sel saraf buah pinggang
7-Memberikan tenaga pada sel sekaligus pesakit buah pinggang akan merasa bertenaga

Vivix Shaklee adalah suplemen terbaik, selamat dan sangat berkesan bagi pesakit buahpinggang kronik.Bagaimana nak dapatkan Vivix, hubungi saya sekarang sebagai konsultasi secara percuma:

#BuahpinggangkronikVSVivixShaklee
#WA8864384
#FBIGRoseEmalda
#StokisPengedarVitaminShakleeTemburongKBBSB

Hubungi saya 

Roswati Zainal
Contact : 6738864384
FB : Rose Emelda 
Pengedar Shaklee Sabah, Sarawak & Brunei

Post a Comment

1 Comments

 1. Assalammualaikum .
  Betul tu apa yang dikatakan oleh cik puan punya blog :)
  Masalah buah pinggang ini bukanlah sesuatu masalah yang boleh dipandang remeh.Baca Tanda Tanda Awal Kegagalan Buah Pinggang Berfungsi Dan Cara Mengatasinya Jom kita jalani kehidupan yang sihat dan miliki tubuh badan yang cergas dan minda yang cerdas .

  ReplyDelete