Kalsium Penting Untuk Wanita Mengandung

Penting kah kalsium untuk wanita mengandung ? Jawapannya, memang sangat penting, sebab, wanita mengandungkan anak, sangat -sangat memerlukan kalsium. Bagaimana kalsium menyokong kekuatan tulang, begitulah juga fungsi kalsium untuk menyokong ibu mengandung ini.
Mengapa anda memerlukan kalsium semasa mengandung ?

Apabila anda hamil, bayi anda yang sedang membesar memerlukan kalsium untuk membina tulang yang kuat dan gigi; berkembang jantung yang sihat, saraf, dan otot; dan untuk membangunkan rentak jantung yang normal dan kebolehan pembekuan darah. Jika anda tidak mendapat kalsium yang cukup dalam diet anda apabila anda mengandung, bayi anda akan menarik daripada tulang anda, yang boleh menjejaskan kesihatan anda sendiri kemudian.

Kejang kaki

Biasanya ianya terjadi kepada ibu hamil yang selalu kepenatan dan kehilangan kalsium. Untuk mengelakkan dari berlakunya kejang kaki atau simpul biawak ini, pengambilan kalsium yang cukup bagus untuk mengelakkan kejang kaki dan memberikan kesegaran selepas bangun tidur.

Berapa banyak kalsium yang anda perlukan ?

  1. Wanita lebih 18: 1,000 miligram (mg) sehari sebelum, semasa dan selepas kehamilan
  2. Wanita 18 tahun dan di bawah: 1.300 mg
  3. Kebanyakan wanita tidak mendapat hampir cukup mineral penting ini. Sepatutnya kita perlu mendapatkan empat hidangan produk tenusu atau lain-lain makanan yang kaya dengan kalsium sehari. 

Selepas Kelahiran

Walaupun selepas bayi anda dilahirkan dan anda selesai menyusukan, terus memberi perhatian kepada pengambilan kalsium anda. Anda akan memerlukan mineral untuk membantu menguatkan tulang dan menghindari kehilangan tulang (osteoporosis) kemudian dalam kehidupan.

Makanan lain ketika mengandung

Selain dari kalsium, ibu mengandung perlu juga mengambil zat-zat lain seperti vitamin B, minyak ikan, dan multivitamin yang lain, untuk menyokong tumbesaran bayi dan juga menjaga kesihatan ibu. Jadi sangat penting sekali bagi ibu mengandung mendapatkan zat yang cukup untuk mereka dan anak mereka

Post a Comment

0 Comments