Kenapa Omega-3 Penting Untuk Ibu Hamil ?

Omega-3 memang penting, khasiat minyak ikan ini memang terbukti untuk kesihatan, semua golongan dari kanak-kanak hinggalah dewasa. Apapun, Omega-3 sangat penting untuk ibu hamil , terutama yang sudak masuk ke trimester kedua dan seterusnya. Jom kita baca apa kepentingannya


ibu hamilOmega-3 Untuk Sistem Saraf

Omega-3 diperlukan kerana janin menggunakan omega-3 untuk pembangunan sistem saraf. Omega-3 juga digunakan selepas kelahiran untuk menghasilkan susu ibu. Penyelidikan telah mendapati bahawa menambah EPA dan DHA dalam diet wanita hamil mempunyai kesan positif ke atas pembangunan visual (penglihatan) dan kognitif (pemikiran kuasa) bayi. Kajian juga menunjukkan bahawa penggunaan omega-3 adalah mampu mengurangkan risiko alahan pada bayi. 

Kesan Positif Omega-3

Omega-3 asid lemak mempunyai kesan positif ke atas kehamilan sendiri. Peningkatan penggunaan EPA dan DHA telah ditunjukkan untuk mencegah bayi pra-matang, risiko yang lebih rendah daripada pra-eklampsia atau keracunan kehamilan, dan boleh meningkatkan berat badan bayi. Kekurangan Omega-3 juga meningkatkan risiko ibu mengalami kemurungan. Ini mungkin menjelaskan mengapa kecelaruan mood selepas melahirkan anak boleh menjadi lapuk dan masih berlaku pada kehamilan berikutnya.

Kajian

Dalam kaji selidik yang dijalankan ke atas wanita hamil, lebih daripada dua pertiga daripada wanita hamil dan ibu-ibu yang mengatakan bahawa mereka tidak tahu tentang manfaat omega-3 semasa mengandung dan selepas bersalin.

Post a Comment

2 Comments

  1. nice sharing sis..menambah pengetahuan ni..
    follow blog sis

    jemput ke blog sy sis..

    umikasum.blogspot.com

    ReplyDelete